На площадката е поглед, който възхищава.
Ръцете й изписват красоти безброй,
а фотодругарчето слуша я "без бой".
Талантът й пленява малки и големи,
резултатът е едничък - всички са засмени.
Що е то?
Сигурна съм, че отговорът никак не би ви затруднил. Точно така - Ева Тонева! :)
Избрах да я представя с гатанка, защото Ева си е цяла загадка, разкрива себе си по неповторим начин.
Евче, благодаря ти, че прие поканата ми! Моето местенце те приветства с "Добре дошла!" и ти благодари за оказаното внимание и изключително любопитната рецепта. Защото от хляба по-голям няма! :)
Питки с кисело мляко и сусам
Продукти за 6 броя:
3 гр прясна мая
400 гр кисело мляко 4,5%
300 гр брашно от шпелт (тип 630)
90 гр пълнозърнесто брашно от шпелт
9 гр сол
3 гр прясна мая
400 гр кисело мляко 4,5%
300 гр брашно от шпелт (тип 630)
90 гр пълнозърнесто брашно от шпелт
9 гр сол
Начин на приготвяне:
Вечерта смесете в купа киселото мляко и маята.
Разбъркайте, за да може да се смесят колкото може по-добре.
Добавете останалите продукти, разбъркайте.
Покрийте купата с фолио или капак.
Тестото трябва да втаса на стайна температура цяла нощ.
На сутринта загрейте до 250 градуса фурната със съд на дъното.
Сложете по средата тава или камък за печене.
Върху набрашнена повърхност изсипете тестото.
Разтеглете и оформете във формата на квадрат.
Сгънете страните му навътре като плик за писма.
Покрийте тестото с кърпа и оставете да втаса 20 минути.
Поръсете шепа пълнозърнесто брашно и шепа сусам до тестото.
Нарежете го на 6 квадратни парчета.
Прегъвайте краищата им, оформете в правилна форма.
Оваляйте всяка питка в брашното и сусама, поставете в тава с хартия за печене.
Оставете питките отново да втасат 20 минути.
Приплъзнете питките с хартията върху нагорещената тава (плоча).
Сложете няколко кубчета лед в съда на дъното.
Печете 10-15 минути, извадете и охладете върху решетка.
Вечерта смесете в купа киселото мляко и маята.
Разбъркайте, за да може да се смесят колкото може по-добре.
Добавете останалите продукти, разбъркайте.
Покрийте купата с фолио или капак.
Тестото трябва да втаса на стайна температура цяла нощ.
На сутринта загрейте до 250 градуса фурната със съд на дъното.
Сложете по средата тава или камък за печене.
Върху набрашнена повърхност изсипете тестото.
Разтеглете и оформете във формата на квадрат.
Сгънете страните му навътре като плик за писма.
Покрийте тестото с кърпа и оставете да втаса 20 минути.
Поръсете шепа пълнозърнесто брашно и шепа сусам до тестото.
Нарежете го на 6 квадратни парчета.
Прегъвайте краищата им, оформете в правилна форма.
Оваляйте всяка питка в брашното и сусама, поставете в тава с хартия за печене.
Оставете питките отново да втасат 20 минути.
Приплъзнете питките с хартията върху нагорещената тава (плоча).
Сложете няколко кубчета лед в съда на дъното.
Печете 10-15 минути, извадете и охладете върху решетка.
Евче, благодаря ти, че прие да бъдеш мой гост!
За мен наистина е огромно удоволствие да те посрещна, пък макар и виртуално. Желая ти от все сърце да си здрава и все така творяща красота! ッ
Чудесна гостенка си имаш, Гери - при нея всичко е много фино, красиво, вкусно и оригинално!
ОтговорИзтриванеТези питки изглеждат толкова вкусни с тази хрупкава коричка и сусам - записвам рецептата и ще ги приготвя задължително. Хубав ден, момичета!
Така е, Креми, Ева е страхотна, всички сме се убедили. :)
ИзтриванеХубав ден и на теб, радвам се да те видя тук! :)
Чудесно гостуване и вкусни хлебчета! За снимките на Ева, каквото и да кажа, все ще е малко!
ОтговорИзтриванеРадвам се, че ти харесват, Траянче, измайсторила ги е пак Ева. Хубав ден! :)
ИзтриванеСтрахотни питки е показала Ева! И аз обмислям да направя едни, че отдавна не сме хапвали домашни. :)
ОтговорИзтриванеСлънчеви почивни дни, Гери!
И много интересни, трябва да ги опитам и аз. :)
ИзтриванеСлънчеви усмивки от мен, Светле!
Поздрав и за двете, Гери! Интресни са ми - не съм ползвала това брашно и ще потърся да опитам :)
ОтговорИзтриванеХубав петъчен ден!
Много са интересни, безспорно, самата технология - също. :)
ИзтриванеХубави почивни дни, Албенче!
Гери, много поетично си представила прекрасната си гостенка!
ОтговорИзтриванеА и тя ти е отвърнала типично в неин стил - с неустоими питки
и чудесни снимки!
Хубав петък!
Благодаря, Дани, хубави почивни дни! :)
ИзтриванеI love Eva Toneva's blog...beautiful pictures and recipes. Enjoy it this nice buns. Have a good day, my dear friend. Hugs:))
ОтговорИзтриванеThanks, Zoki, have a wonderful day, too! :)
ИзтриванеИмаш прекрасна гостенка, Гери! Сърдечни поздрави и за двете ви!!!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Иле, права си!
ИзтриванеПоздрави и за теб! :)
Чудесна рецепта за хубава домакиня така трябва да е! Прегръдка и на двете!
ОтговорИзтриванеЕх, Павлинка... Винаги да ме стопляш с думите си, благодаря!
ИзтриванеПрегръдка и за теб!
Ехеее,каква интересна рецепта !Много вкусни изглеждат питките ,поздравления за Еви-както винаги новаторски подход и фотография на високо ниво!Гери,имаш си много талантлива гостенка,която освен майстор в кулинарията и фотографията е и безкрайно мил и земен човек!Прекрасен тандем сте и бих останала във вашата реална компания много дълго време,вярвам,че би било страхотно!Прегръдки и за двете с пожелание за много щастливи пролетни дни!
ОтговорИзтриванеТака е, Роси, Ева е наистина много земен и много мил човек - освен всичко друго, на което постоянно се дивим. :)
ИзтриванеПриканвам те да останеш тогава в нашата компания, защото удоволствието е споделено!
Прегръдки и за теб, усмхнати почвини дни, другарче! :)
Впечатляващ тандем, Гери -
ОтговорИзтриванепрекрасна гостенка на едно прекрасно място ...
А питките са разкошни - вкус, технология и вид,
майсторството на Ева в действие!
Адмирации за двете ви и хубав уикенд!
Динка, а за теб огромна прегръдка - за винаги милите думи и топлината, която оставяш след себе си! :)
ИзтриванеАх че готино представяне! Много криейтив, Гери! Ева омагьосва с рецепти и снимки!
ОтговорИзтриванеПросто ми хрумна и реших, че трябва да го направя, радвам се, че ти харесва, Лу. :)
ИзтриванеПоздрави!
Ева си е ЕВА ( с големи букви), а ти си прекрасна домакиня! Прегръщам ви и двете!
ОтговорИзтриванеПрава си, Марте, Ева си е ЕВА! :)
ИзтриванеИ да се почерпиш за рождения ден, макар и малко по-късно. Има парченце и за теб. ;)
Прегръдки и от мен!
Благодаря ти, Гери, за поканата, гостоприемството, мили думи и оригиналното представяне! Размяната на визити беше истинско удоволствие за мен.
ОтговорИзтриванеБлагодаря на всички за милите думи, поласкана съм от вниманието и приятелското отношение!
Гери, здраве, безброй успехи и сбъднати мечти ти пожелавам от сърце!
Срещата надявам се да превърнем в реална. Прегръдка! :)
Евче, споделено е изцяло удоволствието, беше голяма радост за мен! Желая ти от сърце здраве за цялото семейство, а на теб още повече вдъхновяващи успехи и окриляващи, сбъднати мечти! Ще очаквам и аз реалната среща, само трябва да се разберем и да нагласим някак графиците. :)
ИзтриванеПрегръдки от мен с пожелание за прекрасна почивка! :)
Прекрасна гостенка си имаш, Усмишко! :) Както писах и при нея, сядам с вас на масата на сладка раздумка. От мен френско сиренце (за вас), масло и шарена сол (за мен) :)
ОтговорИзтриванеУсмивка и прегръдка! :)
П.П. Вече ще те прекръстя на Усмишко-дето-ми-изпрати-таралиииииииииии-по-йоли :) С такъв кеф си ги хапвам! Нямаш идея!!! :)
Тики, аз и на ябълка съм съгласна. :) Даже само на присъствието ти. :)
ИзтриванеКръсти ме както искаш, аз всички индиански имена си обичам, нали знаеш? Много се радвам, че ти е сладко, това беше целта. Днес точно обяснявах на майка ми за таралите и че просто на теб няма как да ти взема нещо сладко от тук, защото Тики си обича ей такива нещица, соленки и хрупащи. :)
Прегръдки, Тикиии! И усмивки, много усмивки! :)