Както и да е... За друго исках да попиша. Когато пристигнахме, на следващия или по-следващия ден, вкъщи организираха барбекю. Е, и месото беше вкусно, но страшно много ми харесаха тиквичките и патладжаните, приготвени по този начин. Прекрасен резултат, който поставям пред пърженето. Не е случайна репликата на бащата на любимия: "А, Гери, аз като направя тиквички и патладжан на барбекюто, първо те се изяждат и месото остава..."
В моя случай приготвих тиквички на грил тиган, подправени с чеснов сос. Вдъхновение открих при Катето от My Candy Kitchen. Кате, трябва ли да ти кажа колко богат извор си ти? Благодаря ти за отново вкусната идея! :)
Гриловани тиквички с чеснов сос
Необходими продукти:
- тиквички;
- за мариноване – сол, зехтин, черен пипер;
- за чесновия сос – 200 г кисело мляко, 2-3 скилидки чесън,
щипка сол, стрък пресен копър.
Тиквичките се нарязват на колелца с дебелина около
половин сантиметър. Намазват се със зехтин и се поръсват със сол и черен пипер.
Хубаво се разбъркват и се оставят за около 15-20 минути, за да се мариноват.
В загрят грил тиган (може и скара или барбекю) тиквичките
се изпичат и от двете страни.
Сервират се с чеснов сос.
Съвсем лесно, но мнооого вкусно. Моето небце определено остана доволно. :) Че даже питаше и за още...
Вкусен и уютен ден пожелавам на всички!
Много примамливо предложение, Гери!! И аз много ги харесвам тиквичките гриловани, но няма къде да разпъвам барбекю и обикновено и аз ги гриловам в тигана - ама гледам да е след като току що съм гриловала някакво месце, че така алюзията за барбекю ни е по-автентична :)
ОтговорИзтриванеВкусна и усмихната вечер ти желая!!!
Мина, ти обаче го правиш още по-примамливо. :) Знаеш как да предизвикаш вълчи апетит. Много хубава вечер ти желая и аз, благодаря ти, че намина! :)
ИзтриванеЛюбимите ми тиквички! И пържени ги харесвам, но на скарата ги предпочитам, защото не обичам да се цапам с пържене. :)
ОтговорИзтриванеМного красиво си ги поднесла, Гери! Поздрави!
Светле, радвам се, че ти харесва и благодаря за милите думи. Остава само да те поканя и да хапнем заедно. :) Поздрави и хубава вечер!
ИзтриванеГери, и аз харесвам тиквички на грил-тигана, в апартамент с друг вид скара не става:), макар че предпочитам пържените. Учили са ме, че винаги първо се соли, а после със зехтина, че иначе не поемал зеленчука, ако първо се омазни, но честно казано не съм проверявала верно ли е.
ОтговорИзтриванеЯвно сте преживели трудни моменти в Лондон, не знам защо, но някак си не го усещам като "моето място", без да съм ходила разбира се, може и да греша, но такова ми е усещането - за студенина, за студена красота...Абе казах аз, че от вкъщи по-хубаво няма, ами да вземем да си оправим "къщичката" най-накрая, да не ви (ни) се налага да търсите(ме) другаде реализация! Прегръдка!
Веси, и аз го чух наскоро това за мазнината. Вкъщи, например, винаги слагаме оцет на шопската салата. Даже само домат да си нарежем, пак слагаме... Но като се започне овкусяването, правим така - олио, оцет, сол. Е, не знам защо... Ама да ти кажа, пак си се овкусява добре. ;)
ИзтриванеИначе за другото... Искрено се надявам! И аз се моля да си оправим къщичката, не ми се ходи другаде, мило ми е тук. Прегръщам те и аз!
Герганче, прекрасно!
ОтговорИзтриванеЕдно елементарно ястие поднесено с много вкус и красота...
Изглеждат страхотно!
Да ти е сладко. миличка!
Прегръдки!
Алечка, много ти благодаря за подкрепата, радвам се, че ти харесва. :)
ИзтриванеПрегръдки и от мен!
Гери, гриловани тиквички обожавам!!! И патладжани също! По някаква причина нямам грил тиган, но съвсем скоро съм решила да си купя, само да избера измежду двата, които съм харесала :) И после известно време само гриловани тиквички ще ям! :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки :)
Кате, и аз все още нямам... Тези конкретно ги бях приготвила в дома на любимия. ;) Но майка му ми каза, че се получавали и на обикновен тиган. Опитай, аз също трябва да пробвам. :) Иначе и аз съм замислила да си взема, обожавам зеленчуци по този начин. Прегръдка и от мен!
ИзтриванеТакива тиквички повече биха привлекли вниманието ми, отколкото порция месо с пържени картофи. ;) Изглеждат крехки и ароматни, особено в "компанията" на зехтин и чеснов сос. Снимките са много красиви! Прегръдки, мило ми другарче!
ОтговорИзтриванеЕх, Дани, много се радвам! Грабвай тогава една голяма виличка и идвай да хапваме. :)
ИзтриванеПрегръдки и от мен, другарче!
Чудесно предложение Гери, ще си ги направя довечера, че и без това от много време не съм ползвала грил тигана. В това топло време са за предпочитане пред месо или картофи.
ОтговорИзтриванеМими, представям си какво пиршество ще е в компанията на подбрано от теб вино. А дали въобще може да се съчетае вино с ястие, в което има чесън? Чакам експертът да се изкаже. :)
ИзтриванеПоздрави!
Гери, прекрасно си ги поднесла, човек няма как да им устои. Прегръдки!
ОтговорИзтриванеХич не ги мисли тогава, Танче, ами нападай. :)
ИзтриванеПрегръдки и от мен!
Гери, така привлекателно си ги наредила, че не може да откаже човек!
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубав ден!
Тили, заповядай и да ти е сладко. :)
ИзтриванеПоздрави сърдечни!
Много свежо и любимо! Прегръдки*)
ОтговорИзтриванеКате :)
ИзтриванеОбожаваме тиквички и патладжани, приготвени на грил.Твоите са станали страхотни!
ОтговорИзтриванеТраянче, със сигурност са не по-вкусни от твоите. :)
ИзтриванеПоздрави!
Герчо, великолепни са, това е основното ми меню това лято, скъсах грил-тигана от използване! Прегръдка!
ОтговорИзтриванеПавлинка, само така, не му давай да диша. :)
ИзтриванеПрергъдка и от мен!
Gery, this I can eat any time.I love zucchini . Enjoy your meal.Hugs and kisses, my dear:))
ОтговорИзтриванеZoki, it's the same with me. :)
ИзтриванеHave a wonderful day!
Всяко пътуване носи ползи, всяко! Така че и твоето е било хубаво, ма от друг ъгъл;)
ОтговорИзтриванеИ да ти кажа, като печем месо на скарата ( щото и барбекю не ми е любима дума), винаги завършваме с тиквички, ама винаги;) Прекрасни са, Герчо! Поздрави!
Марте, права си... Ама за всичко! И ако ми кажеш как да го нарека, ще сменя думата. Може би скара на дървени въглища? И аз не обичам чуждици, ама хич!
ИзтриванеПоздрави и от мен. :)
Почти не познавам човек, който да не обича зеленчуци на BBQ, аз също не правя изключение :)
ОтговорИзтриванеМариновам ги със споменатото от теб + малко лим. сок, мащерка и розмарин и малко чесън - ухаят неземно при печене.
Фотогенична работа, браво, Гери! С малко топъл хляб - какво повече му трябва на човек! :)
Слънчеви поздрави от мен!
Мими, няма да издребнявам, но мога да ти кажа какво още му трябва на човек... ;)
ОтговорИзтриванеТопъл хляб, но домашен - например един от твоите. ;) И добра компания, разбира се! Храната трябва да се споделя, особено вкусната и приготвена с любов. Ех, размечта ме, да знаеш...
Прегръдка! :)
Да се комбинираме тогава? Ще изтрепем всички зайци наведнъж! :D
ИзтриванеАми, хайде де! С уговорката зайчетата да си останат живи. ;)
ИзтриванеМнооого любими и у нас са тиквичките,приготвени на грил (ние на плоча).Госпожицата може с това да се изхранва,специалитет й са,понякога им прави подлучен доматен сос.Всякакви зеленчуци на грил обичам,Гери.Приготвила си ги и снимала страшно апетитно!Прегръдка изпращам от най-големите! :)
ОтговорИзтриванеС доматен сос ще е страхотна вкусотия, направо ми се прияде сега, Роси... :)
ИзтриванеПриемам и изпращам оооще по-голяма прегръдка!
Прекрасно, Гери! Какво му трябва на човек?! Прозрение, вдъхновение, вкусна и полезна храна, поднесена по твой начин, просто прекрасно :)
ОтговорИзтриванеКатето, то това Кате, така действа на обкръжаващата го среда, кой ли не е облизвал монитора гледайки творенията в прекрасния и блог :)
Прегръдка за теб, Гери!
Таничка, така е! Понякога е нужно само вдъхновение и желание, а Катето знае как да ги провокира. :)
ИзтриванеПрегръдки и от мен! И честит рожден ден отново. :)
И аз много обичам тиквички по този начин :) За мен цяла порция, моля! Месцето за мъжете :)
ОтговорИзтриванеПрегръдка от мен! :)
А така! Заформихме се на лагери. :)
ИзтриванеИмаш я, Тики! Прегръдка и от мен!
Гери, и аз да се изкажа по повод любимите ни летни тиквички! Ами че как, точно така - на скара или грил тиган, с малко сос и ето го перфектното лятно ястие. Кой каза, че готвенето трябва да е трудно и да отнема време?! Снимките ти са много апетитни , Гери- точно както и самите тиквички :) Прегръдки!
ОтговорИзтриванеЕх, Люска... За едни тиквички и виж колко ме похвали... Благодаря ти!
ИзтриванеДа ти е сладко и усмивки от мен. :)
Привет и от мен, Слънчице! Започнах моята "обиколка по комшийски" из блоговете и ето сега съм при теб:))) Изненада ме много приятно, наистина, много мили думи пишеш винаги за мен, но да знаеш, че чувствата ни са напълно споделени!:) Макар и зеленчуците на грил да са много много известни, ти благодаря, че точно аз съм те вдъхновила:) Обожавам ги по този начин и с удоволствие ще ти наруша дизайна в чинийката:), знам, че няма да се разсърдиш. Гери, колкото до другото, което не споделяш, да знаеш, че всяко нещо се случва, с някаква причина. Може да не си открила това, което търсиш там, но съм сигурна, че това те е насочило в друга посока! Прегръдки, миличка!
ОтговорИзтриванеКатенце, ама ти си ми такова вдъхновение, не само за това! Искрено ти се възхищавам! :) И ти благодаря за вкусната идея, много ми се услади. Благодаря ти и за това, че минаваш през местенцето ми и винаги ми подаряваш усмивка. А за дргото - права си, много даже...
ИзтриванеПрегръщам те силнооо! :)
:) ей ме, човек, дето не обича зеленчуци на грил :)) Ама то си ме знаеш ,Гери, че защото няма мръвка до него. Но пък не пречи да се любувам на хубавите ти снимки :) и апетитно поднесени тиквички. Всъщност ям ги на грил, но след това напълнени със сирене и панирани :)
ОтговорИзтриванеНареждам се на масата да чакам :)
Пепи, за теб гарнитурата ще е една голяма пържола. :) Само стискай палци да ти я направя вкусна. Прегръдки от мен! :)
ИзтриванеИ моето небце би питало за още Гери :)
ОтговорИзтриванеОбожавам ги и в този им вариант ... пак е калпазански :) а снимките ти са прекрасни, апетитни, колоритни!
Отдавна не съм поглеждала какво ново има в твоето блогче и тръгвам на заден ход, без да бързам, че ми е драго да те чета бавно и да размишлявам над казаното от теб.
А сега ти пращам топла прегръдка миличка :)
Ех, Дани, ама как ме усмихваш преди сън! :) Много се радвам, че си тук - да ти е сладко и приятно четене. Голяма прегръдка и от мееен!
ИзтриванеП.П. Ама много са хубави калпазанските неща, а? ;)
Ей,по този начин са ми най-любими....Остават едни такива,....приятно хрупкавки,....свежи,......,разкошни!
ОтговорИзтриванеСнимките ти са прелестни,Гери!Прегръдки:)!
Ех, Миленка, ела да те напрегръщам силно. :) Благодаря ти!
ИзтриванеМного любими, красиво поднесени и перфектно заснети, Гери! :)
ОтговорИзтриванеЕвче, има от кого да се уча! :) Благодаря ти много, много, не знаеш колко ме радва подкрепата ти. Прегрдъка!
Изтриване