Това ще ви предложа днес. Две рецепти, които отдавна очакват реда си и най-сетне дойде мигът за тяхната изява. Съвсем деликатна и ненатрапчива, но с отворен край - с възможност за по-внушително представяне. :)
Първата идея си откраднах от сайта на Бон Апети. Втората пък се върти в ума ми от доста време (позната вкусотия, която не бях приготвяла досега). За нея си помогнах с рецепта на Лети. Благодаря и на тримата майстори за вдъхновението! :)
Желиран таратор
Необходими продукти:
- 1 кофичка кисело мляко BILLA, 400 г;
- 1 средна краставица;
- 1 пакетче желатин;
- 80-100 мл студена вода;
- 3 стръка пресен чесън;
- 1/2 к. ч. орехови ядки;
- 3 с. л. олио;
- 1 ч. л. копър;
- сол на вкус.
Желатинът се разтваря в студената вода и се оставя да набъбне. След това се стопява на водна баня (не бива да завира!) и се оставя да се охлади.
През това време киселото мляко се смесва с нарязаната на малки кубчета краставица и блендирания чесън. Добавят се олиото, копърът и солта. Постепенно и при постоянно бъркане се слага и поизстиналият желатин. Сместа се разбърква и се изсипва в покрита с фолио за свежо съхранение форма. А може и в отделни малки формички. Изваждането от малките би било по-лесно, защото рязането на парченца е малко трудно (заради наличието на краставица в сместа).
Оставя се в камерата за 10-15 минути,а след това се премества в хладилник. След 1-2 часа желираният таратор е готов и се реже на кубчета.
Преди сервиране всяко кубче се поставя върху кашкавален чипс и се поръсва със запечени в сух тиган и смлени орехови ядки.
За чипса от кашкавал: кашкавал BILLA.
Кашкавалът се настъргва на ренде и се подрежда на тънък слой върху хартия за печене. Запича се на 170° C до зачервяване. Изважда, оставя се да изстине и се отлепя внимателно от хартията. Това е!
Идеята и изпълнение за него видях при Катето. Кате, благодаря ти, при теб винаги откривам нещо оригинално! :)
Американски палачинки
Необходими продукти за около 20 малки палачинки:
- 1 ч. ч. брашно;
- 1 ч. ч. прясно мляко BILLA;
- 1 яйце;
- 1/2 к. ч. олио;
- 1 с. л. захар;
- 1 равна ч. л. бакпулвер;
- щипка сода;
- щипка. сол;
- щипка канела.
За гарниране: краве сирене BILLA и сладко от череши BILLA.
В купа се смесват пресятото с бакпулвера брашно, содата и солта.
В друг съд се разбиват с бъркалка млякото, яйцето, олиото и захарта.
Прави се кладенче в брашното, постепенно се изсипва яйчената смес, като се бърка непрекъснато до еднородна консистенция. Подправя се с щипка канела. Трябва да се получи гладка смес, без бучки, с гъстота по-голяма от обикновеното палачинково тесто.
Палачинките се пекат в намаслен с няколко капки олио тиган, като сместа се изсипва с помощта на голяма лъжица. Котлонът трябва да е на средна мощност. Обръщат се, щом се появят мехурчета по повърхността им. Пекат се и от двете страни до златисто.
Гарнират се с сирене и черешово сладко или според предпочитанията.
Лети, сърдечно благодаря и на теб! Правя тези палачинки за първи път и определено рецептата ти не ме предаде, дори я копирам, макари и с намалени продукти (надявам се, че нямаш против). :)
Иначе докато се наканя да снимам палачинките, те изстинаха и не бяха така пухкави, но... преживява се. Горещо препоръчвам да се хапват още топлички, тогава са най-хубави. :)
*Благодаря на BILLA България за възможността да участвам в тяхното предизвикателство и за предоставените продукти!
Миниатюрен разкош! Таратора особено много ме впечатли и ще си открадна и аз идейката, че му иде времето :)
ОтговорИзтриванеИ са чудни снимките ти, Гери!
Голяма прегръдка от мен имаш :)
Мими, кради на воля. Не е моя идеята, ама ако знаеш откога й се каня и аз. :) Благодаря много за подкрепата, от мен имаш още по-голяма прегръдка, ама и нетърпелива! Очаквам те, нали знаеш? :)
ИзтриванеПоздрави, Мимии!
Минимализмът ти Гери е чудовищен.:))) В онзи популярун смисъл на думата, което го прави очарователен :) И страхотни презентации, със страхотни кадри.
ОтговорИзтриванеЕх, Мими, ще се изчервя... Чак пък толкова ли да е? Много се надявам да ти харесва и искрено благодаря за подкрепата, означава много за мен, да знаеш! :)
ИзтриванеПрегръдки и хубава вечер!
This jelly tarator never tried but looks good to me and American pancakes are our favors with fresh fruit and maple syrup. Very nice pictures. Have a wonderful Sunday .Hugs, my dear friend:))
ОтговорИзтриванеThanks, Zoki!
ИзтриванеI like the normal tarator more than this one (I just don't like jelly things at all), but the jelly one is also good for parties. Try it. ;)
Hugs and kisses for you, too, my friend! :)
Ех, Гери, какво си сътворила! Думи нямам просто! Страхотни идеи и снимки!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Ами, то от мен изпълнението, идеите не са мои. ;) Но много се радвам, че ти харесват!
ИзтриванеБагодаря, Геновеф, хубав ден ти желая!
Гери, прекрасни хапки, идеални за кетъринг и всякакви празнични събития! Много ми харесва идеята с кубчетата млечна салата и определено ще я имам в предвид, ако ми се наложи да приготвям парти-храна. Благодаря ти за чудесните рецепти и поздравления, още веднъж!
ОтговорИзтриванеЛюси, радвам се, че и аз мога да те изненадам с нещо. Имам от Била и един шпеков салам, който мисля да опитам по твоя рецепта - запечените картофки и отгоре със саламов чипс, сещаш ли се? :) Ама да видим кога ще е, май няма да е скоро...
ИзтриванеАз ти благодаря, че винаги си така мила. Хубав ден ти желая! :)
Страхотно се впечатлих и от двете. Таратора влиза в списъка за опитване. Много хубави снимки, като за списание. Поздравления Гери!
ОтговорИзтриванеЕ, Мими, радвам се много! Ама и много ме хвалиш... Имам още колко да уча... :)
ИзтриванеИначе за таратора - ефектно е, да. Но е малко трудно рязането. Ако е по изпълнение на Бон Апети, би било по-лесно - те желират само млякото, а после увиват кубчето в лентичка от краставицата. Ама както си решиш, дано да ти хареса. :)
Усмивки от мен!
Гери, уникални! Няма значение, че не са твои идеите, ти си ги представила просто невероятно! Особено тараторчето с "чинийката" от кашкавален чипс, красота :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
Кате, благодаря ти много! Чипсът е по идея на твоята адашка, другото Кате. :)
ИзтриванеПрегръдки и от мен! Аз пък не мога да се нагледам (и напреглъщам, ако има такава дума) на тортата ти... ;)
Гери, много добре познат ми е желираният таратор! Обикновено го приготвям за предястие за близки гости (:)) и винаги е имал радушен прием :) Но такива палачинки с бакпулвер и подправки не съм правила, затова сега аз ще се поправя и ще ги сложа в списъка на чакащите рецепти :)
ОтговорИзтриванеХубав ден! Поздрави!
Албенче, аз, ако трябва да съм честна, за лична консумация предпочитам най-нормален таратор. Просто не съм най-големият фен на желираните неща, хапвам, но все пак... Иначе по този начин наистина е ефектно и много подходящо за гости. :)
ИзтриванеОтносно палачинките - рецептата е на Лети и е чудесна! Аз, по принцип, имам страх от правенето на палачинки, особено пък нашите си. Много рядко да докарам нещо от тях, което да става за ядене. Но тези станаха от раз. Даже съм обещала на любимия пак да му направя скоро и да ги опита още топлички, защото тогава наистина са много по-хубави и доста по-различни от изстиналия им вариант (който е на снимката).
Хубав ден и на теб! :)
Гери, много красиво и ефектно си поднесла и таратора и палачинките. Ммм, огладнях. Целувки!
ОтговорИзтриванеТанче, идвай тогава. :) Пък аз искам от твоята торта!
ИзтриванеУсмихнати прегръдки от мен!
Гери, ставаш все по-добра и по-добра!!! Снимката на желирания таратор я гледах поне 5 минути! Перфектна! Да не говорим и за самата идея :)
ОтговорИзтриванеПрегръдка от мен и само така!!!!
Ех, Тики, мислиш ли... Колко се мъчих с тези снимки, ако знаеш. Особено с палачинките, така и не докарах нещо, което да ми хареса при тях. Ама здраве да е, невинаги е така, както ние искаме. Радвам се много, че ти харесва и благодаря за подкпрепата, другарче!
ИзтриванеУсмихнати прегръдки имаш от Усмишко! :)
След такива идеи, гарнирани с невероятни слюнкоотделящи снимки, няма какво да се каже! :)
ОтговорИзтриванеСтрахотно си показала всичко, Гери!
Успешна и много усмихната седмица от мен! :)
Светле, има. Двай критика, аз смело поемам. :)
ИзтриванеУспешна седмица и на теб, Светле, ама и слънчева, и усмихната! :)
Разкошни са и двете предложения! Хубава седмица!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Траянче, хубава седмица и на теб! :)
ИзтриванеГери, чудесни произведения на изкуството :)
ОтговорИзтриванеИ прекрасни снимки!
Хубава, с много усмивки, седмица :)
Ех, Дани, ама много ще ми пораснат ушите, като ме хвалите така... ;)
ИзтриванеНаистина се надявам да ви харесват, затова и ги споделям. :)
Благодаря ти много за подкрепата. Прегръщам те и ти желая най-усмихната седмица!
благодаря за рецептата за американските палачинки, ще я пробвам задължително :) а как ги оформи като сърчица, Гери?
ОтговорИзтриванеАлекс, горещо я препоръчвам, страшно вкусни се получават. Ама хапвайте още топлички. :)
ИзтриванеКак ги оформих иначе - готовата палачинка изрязох с метална формичка за сладки. ;)
Поздрави!
Гери, много вкусно е при теб!
ОтговорИзтриванеПалачинките са се получили повече от прекрасни, като малки бижута са! Благодаря ти за доверието!
Желираната салата е прелест - много апетитна, а съм сигурна, че и вкусна. Аз Йолината още не съм пробвала (ще трябва да поправя пропуска), но правя една млечна желирана с тиквички. Ако искаш, като дойде сезона на тиквичките, пробвай и такъв вариант (ето тук - http://lety-culinaryadventure.blogspot.com/2010/07/blog-post.html )
Прегръдки и хубава пролетна седмица!
Лети, аз ти благодаря за прекраснста рецепта! Само чакам подходящ момент, за да ги направя отново и любимият да ги опита топлички! Наистина много ни харесаха. :)
ИзтриванеСега ще погледна предложението ти с тиквички, определено ме заинтригува. Както и Йолината салата, която споменавваш, май съм я пропуснала...
Прегръдки и от мен с пожелания за много усмивки!
Комплименти за теб, мило момиче,
ОтговорИзтриванеще започна с красивите снимки, /включително и нежният цвят - топ за март/,
чудесните композиции и представяне, страхотни рецепти и изпълнение.
Много ми допаднаха новите ти идеи, Гери!
Сърдечни поздрави, хубав и усмихнат пролетен ден!
Дианка, направо не знам как да ти отвърна... Ти толкова да ме хвалиш, че не червено, ами не знам какъв цвят ще ме оцвети след малко...
ИзтриванеБлагдаря ти, благодаря ти! Искрено се радвам и да знаеш, че всички вие ми помагате много - и със споделения си опит и с подкрепата, и с вдъхновението!
Прегръдки от мен, прекрасна пролет ти желая!
Макар че в нашето многочленно семейство подобно минималистично меню ще е физически и емоционално почти невъзможно за мен, идеята ми хареса. Презентацията ти е много красива. Желираният таратор отдавна е изушение за мен. След твоята публикация набъбна още повече! Поздрави, пролетно момиче!:)
ОтговорИзтриванеАко си бях в моето вкъщи, определено и там числеността на семейството щеше да надделее и да се приготвят в по-голямо количество и размер. Но просто сега сме си двамка и затова. :)
ИзтриванеРадвам се, че ти харесват, надявам се да опиташ и да споделиш дали са ти допаднали. Поздрави сърдечни, Нели!