понеделник, 15 юли 2013 г.

За добре свършената работа

Предполагам, че очаквате да премина на английска вълна. Със сигурност скоро ще се разходим заедно из лондонските улици и ще се потопим в света на този град, събрал толкова много в същността си...

Но преди да се отдам на подобно изживяване, аз съм обещала почерпка. А обещанията се дават, за да се изпълняват, нали така? Поне аз държа на това. Държа и на всички вас, които осмисляте това начинание - блога, превърнало се в неизменна част от ежедневието ми и доставящо ми толкова много радост и удовлетворение. :)

Почерпката ще е... нещо сладичко - за да ми се подслади още повече радостта и успокоението, че работата е свършена добре и сега трябва да се фокусирам върху следващата. Както споделих, очаквах последните резултати от изпитната сесия. Всичко приключи успешно и искам да споделя момента с вас. И за целта ще ви почерпя с една по-различна тортичка, която напомня за родината и за онези по-стари времена, които ме изпълват с още по-мили чувства в момента.

Ще ви издам, че я приготвих още в България, но беше нарочена да ви почерпи точно в този момент, затова сега й идва редът. Надявам се да ви хареса. И да, отново е малко странна, но гарантирам - вкусна, даже много вкусна (неочаквано, но приятно изненадващо). :)


Торта с хлебен крем



Източникът на рецептата е сайтът "Гответе с мен", а автор е Alekses. Аз направих някои промени и ще дам моя вариант на рецептата.

Необходими продукти:
- 10 филийки хляб, най-добре бял (без кората);
- 300-400 мл сок от компот (при мен - компот от праскови);
- 100 г масло (меко, на стайна температура);
- 1 к. ч. захар;
-  около 100 мл пасиран плод от компот;
- 200 г обикновени бисквити (аз използвах любимите ми обикновени бисквити петит бьор на някаква гръцка фирма; с тях приготвям и тортата с кисело мляко);
- щипка канела;
- 1 к. л. настъргана лимонов кора;
- кокосови стърготини и натрошени бисквитки за украса.

Нещо се бях вдъхновила и снимах "трудното" приготвяне стъпка по стъпка. :)

Хлябът се накисва в сока от компота и след това се изцежда добре. Към изцедения хляб се добавят мекото масло, захарта, пасираният плод от компот, канелата и лимоновата кора. Всичко се разбърква добре до получаването на еднородна смес за крем - аз не използвах миксер, а пасатор. Готовият крем изглежда като с мънички кончета вътре, но това е от маслото и по никакъв начин не влияе нито на вкуса, нито на вида на тортата. Кремът си е много вкусен и гладък.
Всяка бисквита се потапя за кратко в сока от компота (аз си ползвах това, което ми остана при изстискването на хляба) и се подрежда във форма. Слага се от крема и така се редува до изчерпване на количествата.
При мен се получиха 3 реда бисквитки и 3 реда крем в тавичка с размери 22 х 15 см.
Накрая се посипва отгоре с бисквитените трохи и кокосът, оставя се хубаво да се охлади в хладилник и се консумира с много настроение.
И още нещо - колкото повече престои в хладилник, толкова по-вкусна се получава.



























Не исках да използвам какао, а някакви други аромати и определено канелата и лимоновата коричка се допълниха идеално.



























Никой вкъщи не разбра с какво съм приготвила тортата. А капризният господин дори ме попита "Гери, ти смяташ ли да ядеш от тортата?" Когато попитах "Защо?", той ми отговори следното: "Защото ще я изям цялата след малко." Няма да казвам колко доволна бях, че му хареса. :)))



























Така оползотворих един хляб, който не ни харесваше особено. С добавката на различни аромати определено не се усещаше, че в крема й има... хляб. После разбрах, че тортичката май се причислява към десертите от едно време. Не знам откога е, но на мен ми хареса страшно много.


Ако се чудите какъв е този клон, той е част от декора на стаята ни в София. Бях си го намерила в една от градинките до блока още миналата есен и си го прибрах. Не знаех точно как ще го украся, но ми хареса много. Е, любимият се възпротиви защо съм го донесла вкъщи, но аз се оказах по-упорита от него и си го запазих. Накрая си наредих по него ето от тези мандаринови аромати. Е, те вече не ухаят на мандаринови корички, но аз пак си ги харесвам като част от интериора.

*             *            *

Надявам се почерпката да ви се услади толкова, колкото и на нас. Желая на всички ви прекрасен ден, много усмивки, много споделени мигове и... до скоро! ❀‿❀




44 коментара:

  1. Гери, отново ме грабна с това предложение. Наистина има подобна рецепта от едно време с хляб в крема, но там има толкова много маргарин, че става доста тежък десерт. Такава торта не съм правила и ще се възползвам от рецептата. Страхотни снимки. Успешен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И тази рецепта беше с маргарин, но се опитвам да го изключвам малко по малко, та го замених. С това количество масло си беше супер, на нас много ни хареса. Ако опиташ, да споделиш после, Таничка.
      Прекрасен ден и на теб! И благодаря за милите думи! :)))

      Изтриване
  2. Видя ли,че съм отличен пророк,Гери!
    Ами тогава пак честито за успешния край на сесията!И приятни мигове в странство!
    Тортичката е вълшебна,грабвам си едно парче с удоволствие!
    Прегръдка и поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, повече от отличен пророк си, най-добрият вестител. ;)
      Почерпи се и да ти е сладко. Благодаря за пожеланията!
      Изпращам ти много усмивки и приятелска прегръдка! :)

      Изтриване
  3. Гери, тортата изглежда неустоима. Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  4. Чувала съм от мама за такъв тип торта, но не съм яла. Изглежда много добре и клончето много ми харесва как се е вписало във фотосесията. :)
    Ще се почерпя и ти пожелавам само успешни сесии, Гери! :)
    Поздрави и слънчев ден! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Светле, няма да сбъркаш, ако опиташ. Много вкусно и лесно е всичко.
      Благодаря за пожеланията! И всички твои сесии да са успешни.
      Всичко добро ти желая! :)

      Изтриване
  5. Гери, благодаря за сладката почерпка, няма как да бъде подмината, особено за този отличен краен резултат! Изглежда чудесно, а снимките са много красиви! Желая ти много успехи и само напред и нагоре! Усмивки, мила Гери! :)

    П.С. Да разбирам ли, че вече си на английска земя? ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани, почерпи се с повече и да ти е сладко. :)
      Да, на английска земя сме от четвъртък вечерта.

      Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  6. Гери, много хубава идея! Този сладкиш и японските ти палачинки, които видях преди малко, определено ще се правят скоро :) По принцип не купуваме хляб, но този крем ми напомня за пълнежа на меденките и съм сигурна, че е много мекичка и вкусна торта :)

    ОтговорИзтриване
  7. бях чувала за такава торна, но никога не бях виждала. благодаря, че сподели :-)

    ОтговорИзтриване
  8. Гери, чудесна почерпка!
    Снимките ти са страхотни и клончето с мандариновия аромат е чудесна хрумка!
    Желая ти много успехи и сбъднати желания!

    ОтговорИзтриване
  9. Люси, Мими, Бети, благодаря сърдечно! Почерпете се и надявам се да ви хареса. :)
    Желая ви хубава вечер и нека и вашите мечти се сбъднат! :)

    ОтговорИзтриване
  10. Gery, this cake looks so good.This weekend we will be celebrating my grand daughter hers fifth birthday,I will make this cake for that occasion.Thank you for this recipe.Have a wonderful evening,my friend.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Zokie, I'm glad to hear that! Good luck!
      When the cake is ready, tell me your opinion. :)
      Have a nice day, friend!

      Изтриване
  11. Честито за успешната сесия! Прекрасна почерпка, с удоволствие си взимам едно парченце, даже ако може - две! Много интересна рецепта, не съм пробвала, но изглежда много вкусно!
    Поздрави и прекрасна вечер! :)

    ОтговорИзтриване
  12. Гери благодаря за сладката почерпка.Желая ти само успешни сесии.:)Торта изглежда чудесно не съм правила такава и ще се възползвам от рецептата.Поздрави с пожелания за весели и незабравими мигове на Английска земя!

    ОтговорИзтриване
  13. Гери,много интересна рецепта,благодаря че ни я сподели, аз също ще я опитам, често остава хляб вкъщи.А и струва ми се търпи импровизации относно компота например или пък с орехи...Поздравления за отново оригиналното предложение, поздрави и хубава ваканция!

    ОтговорИзтриване
  14. Алекс, Танче, Мари, благодаря! Почерпете си и да ви е сладко. Ако се решите да опитате, надявам се да ви хареса.
    Сърдечни поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  15. Уау, страшна торта, Гери!!! Непременно ще я опитам и със сигурност ще ми хареса :)

    Слънчева островна ваканция :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Инче, не е нищо особено, но наистина е вкусно. Надявам се да ти хареса и да кажеш после как се е получило.
      Слънчева родна седмица и на теб! Поздрави на България! :)))

      Изтриване
  16. Усещането след добре свършена работа е мнооогооо хубаво;)
    Особено пък , ако се намира една по-нестандартна тортичка за разкош;)
    Иначе и аз вече чакам Лондонски преживелици;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Права си, Марте, права си!
      А за Лондон - ще си поговорим, но в момента ми е леко напрегнато и някак не ми идва отвътре да пиша. Много се надявам скоро всичко да се подреди... Ако не, здраве да е.
      Прекрасна вечер от мен! :)))

      Изтриване
  17. Гери, поздравления за успешната сесия и пожелания за много успех и сбъднати мечти в новото начинание! А тортичката е прекрасна, гледах рецептата с маргарина в един стар тефтер на майка ми и се опитвах да си спомня вкуса и, благодаря, че я сподели, та почти го усетих!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Игличе, много ти благодаря! Почерпи се с тортичката и хапвай, докато си спомниш добре вкуса. :)
      Уютна лятна вечер ти желая!

      Изтриване
  18. Гери, шашна ме с този хляб в крема! Баба много неща е правила, но такова не е :) Запомням и ще пробвам някой път, като естествено ще си мълча за тайната съставка ;) Да се чуди момчето ми в кой джоб съм скрила вълшебна пръчица :) :) Весело лято ти желая, Гери и браво за успешните изпити!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тики, със сигурност няма да се досети с какво е тортата. Надявам се да ви хареса и ще чакам да споделиш после.
      Весело лято и на теб - много вкусно, ароматно и магично! :)

      Изтриване
  19. Гери, честито успешно завършване на сесията!
    Тортата е прекрасна! Този крем с хляб наистина е много от отдавна, но го правехме с доста маргарин или масло и става малко тежък и калоричен! :) А твоето предложение с напояване в плодов сироп много ми допада! Браво!
    Поздрави и приятно лято!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тили, благодаря! И много се радвам, че тортата ти допада. Наистина е добра хрумка, поредното доказателство за мен че и преди хората са били много изобретателни.
      Прекрасно лято и на теб! :) Поздрави!

      Изтриване
  20. Гери поздравления за сесията и само така! Много интересен десерт т.е. торта си ни представила, не съм виждала и опитвала подобна и събуди любопитството ми :)
    Прекрасни снимки :)
    Поздрави и усмихната седмица :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Иве, много благодаря!
      И да знаеш, че комплиментът за снимките, особено от човек с твоите способности, определено ме радва. Надявам се скоро да се усетя и аз доволна от снимането ми. :)
      Сърдечни поздрави! ;)

      Изтриване
  21. Много интересна рецепта! Не съм и предполагала, че съществува торта с такъв крем! Чудесно предложение, Гери!

    В "местенцето" ти никъде не видях контактна форма и за това ще си позволя от тук да те "поканя" в игра - http://genoveff.com/2013/07/13/leksikon/ - надявам се да се включиш ;)

    Хубав ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Genoveff (съжалявам, но не знам как да се обърна към теб, ще попълня пропуска), сърдечно благодаря за жеста, много ме трогна! Не знам какво трябва да напиша, но дано да е поне интересно за теб и всички, които минават покрай моето местенце... Наистина благодаря за поканата!
      И хубаво ме подсещаш да напиша имейл за връзка, ще добавя една нова страничка горе.
      Прекрасна вечер и до скоро! :)

      Изтриване
  22. Гери, благодаря за сладката почерпка и поздравления за успешния финал на изпитите за тази година. Отдай се на заслужена почивка! А аз грабвам парченце и се изстрелвам на работа :( Тортата ме върна в едни стари времена - правила съм я и знам, че е много вкусна, но бях изгубила рецептата. Благодаря, че ме подсети за нея! Приятно лондонско лято! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Снежи, почерпи се и да ти е много сладко!
      А лятото - къде ще е почивка, къде не... Да видим какво ще изникне и как ще се стекат обстоятелствата.
      Благодаря ти за хубавите пожелания! Хубаво лято и на теб - с много усмивки! :)

      Изтриване
  23. Гери, честно казано не съм се и съмнявала в успешния край на сесията за теб :) Само мога да кажа честито и да ти пожелая вълшебни и незабравими мигове през това лято!
    Страхотна торта, много интересно и вкусно звучи, а и изглежда великолепно! Прекрасни снимки си и направила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лети, ще се изчервя от толкова много комплименти, а аз трудно ги приемам... Благодаря ти сърдечно, държа да се почерпиш с тортичката и дано да ти хареса!
      Вълшебно лято ти желая и аз! :)

      Изтриване
  24. Браво, момиче -
    още много успехи, лично удовлетворение и сбъднати мечти!
    Тортата е страхотна.
    И моите поздравления и пожелания за хубаво и усмихнато лято, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ех, Дианка, много ти благодаря! Черпя те с едно голямо парче, изпращам ти много усмивки и ти желая един прекрасен ден! :)
      Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  25. Честито за успешния финал на сесията, Гери - и успех в летните Лондонски начинания!!!
    Тортичката изглежда много апетитно!! Не си спомням да съм пробвала подобна и съм адски любопитна за вкуса й :)
    Хубава и усмихната седмица ти желая!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря много, Мина, надявам се всичко да е наред. А тортичката е много вкусна и вероятно заради състава си, много засищаща - дори с малки парченца. Ако опиташ, много се надявам да ти хареса.
      Сърдечни поздрави, да е хубава и твоята седмица! :)

      Изтриване
  26. Гери!!! Много успехи, миличка!!! Тортата е вълшебна, снимките са невероятни! Прегръщам те!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, много благодаря! И да не забравиш да се почерпиш!
      Изпращам ти и аз много усмивки и слънчева прегръдка! :)

      Изтриване