Но ако не друго, човек може да се зарадва с нещо вкусно. Ако пък е лесничко, още по-добре! Такова ще е и предложението ми днес. Съвсем, съвсем простичко, бързо и до болка познато. Ама толкова го харесвам! Даже го приготвих вкъщи, в моето си вкъщи, и със зеле от градината. Мисля, че се получи добре, но не се мина без "препоръки". И да ви разкажа за вкъщи...
Вкъщи народът хапва това, което му е вкусно. И общо-взето не се правят компромиси от рода на "Е, поне е полезно". С полезното си угаждам в другото вкъщи, което не е подвластно на родителски надзор. Та така... Съответно се опитвам да се съобразя с вкуса на нашите, когато изместя майка ми от кухнята. И в случая беше така. "Мамо, как готвиш прясното зеле?" Питам, защото ако не го направя, както го обичат, ще си го ям сама. И се чува баща ми: "Ами направи си го сама де." Моя милост: "Е, не знам точно как го прави мама." Отговорът, пак от него: "Ами, научи се!" В крайна сметка майка ми ме напътстваше как да процедирам.
Такива разговори орисаха моето прясно зеле. И да ви кажа, получи си се много вкусно, ама баща ми пак се намеси и ми обърка работите. Винаги, когато готвя, все ще се завърти и ще даде някой "съвет". И сега така - "Посоли го де!" И макар да си знам, че преди готвенето зелето ми беше посолено, използваният доматен сок също си има сол, добавих още съвсем малко. Накрая определено беше солено за моя вкус, така че опитвайте и нека съветите невинаги бъдат следвани. Пък ако сбъркате, няма страшно, все може да се поправи. Имах си ориз със зеленчуци и смесен със сготвеното прясно зеле никак не беше зле, даже ми беше вкусно и поне балансирано откъм сол.
Постно прясно зеле с домати
Необходими продукти:
- 1 средна зелка (около 1 – 1,5 кг);
- 1 /2 ч. ч. вода;
- 1/3 ч. ч. олио;
- 1 с. л. червен пипер;
- 500 мл консервиран доматен сок;
- 3 скилидки чесън;
- сол на вкус.
Зелето се нарязва на ситно, поръсва се с 1-2 щипки сол и
се разбърква. Когато омекне от солта (след десетина минути), леко се намачква.
В тенджера се смесват половината от зелето заедно с
водата и олиото. Слага се капакът и се задушава. Щом готвещото се зеле намали
обема си, се прибавя и останалата част от суровото. *Ако тенджерата е
по-голяма, зелето се слага наведнъж, а не на части. Разбърква се и отново се
оставя да се задушава, като се внимава да не загори. Ако е необходимо, се
долива още мъничко вода.
Когато зелето е вече сварено, се поръсва с червения пипер
и се добавя доматеният сок. Отново се разбърква.
Готвенето продължава под капак, докато доматите са
готови. Тогава се маха капакът и се оставя течността да изври, така че манджата
да остане на мазнина.
Посолява се на вкус, ако е необходимо (моят доматен сок
беше солен и сгреших, че накрая сложих още малко сол, затова опитвайте
предварително).
Накрая готовото ястие се доовкусява с нарязаните на филийки
скилидки чесън и се маха от огъня.
Сигурна съм, че с пресни домати ще е още по-вкусно и сезонно. Въпрос на избор.
Хубав ден желая на всички! А аз ще се помоля на слънчо да изгрее или поне да умилостиви тези неспиращи облаци...
:) Забавления в кухнята, а?:))) Супер е станало зелето и направо огладнях като гледам тези красиви снимки. Прегръдки, Гери!
ОтговорИзтриванеКате, заповядай и да ти е сладко! :) Прегръдки и от мен!
ИзтриванеГери,....да сядаме ,че вече не издържам на гледката!
ОтговорИзтриване:))Молбата вече е чута мила-слънцето победи дъждовните облаци!Дано огрее и душите ни!Честит празник,Гери!
Миленка, давай да сядаме бързо. :) И днес май ме чу слънцето, пак се беше начумерило нещо...
ИзтриванеЧестит празник и на теб, с малко заксънение!
Много го обичаме,обаче с месце:) Иначе ще изядат мен:) Поздрави!
ОтговорИзтриванеТраянче, и аз го харесвам с месо. Особено с пилешко. Ако е кисело зелето, тогава със свинско. Ама така ми се беше дояло точно това прясно зеле... :)
ИзтриванеПоздрави и на теб!
Ех, Гери, до болка ми е познато това "направи го как знаеш, нооо..." :) Затова сме се разбрали, без повече от един готвач в кухнята. А пък и до ден днешен не готвя рецепти, които обичам "как мама ги прави ". Докога може, все тя ще ми ги готви, пък аз ще я изненадвам с нови и интересни рецепти за сладко и солено от цял свят :) Зеленецето изглежда много вкусно и няма да му откажа, при все, че и в Благоевград не спира да вали. Сърдечни поздрави, мила!
ОтговорИзтриванеЛюси, значи напълно ме разбираш. :)
ИзтриванеСърдечни поздрави и на теб!
Гери,любимо ми е и мога да изям цяла тава сам самичка,даже и да е студено.
ОтговорИзтриванеСтрохотно апетитно е твоето зеленце,бравос!
Прегръдки!
Росинка, радвам се, че ти харесва. :) Значи няма да си го ям сама "умитото зеле". Е, някои хора не биха поднесли нещо подобно на масата си... Други си го хавпваме с удоволствие. ;)
ИзтриванеПрегръдки, другарче!
Ама как хубаво ти върви приказкатаааа... прияде ми се още преди да разбера, какво си готвила.! Отделно от това, знам аз, колко по- вкусно е, защото е приготвено в мамината тенджерка и в мамината кухня! Еееех, детенце, радвай се на майка си и домашното огнище и цени всеки един миг прекаран в дома си, с близките си! Да целунеш майката отгледала, такова добро дете като теб! Рецептата е любима, а снимките страхотни на прошарената сенчица! Прегръдки Гери*)
ОтговорИзтриванеКатенце, опитвам се... След като скоро загубих дядо си, определено се опитвам да си подарявам повече време с близките....
ИзтриванеПрегръщам те силно!
И ние вкъщи го обичаме (в повечето случаи с месце хихи)! :) А пък за мамините манджи - правят ги с лекота и винаги манджичките им са най-вкусни. :) Чудесно си го приготвила, Гери, и на цвят си го докарала.
ОтговорИзтриванеПоздрави, мила!
Светле, ама и на бабите са вкусни, не може да отречеш. ;)
ИзтриванеПоздрави и от мен!
Зеленцето си е класика и то от добрите. "Съветите" и те са класика;))) Т.е. и без двете не можем;))
ОтговорИзтриванеТъй вярно, Марте! :)
Изтриванемда, времето е лошо, но то не пречи на доброто ни настроение. Аз също много обичам това постно ястие. Добре, че ми го припомни, Гери, та да си го сготвя и аз. Снимките са фантастични.
ОтговорИзтриванеДани, радвам се, че и на теб ти е вкусно. Значи не съм само аз, която да го харесва... И съм ти признателна за подкрепата относно снимките - уча се от всички ви! :)
ИзтриванеИ на мен ми е студено :( И криво :( И с удоволствие бих посегнала към изкушаващите ти снимки, а това е едно от любимите ми летни ястия, сервирано студено :)
ОтговорИзтриванеАко не слънчев, то поне да ти е усмихнат деня, Гери :)
Вики, давай да го споделим, че да не ти е криво! Изпращам ти един тон усмивки, че да се поправи кривината. ;)
ИзтриванеСнимките са страхотни, поздравления! Ама зелето не е постно, а направо умито. Мен ще ме е срам да поднеса такова зеле на масата...
ОтговорИзтриванеБлагодаря Ви за вниманието, Валентина!
ИзтриванеОтносно зелето - въпрос на вкус. Някои го харесваме точно така. Все пак това е моето местенце и то отразява моите предпочитания. На Вашата трапеза господар сте Вие, там сервирайте избраното от Вас.
А ако това е "умито зеле", как тогава се приготвя постно? Ще ми е инетерсно да разбера.
Ах, каква сладкодумка си, Гери!
ОтговорИзтриванеЕ, Бети... Ако съм те усмихнала, тогава приемам. :)
ИзтриванеЗеле в тенджера,това супа ли е?Зелето е зеле само в гювеч.Не виждам и бахара,черния пипер, дафиновия лист?Кое придава вкус и аромат?
ОтговорИзтриванеНе мисля, че прилича на супа на снимката. И не всичко, приготвено в тенджера, е супа. Отделно зелето може да се сготви и в тава, нали така? Въпрос на предпочитания и навик.
ИзтриванеАз пък не виждам къде е проблемът да съществуват различни рецепти?
Явно зелето по начина, по който съм го приготвила, е доста... интересно, щом предивзиква такива коментари като Вашия.
Благодаря за вниманието!
Много ти е хубаво зелето, Гери! А ти изобщо не се връзвай да отговаряш на анонимни коментари, много е лесно така анонимно да пишеш. Умито било.... да не кажа кое е умито. Чесъна и червения пипер са достатъчни подправки в зелето. Не само аз, но и никой от моите познати не го яде нито с бахар и дафинов лист (бррррр на зеле - отврат!), а черния пипер е по желание - само за човек, който си няма проблеми със стомаха.
ИзтриванеТова си е твоето зеле, както на теб ти е харесало.
Останалите да си го готвят ако искат в гювеч, ако искат на керемида. Между другото, най-вкусно е на истински огън :) Лятото, на огнището, ама да го направи в големия дълбок меден тиган. Другото - не ми го хвали.
Голяма прегръдка за теб, момиче мило и се радвай на мамините манджи винаги, когато можеш!
Пепи, много ти благодаря, много! Заслужаваш цялото щастие на света. Силно те прегръщам и аз!
ИзтриванеЕх, защо е нужно така с лошо да се тръгва? Ако наистина смятате, че вашия начин на приготвяне е по-добър, защо просто не го споделихте приятелски, още повече, че Гери е младо момиче, което сега се учи и вярвам, че би опитала и вашия начин...Този коментар донесе ли ви на вас нещо хубаво, положително, удоволствие...? Не искам да звуча като адвокат, още повече на един толкова интелигентен и позитивен млад човек. Не искам и вас да съдя, но наистина не разбирам "защо?"! Дано осмислите и видите колко е тъжно и безмислено да се напада така безпричинно в блог, който е създаден да носи уют, топлина и най-малкото - ако нещо не ви харесва тук, еми подминете го по-добре, не сейте негативизъм, не носи полза и на вас.
ИзтриванеАх, любимото ми зелееее :) Ама майка ти го прави по-различно от моята и се чудя как ли му се отразява чесънът. Ние не слагаме. Освен това намачкваме зелето с оцет (да, аз и оцет) ;), освен със сол. Сякаш правиш салата. Варим го под капак 80-90 минути и после още 1 час във фурната, където може да му се добави и пиле. Става приказка, която много често си поръчвах като дете :)
ОтговорИзтриванеАма искам да опитам и твоето :)
Прегръдки и за утре съм ти поръчала слънце! Тичай да готвиш за снимки ;)
Тики, чесънът му се отразява идеално според нашия вкус. ;) Ще ти направя и ще опиташ. Толкова е простичко! Толкова, че се намериха "доброжелатели", които да посетят местенцето ми със заяждания. Но здраве да е...
ИзтриванеПрегръдки, другарче!
Забравих покрай толкова "емоции"...
ИзтриванеАбсолютно сигурна съм за готвенето на истински огън. Никога не съм опитвала, ама като знам какъв вкус и аромат придава, пък и ако опитам приготвено от кулинар като теб, Пепи...
Спирам, че няма да мога да заспя. :)
Изглежда страхотно Гери! И аз се чудех за чесъна, но май ще опитам по твоя начин.
ОтговорИзтриванеМими, радвам се, че одобряваш. :) Само не забравяй (ако решиш да опиташ по маминия начин) - сложи чесъна, когато сваляш от котлона, той не трябва да се готви и да омеква. Целта е просто да се стопли от готвеното ястие и да си пусне аромата. :)
ИзтриванеПрегръдки и да ти е сладко! Ще чакам да кажеш дали ти е харесало.
Гери, зелето изглежда превъзходно и само мога да си представям аромата му. Снимките ти са уникали. Прегръдки и слънчев ден ти желая.
ОтговорИзтриванеТаничка, много ти благодаря! Прегръдки и от мен. :)
ИзтриванеОбичам прясно постно зеле, Гери,
ОтговорИзтриване/предпочитаем го целогодишно, дори пред киселото/ - твоето изглежда мноооого апетитно.
Поздрави за теб и мама, и за баща ти също :), топли, усмихнати и слънчеви дни!
Дианка, пак си мила с мен, както винаги! Много ти благодаря! Сърдечно те прегръщам. :)
ОтговорИзтриванеБожеееее, ама наистина има хора, които стават с гъза-( с извинение )нагоре!
ОтговорИзтриванеАма то си е твоя рецепта точно поради тази причина, да покажеш твоя вкус! Аз лично обичам зелето умито- въпреки, че такава дума не съществува, а по отношение на подправките- не обичам бахар и дафинов лист в зеле, а пък не всеки понася черен пипер! Хайде да им обявим бойкот и изобщо да не им обръщаме внимание, като не допускаме подобни коментари, защото хабим излишно време в приказки с хора, които не го заслужават! Прегръщам те моето момиче*)
Права си, Кате! Аз уж бях забравила, ама като видях и при теб същата любезна дама, просто се ядосах...
ИзтриванеПрегръдщам те и аз силно! :)
Гери, много си добричка :) На мен майка ми и баща ми не смеят и дума да обелят като съм в кухнята, защото знаят какво ги чака :D ама съм ги научила да не проявяват претенции, хаха.
ОтговорИзтриванеПък тоя блещер дето ти е писал по-горе, изобщо не го отразявай! Как може да има такива хора, не мога да се начудя!
Желая ти много слънчеви дни!
Зори, добре си ги научила значи. :) Аз явно не успявам... Пък и колко рядко успявам да им угодя на вкуса. Признават си познатото и това е. Май експериментите сама си ги хапвам. ;)
ИзтриванеПрегръщам те, мила Зои!
Must be very delicious!
ОтговорИзтриванеkiss
from
Greece
Thanks, I'm glad you like it. ;)
ИзтриванеGreetings from Bulgaria!
Гери, извини ме, че се намесих горе, верно, че понякога сме изнервени и реагираме неадекватно, но надявам се, че лицето, оставило коментара е съжалило за отношението си, дано е така.
ОтговорИзтриванеАз да си кажа, че началото на поста все едно аз съм го писала - толкова ми липсваше тази година лятото, едва на морето усетих, че съм в сезона, слава богу и тук сега вече е топло. Не мога да вирея без лято, а вечното лято би било голям кеф за мен, шегувам се често, че е трябвало да се родя в някоя топла страна. действа ми и на настроението лошото и мрачно време.
Това със семейството ти също ми е много познато. Дори сега, след 25 години семеен стаж, и кулинарен, като идем при нашите аз в миг се оказвам като с изпит мозък по отношение на готвенето. Предпочитам там мама да си готви - те си имат други вкусове, друг начин на готвене, и докато на нас харесват мамините манджи, аз не смея да експериментирам с нищо, защото са си крайно консервативни, особено татко. Мама като дойде тук и готвя пак я питам какво слага тя - уж да и угодя да яде и тя, а накрая обикновено си купува я готови кебапчета, я риба и т.н. с оправданието, че това и се яде.
Та...зеленцето ти изглежда апетитно, всеки си има явно различен начин на приготвяне. В един от вариантите аз също слагам чесън и копър и става много вкусно. Обикновено не добавям вода, то си пуска и после остава на мазнина. Обичам го и в тенджера, и в тава, както и в гювеч. Понякога слагам дафинов лист, черен пипер също. Лично аз го предпочитам с месце, а не постно. Усмивки и прегръдки и си мисля, че понякога, макар и не много често, лошото се обезсилва по-лесно с неочаквано добро, отколкото с очаквано лошо.
Веси, багодаря ти! Всеки има право и свобода да изказва мнението си. Аз нали за това се боря... ;)
ИзтриванеИ си го казала много точно: "понякога, макар и не много често, лошото се обезсилва по-лесно с неочаквано добро, отколкото с очаквано лошо". Знам го и мислех да не реагирам импулсивно, но наистина ми стана болно. Не претендирам с нищо в този блог, просто споделям настроения и впечатления. Дано на някого да му е приятно тук, тогава има смисъл от цялото начинание, защото то не е едностранчиво. Благодаря ти, че си това, което си. :)
Прегръдки, Весе! :)
Страшна си!(В добрия смисъл:))
ИзтриванеАз пък само те прегръщам миличка :) Де да можеха всички да са като теб!
ОтговорИзтриванеЕх, Дани... И аз те прегръщам много!
Изтриване