сряда, 6 август 2014 г.

Студено ми е през лятото

Можете ли да повярвате? Направо си е за връхна дреха благодарение на "предразполагащото" сиво време. Ама никак не го обичам... Не мога да вирея на тези дъждове и липса на слънце. Най-лошото е, че на времето хич не му прави впечатление моето настроение и като гледам, пак се очертава по-скоро есенен, отколкото летен ден.
Но ако не друго, човек може да се зарадва с нещо вкусно. Ако пък е лесничко, още по-добре! Такова ще е и предложението ми днес. Съвсем, съвсем простичко, бързо и до болка познато. Ама толкова го харесвам! Даже го приготвих вкъщи, в моето си вкъщи, и със зеле от градината. Мисля, че се получи добре, но не се мина без "препоръки". И да ви разкажа за вкъщи...
Вкъщи народът хапва това, което му е вкусно. И общо-взето не се правят компромиси от рода на "Е, поне е полезно". С полезното си угаждам в другото вкъщи, което не е подвластно на родителски надзор. Та така... Съответно се опитвам да се съобразя с вкуса на нашите, когато изместя майка ми от кухнята. И в случая беше така. "Мамо, как готвиш прясното зеле?" Питам, защото ако не го направя, както го обичат, ще си го ям сама. И се чува баща ми: "Ами направи си го сама де." Моя милост: "Е, не знам точно как го прави мама." Отговорът, пак от него: "Ами, научи се!" В крайна сметка майка ми ме напътстваше как да процедирам.
Такива разговори орисаха моето прясно зеле. И да ви кажа, получи си се много вкусно, ама баща ми пак се намеси и ми обърка работите. Винаги, когато готвя, все ще се завърти и ще даде някой "съвет". И сега така - "Посоли го де!" И макар да си знам, че преди готвенето зелето ми беше посолено, използваният доматен сок също си има сол, добавих още съвсем малко. Накрая определено беше солено за моя вкус, така че опитвайте и нека съветите невинаги бъдат следвани. Пък ако сбъркате, няма страшно, все може да се поправи. Имах си ориз със зеленчуци и смесен със сготвеното прясно зеле никак не беше зле, даже ми беше вкусно и поне балансирано откъм сол.


Постно прясно зеле с домати

 




Необходими продукти: 
- 1 средна зелка (около 1 – 1,5 кг);
- 1 /2 ч. ч. вода;
- 1/3 ч. ч. олио;
- 1 с. л. червен пипер;
- 500 мл консервиран доматен сок;
- 3 скилидки чесън;
- сол на вкус.

Зелето се нарязва на ситно, поръсва се с 1-2 щипки сол и се разбърква. Когато омекне от солта (след десетина минути), леко се намачква.
В тенджера се смесват половината от зелето заедно с водата и олиото. Слага се капакът и се задушава. Щом готвещото се зеле намали обема си, се прибавя и останалата част от суровото. *Ако тенджерата е по-голяма, зелето се слага наведнъж, а не на части. Разбърква се и отново се оставя да се задушава, като се внимава да не загори. Ако е необходимо, се долива още мъничко вода.
Когато зелето е вече сварено, се поръсва с червения пипер и се добавя доматеният сок. Отново се разбърква.
Готвенето продължава под капак, докато доматите са готови. Тогава се маха капакът и се оставя течността да изври, така че манджата да остане на мазнина.
Посолява се на вкус, ако е необходимо (моят доматен сок беше солен и сгреших, че накрая сложих още малко сол, затова опитвайте предварително).
Накрая готовото ястие се доовкусява с нарязаните на филийки скилидки чесън  и се маха от огъня.




Сигурна съм, че с пресни домати ще е още по-вкусно и сезонно. Въпрос на избор.

Хубав ден желая на всички! А аз ще се помоля на слънчо да изгрее или поне да умилостиви тези неспиращи облаци...



49 коментара:

  1. :) Забавления в кухнята, а?:))) Супер е станало зелето и направо огладнях като гледам тези красиви снимки. Прегръдки, Гери!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, заповядай и да ти е сладко! :) Прегръдки и от мен!

      Изтриване
  2. Гери,....да сядаме ,че вече не издържам на гледката!
    :))Молбата вече е чута мила-слънцето победи дъждовните облаци!Дано огрее и душите ни!Честит празник,Гери!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Миленка, давай да сядаме бързо. :) И днес май ме чу слънцето, пак се беше начумерило нещо...
      Честит празник и на теб, с малко заксънение!

      Изтриване
  3. Много го обичаме,обаче с месце:) Иначе ще изядат мен:) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Траянче, и аз го харесвам с месо. Особено с пилешко. Ако е кисело зелето, тогава със свинско. Ама така ми се беше дояло точно това прясно зеле... :)
      Поздрави и на теб!

      Изтриване
  4. Ех, Гери, до болка ми е познато това "направи го как знаеш, нооо..." :) Затова сме се разбрали, без повече от един готвач в кухнята. А пък и до ден днешен не готвя рецепти, които обичам "как мама ги прави ". Докога може, все тя ще ми ги готви, пък аз ще я изненадвам с нови и интересни рецепти за сладко и солено от цял свят :) Зеленецето изглежда много вкусно и няма да му откажа, при все, че и в Благоевград не спира да вали. Сърдечни поздрави, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Люси, значи напълно ме разбираш. :)
      Сърдечни поздрави и на теб!

      Изтриване
  5. Гери,любимо ми е и мога да изям цяла тава сам самичка,даже и да е студено.
    Строхотно апетитно е твоето зеленце,бравос!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Росинка, радвам се, че ти харесва. :) Значи няма да си го ям сама "умитото зеле". Е, някои хора не биха поднесли нещо подобно на масата си... Други си го хавпваме с удоволствие. ;)
      Прегръдки, другарче!

      Изтриване
  6. Ама как хубаво ти върви приказкатаааа... прияде ми се още преди да разбера, какво си готвила.! Отделно от това, знам аз, колко по- вкусно е, защото е приготвено в мамината тенджерка и в мамината кухня! Еееех, детенце, радвай се на майка си и домашното огнище и цени всеки един миг прекаран в дома си, с близките си! Да целунеш майката отгледала, такова добро дете като теб! Рецептата е любима, а снимките страхотни на прошарената сенчица! Прегръдки Гери*)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Катенце, опитвам се... След като скоро загубих дядо си, определено се опитвам да си подарявам повече време с близките....
      Прегръщам те силно!

      Изтриване
  7. И ние вкъщи го обичаме (в повечето случаи с месце хихи)! :) А пък за мамините манджи - правят ги с лекота и винаги манджичките им са най-вкусни. :) Чудесно си го приготвила, Гери, и на цвят си го докарала.
    Поздрави, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Светле, ама и на бабите са вкусни, не може да отречеш. ;)
      Поздрави и от мен!

      Изтриване
  8. Зеленцето си е класика и то от добрите. "Съветите" и те са класика;))) Т.е. и без двете не можем;))

    ОтговорИзтриване
  9. мда, времето е лошо, но то не пречи на доброто ни настроение. Аз също много обичам това постно ястие. Добре, че ми го припомни, Гери, та да си го сготвя и аз. Снимките са фантастични.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, радвам се, че и на теб ти е вкусно. Значи не съм само аз, която да го харесва... И съм ти признателна за подкрепата относно снимките - уча се от всички ви! :)

      Изтриване
  10. И на мен ми е студено :( И криво :( И с удоволствие бих посегнала към изкушаващите ти снимки, а това е едно от любимите ми летни ястия, сервирано студено :)
    Ако не слънчев, то поне да ти е усмихнат деня, Гери :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вики, давай да го споделим, че да не ти е криво! Изпращам ти един тон усмивки, че да се поправи кривината. ;)

      Изтриване
  11. Снимките са страхотни, поздравления! Ама зелето не е постно, а направо умито. Мен ще ме е срам да поднеса такова зеле на масата...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Ви за вниманието, Валентина!
      Относно зелето - въпрос на вкус. Някои го харесваме точно така. Все пак това е моето местенце и то отразява моите предпочитания. На Вашата трапеза господар сте Вие, там сервирайте избраното от Вас.
      А ако това е "умито зеле", как тогава се приготвя постно? Ще ми е инетерсно да разбера.

      Изтриване
  12. Ах, каква сладкодумка си, Гери!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е, Бети... Ако съм те усмихнала, тогава приемам. :)

      Изтриване
  13. Зеле в тенджера,това супа ли е?Зелето е зеле само в гювеч.Не виждам и бахара,черния пипер, дафиновия лист?Кое придава вкус и аромат?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не мисля, че прилича на супа на снимката. И не всичко, приготвено в тенджера, е супа. Отделно зелето може да се сготви и в тава, нали така? Въпрос на предпочитания и навик.
      Аз пък не виждам къде е проблемът да съществуват различни рецепти?
      Явно зелето по начина, по който съм го приготвила, е доста... интересно, щом предивзиква такива коментари като Вашия.
      Благодаря за вниманието!

      Изтриване
    2. Много ти е хубаво зелето, Гери! А ти изобщо не се връзвай да отговаряш на анонимни коментари, много е лесно така анонимно да пишеш. Умито било.... да не кажа кое е умито. Чесъна и червения пипер са достатъчни подправки в зелето. Не само аз, но и никой от моите познати не го яде нито с бахар и дафинов лист (бррррр на зеле - отврат!), а черния пипер е по желание - само за човек, който си няма проблеми със стомаха.
      Това си е твоето зеле, както на теб ти е харесало.
      Останалите да си го готвят ако искат в гювеч, ако искат на керемида. Между другото, най-вкусно е на истински огън :) Лятото, на огнището, ама да го направи в големия дълбок меден тиган. Другото - не ми го хвали.
      Голяма прегръдка за теб, момиче мило и се радвай на мамините манджи винаги, когато можеш!

      Изтриване
    3. Пепи, много ти благодаря, много! Заслужаваш цялото щастие на света. Силно те прегръщам и аз!

      Изтриване
    4. Ех, защо е нужно така с лошо да се тръгва? Ако наистина смятате, че вашия начин на приготвяне е по-добър, защо просто не го споделихте приятелски, още повече, че Гери е младо момиче, което сега се учи и вярвам, че би опитала и вашия начин...Този коментар донесе ли ви на вас нещо хубаво, положително, удоволствие...? Не искам да звуча като адвокат, още повече на един толкова интелигентен и позитивен млад човек. Не искам и вас да съдя, но наистина не разбирам "защо?"! Дано осмислите и видите колко е тъжно и безмислено да се напада така безпричинно в блог, който е създаден да носи уют, топлина и най-малкото - ако нещо не ви харесва тук, еми подминете го по-добре, не сейте негативизъм, не носи полза и на вас.

      Изтриване
  14. Ах, любимото ми зелееее :) Ама майка ти го прави по-различно от моята и се чудя как ли му се отразява чесънът. Ние не слагаме. Освен това намачкваме зелето с оцет (да, аз и оцет) ;), освен със сол. Сякаш правиш салата. Варим го под капак 80-90 минути и после още 1 час във фурната, където може да му се добави и пиле. Става приказка, която много често си поръчвах като дете :)
    Ама искам да опитам и твоето :)
    Прегръдки и за утре съм ти поръчала слънце! Тичай да готвиш за снимки ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тики, чесънът му се отразява идеално според нашия вкус. ;) Ще ти направя и ще опиташ. Толкова е простичко! Толкова, че се намериха "доброжелатели", които да посетят местенцето ми със заяждания. Но здраве да е...
      Прегръдки, другарче!

      Изтриване
    2. Забравих покрай толкова "емоции"...
      Абсолютно сигурна съм за готвенето на истински огън. Никога не съм опитвала, ама като знам какъв вкус и аромат придава, пък и ако опитам приготвено от кулинар като теб, Пепи...
      Спирам, че няма да мога да заспя. :)

      Изтриване
  15. Изглежда страхотно Гери! И аз се чудех за чесъна, но май ще опитам по твоя начин.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мими, радвам се, че одобряваш. :) Само не забравяй (ако решиш да опиташ по маминия начин) - сложи чесъна, когато сваляш от котлона, той не трябва да се готви и да омеква. Целта е просто да се стопли от готвеното ястие и да си пусне аромата. :)
      Прегръдки и да ти е сладко! Ще чакам да кажеш дали ти е харесало.

      Изтриване
  16. Гери, зелето изглежда превъзходно и само мога да си представям аромата му. Снимките ти са уникали. Прегръдки и слънчев ден ти желая.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Таничка, много ти благодаря! Прегръдки и от мен. :)

      Изтриване
  17. Обичам прясно постно зеле, Гери,
    /предпочитаем го целогодишно, дори пред киселото/ - твоето изглежда мноооого апетитно.
    Поздрави за теб и мама, и за баща ти също :), топли, усмихнати и слънчеви дни!

    ОтговорИзтриване
  18. Дианка, пак си мила с мен, както винаги! Много ти благодаря! Сърдечно те прегръщам. :)

    ОтговорИзтриване
  19. Божеееее, ама наистина има хора, които стават с гъза-( с извинение )нагоре!
    Ама то си е твоя рецепта точно поради тази причина, да покажеш твоя вкус! Аз лично обичам зелето умито- въпреки, че такава дума не съществува, а по отношение на подправките- не обичам бахар и дафинов лист в зеле, а пък не всеки понася черен пипер! Хайде да им обявим бойкот и изобщо да не им обръщаме внимание, като не допускаме подобни коментари, защото хабим излишно време в приказки с хора, които не го заслужават! Прегръщам те моето момиче*)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Права си, Кате! Аз уж бях забравила, ама като видях и при теб същата любезна дама, просто се ядосах...
      Прегръдщам те и аз силно! :)

      Изтриване
  20. Гери, много си добричка :) На мен майка ми и баща ми не смеят и дума да обелят като съм в кухнята, защото знаят какво ги чака :D ама съм ги научила да не проявяват претенции, хаха.
    Пък тоя блещер дето ти е писал по-горе, изобщо не го отразявай! Как може да има такива хора, не мога да се начудя!
    Желая ти много слънчеви дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зори, добре си ги научила значи. :) Аз явно не успявам... Пък и колко рядко успявам да им угодя на вкуса. Признават си познатото и това е. Май експериментите сама си ги хапвам. ;)
      Прегръщам те, мила Зои!

      Изтриване
  21. Гери, извини ме, че се намесих горе, верно, че понякога сме изнервени и реагираме неадекватно, но надявам се, че лицето, оставило коментара е съжалило за отношението си, дано е така.
    Аз да си кажа, че началото на поста все едно аз съм го писала - толкова ми липсваше тази година лятото, едва на морето усетих, че съм в сезона, слава богу и тук сега вече е топло. Не мога да вирея без лято, а вечното лято би било голям кеф за мен, шегувам се често, че е трябвало да се родя в някоя топла страна. действа ми и на настроението лошото и мрачно време.
    Това със семейството ти също ми е много познато. Дори сега, след 25 години семеен стаж, и кулинарен, като идем при нашите аз в миг се оказвам като с изпит мозък по отношение на готвенето. Предпочитам там мама да си готви - те си имат други вкусове, друг начин на готвене, и докато на нас харесват мамините манджи, аз не смея да експериментирам с нищо, защото са си крайно консервативни, особено татко. Мама като дойде тук и готвя пак я питам какво слага тя - уж да и угодя да яде и тя, а накрая обикновено си купува я готови кебапчета, я риба и т.н. с оправданието, че това и се яде.
    Та...зеленцето ти изглежда апетитно, всеки си има явно различен начин на приготвяне. В един от вариантите аз също слагам чесън и копър и става много вкусно. Обикновено не добавям вода, то си пуска и после остава на мазнина. Обичам го и в тенджера, и в тава, както и в гювеч. Понякога слагам дафинов лист, черен пипер също. Лично аз го предпочитам с месце, а не постно. Усмивки и прегръдки и си мисля, че понякога, макар и не много често, лошото се обезсилва по-лесно с неочаквано добро, отколкото с очаквано лошо.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, багодаря ти! Всеки има право и свобода да изказва мнението си. Аз нали за това се боря... ;)
      И си го казала много точно: "понякога, макар и не много често, лошото се обезсилва по-лесно с неочаквано добро, отколкото с очаквано лошо". Знам го и мислех да не реагирам импулсивно, но наистина ми стана болно. Не претендирам с нищо в този блог, просто споделям настроения и впечатления. Дано на някого да му е приятно тук, тогава има смисъл от цялото начинание, защото то не е едностранчиво. Благодаря ти, че си това, което си. :)
      Прегръдки, Весе! :)

      Изтриване
    2. Страшна си!(В добрия смисъл:))

      Изтриване
  22. Аз пък само те прегръщам миличка :) Де да можеха всички да са като теб!

    ОтговорИзтриване