петък, 29 август 2014 г.

Сладостта на сладките моменти

Пиша и се чудя кога трябваше да се появи точно това писане. Преди месеци? Вече дори не помня... Но се случиха толкова неща. Някои от тях - доста тежки за мен. Не се оправдавам, знам, че човек има ли желание, винаги ще намери начин. Особено за обещанията си. А аз се стремя да ги изпълнявам и не ми се нравят компромиси с любими занимания. Обичам да върша замисленото с мерак, както се казва. Затова изчаквах подходящия момент, в който да впусна себе си в това поредно предизвикателство, носещо ми широоока усмивка. ツ
Виновникът за нея е едно лъчезарно и слънчево момиче на име Люси. Люси, която така изпипва детайлите, Люси, чиято главица кипи от идеи - кои от кои по-оригинални (понякога и зловещи ;)), Люси, която ме побърква и ми взима ума с безбройните си и оригинални торти, с нечувани или до болка познати ястия. Как да го опиша... При нея гладът ми е гарантиран, това е. Но пък и очите ми са пълни с тооолкова красота! Люси, да не спи в теб художник?
Искрено се радвам на любовта, с която се вихриш. И искрено ти благодаря за безкрайното търпение, което и ти прояви към моето гостуване. Надявам се да не те разочаровам. И ще се опитам да те умилостивя с нещо сладичко.
Хубаво се разрових из местенцето ти и мисля, че тези два десерта, които в случая са едно цяло, липсват в рецептурника ти. Ако не... Тогава си ме изпреварила. ;)
И така. Идвам с нещо креместо-шоколадово, с едва доловим плодов аромат и много желание. И с пожелание да си оближеш пръстите!

Рецептата е от слънчевата кухня на Ирина. Иринка, благодаря ти за поредното вкусно блаженство! Надявам се да допадне и на домакинята ми. :)




Чийзкейк браунис с аромат на праскови 

 



Ще се позова на рецептата на Ирина, с малките промени, които направих, а после ще добавя и моя коментар.

Необходими продукти за браунис слоя:
- 125 г масло;
- 125 г черен шоколад;
- 180 г захар, бяла;
- 2 яйца;
- 1 пакетче ванилова захар;
- 80 г брашно;
- 20 г какао;
- щипка сол.

Необходими продукти за чийзкейк слоя:
- 250 г крем сирене (обикновено);
- 50 г захар, бяла;
- 1 яйце;
- 50 г брашно;
- настъргана кора от 1/2 лимон.

Допълнително: 1 по-малка праскова и щипка канела.


Фурната се загрява на 180° C.
Форма с размери 15 х 22 см се покрива с хартия за печене и се намазва с малко олио.
Маслото и черният шоколад се разтопяват на водна баня или в микровълнова фурна на ниска мощност. Оставят се да се охладят за около 5 минути.
Към тях се добавят захарта, яйцата (едно по едно, като се разбърква добре след всяко) и ваниловата захар. Брашното, какаото и солта се пресяват и добавят към сместа. Всичко се разбърква внимателно до получаване на хомогенна смес.
Браунис слоят се разпределя равномерно в покритата с хартия за печене тава.

За чийзкейк слоя крем сиренето се разбива със захарта и яйцето до получаване на фин крем. Добавят се брашното и настърганата лимонова кора и отново се разбива. Получената смес се излива върху браунис слоя и с помощта на вилица се правят въртеливи движения, за да се получи мраморен ефект.

Прасковата се обелва, почиства се от костилката и се пасира. Полученото пюре се ароматизира с щипката канела и 6 ч. л. от него се разпределят върху чийзкейк слоя, като отново се правят леки въртеливи движения (за да нашари повърхността).

Сладкишът се пече 30-40 минути или докато клечка, забита в центъра, излезе с няколко влажни трохи. Охлажда се напълно, след което се разрязва на квадрати.




 ***Обещаният коментар: сладкишът е страхотен, но при следващото му приготвяне ще го променя още малко, за да опитам да постигна желания резултат. А именно - искам да е по-сочен. За целта ще намаля малко брашното (с 1-2 с. л.) в браунис слоя, а от чийзкейк слоя смятам да го изключа напълно. Поради опасения да не разводня сместа (все пак в рецептата се използват цели плодове, а аз използвах пюре), сложих малка част от прасковеното пюре. Следващия път ще сложа или цялата пюрирана праскова, или просто ще я нарежа на парченца върху сладкиша. А защо използвах праскови вместо малини - защото сега е сезонът на прасковите, а моята беше от домашна градина и исках именно тя да овкуси десерта. Още нещо - бих увеличила малко захарта, с около 1/3. Като брой парчета при мен се получиха 12 големи квадрата, които могат да се разполовят на триъгълници.
И все пак: ако изпълнявам рецептата, както е при Иринка, и не следвам промените от "коментара ми", бих поднесла чийзкейк брауниса с топка сладолед, резени пресни плодове или полят с малко плодов конфитюр. Тогава всичко си идва на място. :)



Люси, надявам се сладкишът да ти хареса, както и на всички, които ще го споделят с нас. За мен беше двойно вкусен, защото го съпътстваше вълнението около предстоящото гостуване в твоето местенце.

И да не забравя... Искам да ти пожелая от сърце винаги да носиш тази слънчева усмивка, да пълниш смело джобовете си с мечти и сърцето си с любов! Да не спираш да откриваш красивото във всяка малка частица, да бъдеш все така различна и себе си. Радвам се, че те познавам не само виртуално! А това гостуване е огромен жест към мен, за който съм ти признателна!

Прекрасен ден на теб и на всичките ти читатели, Люсинка! ❀



28 коментара:

  1. Гери, на вид сладкиша ти изглежда чудесен! За вкуса, щом казваш, че искаш да получиш по-различен, сигурна съм, че ще го постигнеш следващия път. Макар малко да се колебая още дали тези гостувания по блоговете ми допадат, поне знам със сигурност, че ми харесват хубавите взаимоотношения и позитивизма. И тъй като не се съмнявам изобщо, че и ти и Люси ги имате - поздравления и за двечките! Ииии...исками се и аз да ви познавам:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, ами хайде де! :)
      Относно гостуванията - аз пък ги приветствам, защото все пак местенцата ни не са изолирани и това е един вид сплотяване между нас. Освен чрез коментарите и посещенията, приемам го като още една възможност за комуникация. Пък и толкова позитивизъм има, такъв трепет е да приготвиш нещичко за някого, да тръпнеш в очакване дали ще му хареса... :)
      За сладкиша - страхотна е рецептата на Иринка. Просто аз бих допълнила някои нещица от мен. Но това си е моя си приумица. На теб може пък да ти е идеален. Затова да се почерпиш задължително!
      Прегръдки, Весе, и хубава вечер!

      Изтриване
  2. Чудесно гостуване! А сладкишът е неустоим!

    ОтговорИзтриване
  3. Леле, Гери, какви снимки, мила, посред нощ, преди сън ли трябваше да ги видя?! Ами какво да кажа - великолепно гостуване, страхотен избор на рецепта, моите адмирации! Ти си прекрасно слънчево момиче, истинско удоволствие е да си на гости:), а както винаги си направила всичко с душа и сърце ! Прегръдки и поздрави и за теб и за домакинята!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Катенце, ама много ме хвалиш... Какво да кажа, освен че имам добри учители - всички вие. Много ти благодаря, прегръдки и от мен! :)

      Изтриване
  4. Гери, направила си чудесен сладкиш за гостуването си на това усмихнато девойче!
    И двете сте много позитивни и слънчеви, и с удоволствие ви посещавам!
    Поздрави и на двете ви! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хриси, благодаря! Много се радвам, винаги си добре дошла. :)
      Поздрави!

      Изтриване
  5. Чудесни снимки, гостуване и сладкиш, Гери! :) Не съм правила браунис досега, много му се чудя и каня, и не знам дали ще осмеля. :)
    Поздрави и слънчева събота! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Светле, хич не му се чуди, нищо страшно няма. С тези торти, които въртиш, браунис сладкишът ще ти се стори детска игра. :)
      Поздрави!

      Изтриване
  6. Сладкиша е чудесен Гери ... а ти и домакинята ти сте едни прекрасни същества!
    И гостуванията ми харесват ... има емоция и позитивизъм и трепет и старание ... всеки желае да се представи подобаващо, а тук виждам от всичко по много :) Поздравления миличка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, ама защо ме хвалиш толкова... Нищо няма, просто още един повод за усмивка, който опитах малко да овкуся и с мое присъствие. И така. :)
      Прегръдки!

      Изтриване
    2. Нима е малко да накараш някой да се усмихне, а не да го разплачеш?

      Изтриване
    3. Никак даже, Дани! :) Но ми е неудобно да ме хвалят, още повече хора като вас. Та вие сте постигнали вече толкова много, аз тепърва започвам... Затова така ти отговорих. Приеми извиненията ми, ако съм те засегнала. Силна прергъдка, мила Дани! :)

      Изтриване
  7. Браунисът ми е един от любимите сладкиши, но като захлади малко. Герчо, справила си се повече от блестящо, а ако знаеш сега какъв глад ме гони, просто ще компенсирам с един такъв всичките калории, които изгорих тия дни;)))
    Поздрави, приятелче! Чудесно гостуване!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мартичка, мисля, че трябва да подхвърлиш на твоите хора да те посрещнат вкъщи с един супер сочен браунис. :) Прегръдки и от мен!
      П.П. Само да не се отнеса, утре ще те прослушам. ;)

      Изтриване
  8. Ама прекрасни снимки!!! :) Чак и на мен ми се дояде от тази шоколадова прелест! Много подходяща рецепта за гостуването ти при Люси, тя май като теб много обича сладичко :)
    Прегръдки и за двете ви :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Май и двете си обичаме сладичко, да. :) И щом и на теб ти се е дояло, Тики, значи наистина ще си повярвам, че се е получило. Прегръдки, другарчеее!

      Изтриване
  9. С прекрасен десерт гостуваш при Люси, Гери! Шоколадово и плодово!
    Прегръдки и за двете!

    ОтговорИзтриване
  10. My children loves brownies, not as much as they used to as kids, but will eat them now and then. Yours look so good.
    Have a great week, my dear friend. Hugs:))))

    ОтговорИзтриване
  11. Впечатлена съм от брауниса които си направила, Гери, не че е нещо много чудно, да изпълниш някоя рецепта по толкова прецизен начин, ти общо взето всичко правиш така и думите си подбираш прецизно и ги поставяш точно на мястото им и в кулинарните ти произведения нещата не се различават!
    Прекрасна си и съм сигурна, че Люси ще остане очарована от прелестния сладкиш!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Таничка... Много ти благодаря! Поздрави най-сърдечни!
      П.П. Между другото съвсем рядко изпълнявам дословно някоя рецепта. ;)

      Изтриване
    2. Имала съм предвид, че е перфектен крайния резултат, а не че рецептата си изпълнила дословно, та нали в това се крие иновативното и лично отношение към всяка рецепта :) Аз обичам да казвам, че в кулинарията вече всичко е измислено и приготвяно, всичко което правим ние в момента е изпълняване на рецептите по нашия начин, прибавяне или изключване на нещичко, така че да се доближи максимално до нашия вкус или просто да проверим, така ще се получи ли добре!
      Прегръдка :)

      Изтриване
    3. Танче, да не си приела иначе думите ми... Съвсем не съм целяла това. :) Ама си голяма усмивка, да знаеш, и си много права! Прегръдка и от мен! :)

      Изтриване
  12. Перфектния за мен десерт! Прегръдка, Гери! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Евче, на драго сърце те приканвам да се почерпиш тогава. Прегръдка и от мееен! :)

      Изтриване