сряда, 20 август 2014 г.

Моите зеленотиквеничета

Замислям се, че не съм споделила за пътуването през миналото лято. Казах, че сме в Лондон, казах и че не е особено розово, но май това беше всичко. Сега отново няма да споделям. Не ми е любима тема, но както го измъдрих днес пред чинка ми "колкото и да беше трудно, имаше смисъл, на много неща се научихме там". Само ще кажа, че не сме били на бригада, а на лична отговорност (ако мога така да се изразя). Разбира се, че няма да отрека получената подкрепа от братовчедките ми, които живеят на Острова от години. Но въпреки това преминахме през квартири и сметки, търсене на работа, лутане из големия град, "срещи" с всякакви обстоятелства и доста нерви. И всичко това си има своите плюсове. Малко по малко ги откривам... И сигурно когато ги оценя подобаващо, тогава ще си поприказваме отново.
Както и да е... За друго исках да попиша. Когато пристигнахме, на следващия или по-следващия ден, вкъщи организираха барбекю. Е, и месото беше вкусно, но страшно много ми харесаха тиквичките и патладжаните, приготвени по този начин. Прекрасен резултат, който поставям пред пърженето. Не е случайна репликата на бащата на любимия: "А, Гери, аз като направя тиквички и патладжан на барбекюто, първо те се изяждат и месото остава..."
В моя случай приготвих тиквички на грил тиган, подправени с чеснов сос. Вдъхновение открих при Катето от My Candy Kitchen. Кате, трябва ли да ти кажа колко богат извор си ти? Благодаря ти за отново вкусната идея! :)




Гриловани тиквички с чеснов сос



 


Необходими продукти: 
- тиквички;
- за мариноване – сол, зехтин, черен пипер;
- за чесновия сос – 200 г кисело мляко, 2-3 скилидки чесън, щипка сол, стрък пресен копър.

Тиквичките се нарязват на колелца с дебелина около половин сантиметър. Намазват се със зехтин и се поръсват със сол и черен пипер. Хубаво се разбъркват и се оставят за около 15-20 минути, за да се мариноват.
В загрят грил тиган (може и скара или барбекю) тиквичките се изпичат и от двете страни.
Сервират се с чеснов сос.




Съвсем лесно, но мнооого вкусно. Моето небце определено остана доволно. :) Че даже питаше и за още...
 



 Вкусен и уютен ден пожелавам на всички!



50 коментара:

  1. Много примамливо предложение, Гери!! И аз много ги харесвам тиквичките гриловани, но няма къде да разпъвам барбекю и обикновено и аз ги гриловам в тигана - ама гледам да е след като току що съм гриловала някакво месце, че така алюзията за барбекю ни е по-автентична :)
    Вкусна и усмихната вечер ти желая!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мина, ти обаче го правиш още по-примамливо. :) Знаеш как да предизвикаш вълчи апетит. Много хубава вечер ти желая и аз, благодаря ти, че намина! :)

      Изтриване
  2. Любимите ми тиквички! И пържени ги харесвам, но на скарата ги предпочитам, защото не обичам да се цапам с пържене. :)
    Много красиво си ги поднесла, Гери! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Светле, радвам се, че ти харесва и благодаря за милите думи. Остава само да те поканя и да хапнем заедно. :) Поздрави и хубава вечер!

      Изтриване
  3. Гери, и аз харесвам тиквички на грил-тигана, в апартамент с друг вид скара не става:), макар че предпочитам пържените. Учили са ме, че винаги първо се соли, а после със зехтина, че иначе не поемал зеленчука, ако първо се омазни, но честно казано не съм проверявала верно ли е.
    Явно сте преживели трудни моменти в Лондон, не знам защо, но някак си не го усещам като "моето място", без да съм ходила разбира се, може и да греша, но такова ми е усещането - за студенина, за студена красота...Абе казах аз, че от вкъщи по-хубаво няма, ами да вземем да си оправим "къщичката" най-накрая, да не ви (ни) се налага да търсите(ме) другаде реализация! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, и аз го чух наскоро това за мазнината. Вкъщи, например, винаги слагаме оцет на шопската салата. Даже само домат да си нарежем, пак слагаме... Но като се започне овкусяването, правим така - олио, оцет, сол. Е, не знам защо... Ама да ти кажа, пак си се овкусява добре. ;)
      Иначе за другото... Искрено се надявам! И аз се моля да си оправим къщичката, не ми се ходи другаде, мило ми е тук. Прегръщам те и аз!

      Изтриване
  4. Герганче, прекрасно!
    Едно елементарно ястие поднесено с много вкус и красота...
    Изглеждат страхотно!
    Да ти е сладко. миличка!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Алечка, много ти благодаря за подкрепата, радвам се, че ти харесва. :)
      Прегръдки и от мен!

      Изтриване
  5. Гери, гриловани тиквички обожавам!!! И патладжани също! По някаква причина нямам грил тиган, но съвсем скоро съм решила да си купя, само да избера измежду двата, които съм харесала :) И после известно време само гриловани тиквички ще ям! :)
    Прегръдки :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, и аз все още нямам... Тези конкретно ги бях приготвила в дома на любимия. ;) Но майка му ми каза, че се получавали и на обикновен тиган. Опитай, аз също трябва да пробвам. :) Иначе и аз съм замислила да си взема, обожавам зеленчуци по този начин. Прегръдка и от мен!

      Изтриване
  6. Такива тиквички повече биха привлекли вниманието ми, отколкото порция месо с пържени картофи. ;) Изглеждат крехки и ароматни, особено в "компанията" на зехтин и чеснов сос. Снимките са много красиви! Прегръдки, мило ми другарче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ех, Дани, много се радвам! Грабвай тогава една голяма виличка и идвай да хапваме. :)
      Прегръдки и от мен, другарче!

      Изтриване
  7. Чудесно предложение Гери, ще си ги направя довечера, че и без това от много време не съм ползвала грил тигана. В това топло време са за предпочитане пред месо или картофи.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мими, представям си какво пиршество ще е в компанията на подбрано от теб вино. А дали въобще може да се съчетае вино с ястие, в което има чесън? Чакам експертът да се изкаже. :)
      Поздрави!

      Изтриване
  8. Гери, прекрасно си ги поднесла, човек няма как да им устои. Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хич не ги мисли тогава, Танче, ами нападай. :)
      Прегръдки и от мен!

      Изтриване
  9. Гери, така привлекателно си ги наредила, че не може да откаже човек!
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тили, заповядай и да ти е сладко. :)
      Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  10. Много свежо и любимо! Прегръдки*)

    ОтговорИзтриване
  11. Обожаваме тиквички и патладжани, приготвени на грил.Твоите са станали страхотни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Траянче, със сигурност са не по-вкусни от твоите. :)
      Поздрави!

      Изтриване
  12. Герчо, великолепни са, това е основното ми меню това лято, скъсах грил-тигана от използване! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Павлинка, само така, не му давай да диша. :)
      Прергъдка и от мен!

      Изтриване
  13. Gery, this I can eat any time.I love zucchini . Enjoy your meal.Hugs and kisses, my dear:))

    ОтговорИзтриване
  14. Всяко пътуване носи ползи, всяко! Така че и твоето е било хубаво, ма от друг ъгъл;)
    И да ти кажа, като печем месо на скарата ( щото и барбекю не ми е любима дума), винаги завършваме с тиквички, ама винаги;) Прекрасни са, Герчо! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марте, права си... Ама за всичко! И ако ми кажеш как да го нарека, ще сменя думата. Може би скара на дървени въглища? И аз не обичам чуждици, ама хич!
      Поздрави и от мен. :)

      Изтриване
  15. Почти не познавам човек, който да не обича зеленчуци на BBQ, аз също не правя изключение :)
    Мариновам ги със споменатото от теб + малко лим. сок, мащерка и розмарин и малко чесън - ухаят неземно при печене.
    Фотогенична работа, браво, Гери! С малко топъл хляб - какво повече му трябва на човек! :)
    Слънчеви поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
  16. Мими, няма да издребнявам, но мога да ти кажа какво още му трябва на човек... ;)
    Топъл хляб, но домашен - например един от твоите. ;) И добра компания, разбира се! Храната трябва да се споделя, особено вкусната и приготвена с любов. Ех, размечта ме, да знаеш...
    Прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да се комбинираме тогава? Ще изтрепем всички зайци наведнъж! :D

      Изтриване
    2. Ами, хайде де! С уговорката зайчетата да си останат живи. ;)

      Изтриване
  17. Мнооого любими и у нас са тиквичките,приготвени на грил (ние на плоча).Госпожицата може с това да се изхранва,специалитет й са,понякога им прави подлучен доматен сос.Всякакви зеленчуци на грил обичам,Гери.Приготвила си ги и снимала страшно апетитно!Прегръдка изпращам от най-големите! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. С доматен сос ще е страхотна вкусотия, направо ми се прияде сега, Роси... :)
      Приемам и изпращам оооще по-голяма прегръдка!

      Изтриване
  18. Прекрасно, Гери! Какво му трябва на човек?! Прозрение, вдъхновение, вкусна и полезна храна, поднесена по твой начин, просто прекрасно :)
    Катето, то това Кате, така действа на обкръжаващата го среда, кой ли не е облизвал монитора гледайки творенията в прекрасния и блог :)
    Прегръдка за теб, Гери!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Таничка, така е! Понякога е нужно само вдъхновение и желание, а Катето знае как да ги провокира. :)
      Прегръдки и от мен! И честит рожден ден отново. :)

      Изтриване
  19. И аз много обичам тиквички по този начин :) За мен цяла порция, моля! Месцето за мъжете :)
    Прегръдка от мен! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А така! Заформихме се на лагери. :)
      Имаш я, Тики! Прегръдка и от мен!

      Изтриване
  20. Гери, и аз да се изкажа по повод любимите ни летни тиквички! Ами че как, точно така - на скара или грил тиган, с малко сос и ето го перфектното лятно ястие. Кой каза, че готвенето трябва да е трудно и да отнема време?! Снимките ти са много апетитни , Гери- точно както и самите тиквички :) Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ех, Люска... За едни тиквички и виж колко ме похвали... Благодаря ти!
      Да ти е сладко и усмивки от мен. :)

      Изтриване
  21. Привет и от мен, Слънчице! Започнах моята "обиколка по комшийски" из блоговете и ето сега съм при теб:))) Изненада ме много приятно, наистина, много мили думи пишеш винаги за мен, но да знаеш, че чувствата ни са напълно споделени!:) Макар и зеленчуците на грил да са много много известни, ти благодаря, че точно аз съм те вдъхновила:) Обожавам ги по този начин и с удоволствие ще ти наруша дизайна в чинийката:), знам, че няма да се разсърдиш. Гери, колкото до другото, което не споделяш, да знаеш, че всяко нещо се случва, с някаква причина. Може да не си открила това, което търсиш там, но съм сигурна, че това те е насочило в друга посока! Прегръдки, миличка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Катенце, ама ти си ми такова вдъхновение, не само за това! Искрено ти се възхищавам! :) И ти благодаря за вкусната идея, много ми се услади. Благодаря ти и за това, че минаваш през местенцето ми и винаги ми подаряваш усмивка. А за дргото - права си, много даже...
      Прегръщам те силнооо! :)

      Изтриване
  22. :) ей ме, човек, дето не обича зеленчуци на грил :)) Ама то си ме знаеш ,Гери, че защото няма мръвка до него. Но пък не пречи да се любувам на хубавите ти снимки :) и апетитно поднесени тиквички. Всъщност ям ги на грил, но след това напълнени със сирене и панирани :)
    Нареждам се на масата да чакам :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пепи, за теб гарнитурата ще е една голяма пържола. :) Само стискай палци да ти я направя вкусна. Прегръдки от мен! :)

      Изтриване
  23. И моето небце би питало за още Гери :)
    Обожавам ги и в този им вариант ... пак е калпазански :) а снимките ти са прекрасни, апетитни, колоритни!
    Отдавна не съм поглеждала какво ново има в твоето блогче и тръгвам на заден ход, без да бързам, че ми е драго да те чета бавно и да размишлявам над казаното от теб.
    А сега ти пращам топла прегръдка миличка :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ех, Дани, ама как ме усмихваш преди сън! :) Много се радвам, че си тук - да ти е сладко и приятно четене. Голяма прегръдка и от мееен!

      П.П. Ама много са хубави калпазанските неща, а? ;)

      Изтриване
  24. Ей,по този начин са ми най-любими....Остават едни такива,....приятно хрупкавки,....свежи,......,разкошни!
    Снимките ти са прелестни,Гери!Прегръдки:)!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ех, Миленка, ела да те напрегръщам силно. :) Благодаря ти!

      Изтриване
  25. Много любими, красиво поднесени и перфектно заснети, Гери! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Евче, има от кого да се уча! :) Благодаря ти много, много, не знаеш колко ме радва подкрепата ти. Прегрдъка!

      Изтриване