четвъртък, 11 декември 2014 г.

Оправдание за гузна съвест

Усещам сама, че колкото по-дълго време не публикувам, толкова по-трудно е после да започна отново... Сигурно нарушавам някаква система, ритъм, последователност - много названия, но сходно значение. Нещо като със спорта и постоянството.
Иначе... Освободих си днес няколко часа, даже още ми е гузно. Но реших, че веднъж мога да си спестя една (почти) безполезна дисциплина, която май са е позиционирала за четвъртък вечерта, колкото да запълни нечий хорариум. И макар да осъзнавам, че е добре да разпределям по-разумно времето си, да отделям внимание на това, което заслужава, борбата с мен самата не е лека. Дори с все по-осезаемата липса на време като оправдание...
Както и да е, ще си успокоявам съвестта по някакъв начин, а на вас ще покажа  едно различно, но пък вкусно пиле, което вече е почти на година... :) Снимките имам предвид, да не помислите, че хапвам в момента пилешко от преди година. А рецептата открих ТУК.



Портокалово пиле

 


Необходими продукти:
- около 500 г пилешко филе от гърди;
- 1 портокал (1/2 за сок, ½ на парчета);
- 4 с. л. зехтин;
- 1 к. л. сух копър;
- 1 к. л. сух магданоз;
- ½ к. л. сол;
- щипка лют червен пипер.

Половината портокал се изстисква и отделеният сок се смесва със зехтина и всички подправки (подправките са въпрос на вкус).
С получения сос пилето се залива, разбърква се и се оставя в хладилник за няколко часа.
След като се е мариновало добре, пилето се подрежда в тавичка. Между отделните парчета месо се поставя другата половина на портокала, нарязана на тънки кръгчета. Всичко се залива с маринатата.
Пече се в загрята на 200° C фурна до готовност (зависи от самото месо, но между 40 и 50 минути). Необходимо е от време на време пилето да се полива със соса в тавичката.
Поднася се топло с гарнитура по желание - свежа салата, сварен ориз, а защо не и вкусен пилаф.


*            *            *

Ами, това е! Вече има портокали в изобилие, така че може да разнообразите обичайното пилешко с малко цитрусови нотки. ;) А аз... Аз установявам, че все повече предпочитам свинско месо пред пилешко. Още едно оправдание, с което пък да оправдая забавянето на тази публикация (и много други, които също си чакат послушно реда)

Спокойна вечер на всички!



63 коментара:

  1. Леле, Гери! Това е толкова вкусно, че веднага паля колата и вместо към къщи, ще отпраща за при теб! Чудно е! Обожавам пилешко месо, а твоето е много изкусително.
    Пожелавам ти една чудна /колкото ястието ти/ вечер.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габи, заповядай! Тъкмо докато дойдеш, ще го приготвя отново, че и още свободно време ще имам. :)
      Благодаря ти! Още по-хубава да е и твоята вечер. :)

      Изтриване
  2. Много ароматно пиле ни предлагаш, Гери!
    И прекрасни снимки!
    И аз предпочита свинско и телешко пред пиле,
    а напоследък намирам и купувам пуешко!
    За гузната съвест, забравѝ и се усмихни :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, много ме радва одобрението ти, наистина! :)
      Иначе за месото - с телешкото още се опознаваме, не се приемаме достатъчно добре, но сигурно е така, защото още не съм го опитала по предложения от теб чудесен начин. ;) Пуешко - преди хапвах, но като се замисля, отдавна не съм. Трябва и аз да потърся.
      Усмивки от мен!

      Изтриване
  3. спокойна и на теб, Гери :)
    Чудесно е това пиленце :) много апетитно :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пепи, благодаря! Имам учители като теб, от които попивам като гъбка. Е, далеч съм, но пък и ти не бързаш, нали? :)
      Прегръдки!

      Изтриване
  4. И при мен е така,като не публикувам дълго време и както съм и на зверска диета хич не ми се мисли за писане.А съвестта си е страшна работа ,ама си представи да я нямаш.Чудесно е пиленцето,бих го опитала с удоволствие.Прегръдки и хубава вечер ти желая,слънчице!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Танче, права си... Но знаеш ли, аз понякога опитвам да се калявам - като съм на някакъв режим или се ограничавам временно, пак гледам рецепти и снимки. Малко като кулинарен мазохизъм... :)
      Радвам се, че рецептата ти допада, нищо специално, просто нещо различно. :) Прегръдки и от мен най-сърдечни!

      Изтриване
  5. Много апетитни пилешки филенца, Гери! Аз си обичам и пилешкото, и свинското, и телешкото. :)
    А относно времето... напълно те разбирам... Искам да приготвя толкова много коледни неща, вече ми е коледно.... но хорариумите и курсовите работи съответно ми спъват цялото желание... :(
    Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Светле, много си права! А при мен има и друго, отделно ме чака и дипломна работа, която още не съм започнала... Искрено се надявам обаче, а се опитвам и да вярвам, че ще се справя! Успех и на теб! :) Пък Коледи много - все ще реализираме замисленото. :)
      Поздрави и от мен!

      Изтриване
    2. Малко спам от мен... :)
      Дипломната беше едно най-тежките неприятни неща. Колкото и да си харесваш темата, трябва да се разтягат много локуми. Аз моята я започнах чаак март и с някоя друга безсънна вечер успях юни да я защитя. Но ти си и различна специалност, а и в друг ВУЗ, така че критериите са други може би, но писането предполагам, че пак ще си го има с обем, източници... пипкава работа за една оценка, която също е доста субективна...
      Успех с писането, Гери! :)

      Изтриване
    3. Как ще е спам? Нали знаеш, че обичам да си приказваме. :) Надявам се и аз да се справя с дипломната, искам да приключа тази година, а не да остава за есента. Иначе да, харесвам си темата, но пак си ги има изискванията, които споменаваш. Даже за моята дипломна ще ми е нужна и помощ от всички вас, само да я започна. :)
      А, Светле, ти магистратура ли започна?

      Изтриване
    4. Да, не ми стигна бакалавъра и реших да продължа.. Да има още една диплома.. Засега нищо съществено и различно не съм научила и въпреки, че съм си същата специалност натоварването е също толкова много, че дори и повече, очакванията също.

      Изтриване
    5. Светле, значи вървя по твоя път. Аз още бакалавъра не съм завършила, но ако успея, живот и здраве, на мен също ми се иска да продължа с магистратура. Въпросът е, че не искам да повтарям същото, но не виждам много и какво друго да е. Едно си харесах, говорих с преподавател от специалността и той самият ми каза, че няма какво да работя после, ако го запиша... Е, какво да правя?
      Та така. ;)

      Изтриване
  6. Гери, понякога е трудно да отделяш време за всичко. И е съвсем нормално понякога просто да си починеш от тук. И аз съм имала такива моменти. Отминават. :)
    А пилето е чудесно!
    Бъди здрава :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Иле, надявам се да е така! :) Пък и ти си ми голямо вдъхновение, нали знаеш!
      Всичко добро и на теб!

      Изтриване
  7. Chicken taste divine with orange. Your pictures are amazingly beautiful. Have a great day., my friend:)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. You are so kind to me, Zoki! Thanks a million and have a wonderful evening, my dear friend! :)

      Изтриване
  8. Гери,по-честичко да открадваш време за себе си и да правиш любими неща/че да ти е хубаво на душичката/.То жонглирането с хилядите задължения в ежедневието край няма,тъй че никакви гузни съвести ;) А иначе пиленцето ти е разкошно,а портокала е прекрасно допълнение към него.Поздрави и спокойна вечер ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Деси, уж е така, но пък после постоянни притеснения... Уча се да бъда непукист, поне в известен смисъл. :) Благодаря за подкрепата!
      Хубава вечер и на теб!

      Изтриване
  9. Съвестното момиче, какви вкусни пилешки гърди е приготвило, с този портокалов аромат и с тези прелестни снимки :)
    А колко е хубаво да чуя, с каква отговорност и внимание се отнасяш към задълженията си и също към нещата, към които си поела ангажимент! Караш ме да вярвам, че не всичко е изгубено и има още млади хора, които имат ценности и са възпитани с дух на отговорност и сериозност, в което понякога започвам да се съмнявам и ми се струва, че са на изчезване!
    Освен всичко друго си толкова талантлива :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Танче, много ти благодаря за подкрепата! Опитвам се винаги да се отнасям с отговорност към ангажиментите и с уважение към обещаното. Невинаги успявам, но после определено не ми е все едно... Понякога обаче много тежи, все си мисля, че хората, които гледат по-леко на живота, живеят и по-леко. :)
      А ти така си ме похвалила, че направо не знам в кой ъгъл да се свия... Силно те прегръщам!

      Изтриване
  10. Съвестта,Гери е нещото което ме е карало да се бунтувам,примирявам ...да съм шумна и да съм тиха........,радвам се че я имам:))))!Отговорността от своя страна е препокривала съвестта:).
    Приятно се чувствам когато разбирам,че не съм сама.....Човек.който е спъстрил в себе си тези качества няма как да не намери време за всичко:)!
    Давай напред..............

    ОтговорИзтриване
  11. :))))Извинявай,че забравих да кажа най-важното:Пилето е прекрасно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз пък мисля, че си казала най-важното. ;) И не, не си сама! Понякога тежи това отношение към себе си и света, но...
      Прегръдки, Миленка, благодаря ти, че се отби!

      Изтриване
  12. Това е страхотно! Наистина страхотно! И аз ще го открадна, от теб обаче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Йолинка, ако доживея да си харесаш нещичко от мен, ще съм най-усмихнатото и поласкано момиче, да знаеш! Много те прегръщам, другарче! :)

      Изтриване
  13. Ох ... и моята диагноза е долу-горе същата като твоята Гери ... само където нямам с какво да се оправдавам :) Де да бях студентка като теб ... хей така, за оправдание поне :)
    А пилешко с портокал наистина е вкусно ... тази седмица го правих, ама до снимки не стигна :)
    Горе главата Слънце! Прегръдка имаш от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, хайде да ходим заедно на лекции. Ще е интернационално посещение. :)
      Радвам се, че ти харесва пилето! Съвсем простичко, но пък наистина не е лошо на вкус. Ще чакам да видя и твоето, със сигурност си се справила хиляди пъти по-добре от мен. Прегръдки и усмивки! :)

      Изтриване
  14. Позачудих се къде се загуби Слънчевото момиче, а то изпълнявало добросъвестно задълженията си :) Радвам се на теб и прекрасното ти пиле!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Изпълнява то, Хриси, ама днес си спестих едното задължение... Не знам дали трябваше, но поне свърших друго на негово място. Предполагам занапред все по-често ще трябва да претеглям значимостта на това, което имам да върша. :)
      Благодаря ти много, зарадва ме, да знаеш! Усмивки от мен. :)

      Изтриване
  15. Аз пък не мога да се спра с публикациите:))) обаче ти си извинена, мила моя, щом поднасяш толкова елегантно ястие, така красиво и изискано. Иначе да знаеш, че ще се радвам много ако се завърташ по-често тук. :) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Катенце, ама знаеш ли как се радвам аз на всичките ти публикации - коя от коя по-вкусна! Пък и аз обичам постничко. ;) Благодаря ти много за подкрепата!
      Прегръдки топли имаш от мен!

      Изтриване
  16. Гери, миличка, защо да се чувстваш гузна, че си заменила нещо меко казано скучно и не до там полезно с нещо такова, като това прекрасно ястие!! Виж само колко хора си зарадвала и си провокирала да коментират, това не ти ли носи удовлетворение (а може би и известен опит за предстоящата дипломна работа)!!
    Отговорно и прекрасно момиче, прегръщам те и ти желая сили и енергия за всички дела, с които си се захванала!!
    PS: Никакви угризения и притеснения - умееш да преценяваш правилно нещата!! :*

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Руми, не знам и аз... Характер явно. Но се радвам, че ти допада предложението ми, макар и да е съвсем простичко. Благодаря за подкрепата, имах нужда от нея!
      И да знаеш, че много те прегръщам, винаги да си толкова мила с мен!

      Изтриване
  17. Седя и гледам с отворена уста! Виж ми началото на тази публикация - http://zornitsapizza.blogspot.com/2012/08/blog-post.html :))))
    Пилето е страхотно, обичам такава комбинация!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зориии... Боже, аз направо съм те копирала... Извинявай, не е било умишлено или знайно... Ама ме усмихна, да знаеш! :)
      Прегръдки и за теб! И браво за всичките ти нови предложения - умирам от глад след тях. :)))

      Изтриване
  18. Мога само да ти отговоря с моите стихове за съвестта, които ти така или иначе вече си чела, Гери!
    Колкото до едногодишното пиле - няма само аз да предлагам стари(при това многогодишни манджи) я... Много ми хареса как си го поднесла, а и май е време да опитам тази комбинация(за останалите членове на дома е спорно):))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, ще си правим компания, няма да си сама определено. :) Иначе - опитай, може и да ти хареса. Аз се радвам, че господинът все пак хапна веднъж с мен, другите от семейството дори не опитаха. ;)
      Прегръдки!

      Изтриване
  19. Гери, чудна е рецептата! А за времето.. мисля, че за всяко нещо има време :)

    ОтговорИзтриване
  20. Понякога имам чувството, че чета себе си. :)) Всичко ми е добре познато - за съвестта, подготовката за дипломна... След време установявам, че е добре човек да бъде отговорен към задълженията си, но е много важно да отсява. И, разбира се, спокойствие. А ти, Усмивке, си много права, че колкото по-рядко се пише в блога, завръщането е все по-трудно. Усетих вкуса на портокала! Чудничка рецепта! Прегръдки, другарче!
    П.П. Когато ти остане време, драсни, имам нещо за теб. :))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, значи ще имам стимул за бъдещето, щом откриваш себе си в моите думи. Имам прекрасен пример в твое лице! Позволяваш да те следвам, нали? :)
      Много ме усмихна и ти, да знаеш! И ще ти драсна тези дни, само малко да си открадна време. :)
      Прегръдки, другарче мило!

      Изтриване
  21. Зачетох се в рецептата, макар да съм изпробвала комбинацията пиле-портокал, Гери! Това, което малко ме притесни е дългото време на термична обработка на месото. Пилешкото филе (дори и мариновано) се "изсушава" при толкова печене. Аз бих намалила с нож дебелината на филето и ограничила печенето до 20-30 минути. Голяма прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Евче, при мен реално отне около 35-40 минути, но реших да запиша, че времето варира, защото винаги когато готвя с домашно месо (в случая беше купешко), то ми отнема повечко време за готвене. Но пък определено ще последвам съвета ти, сигурна съм, че ще е много по-вкусно. :)
      Прегръдки!

      Изтриване
    2. А, домашните хвъркати са съвсем друга кулинарна история, Гери! Гуш! :)

      Изтриване
  22. Сега и баба Марта да дойде малко акъл да снесе: Герчо, ти си бъди отговорна, ама не се раздавай напълно на неща, които са със съмнителна добавена стойност. Пък и нищо никога не е ясно, нито късно, винаги можеш да направиш крачка назад, за да се засилиш;)
    Исках да кажа- не бъди гузна, смисъл няма.
    А пиле с портокал, ахъ-ахъ ( кимам с глава доволно усмихната);)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марте, то защото съм поела всичко май много сериозно, затова не ми остава време за нищо. Затова и цяла есен не мога да стигна до теб, че и не само, и май чак догодина ще те видя...
      Радвам се, че пилето ти харесва. Прегръдки от мен!

      Изтриване
  23. Отговорни, отговорни, обаче понякога така захвърлям всичко и не ме интересува даже гръм да падне, така трябва понякога, за да си освободим съзнанието от разни непотребни! Пилето жестоко, точно за освобождаване! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Павлинка, права си... Знаеш ли колко пъти си казвам, че ще гледам по-леко на нещата, няма да му мисля толкова, уж ще бъда непукист. Но не ми се получава особено. Даваш ли уроци? :)
      Прегръдка и от мен!

      Изтриване
  24. Радвам се, отново да споделяш, Гери -
    сега очароваш с прекрасна рецепта с фин вкус и аромат, стилно оформяне и чудесна снимка...
    Благодаря ти, поздрави за теб, усмивки и хубаво утре!

    ОтговорИзтриване
  25. Гледам има вече опашка за това пиленце :) Ама и аз се нареждам! Напролет, само да си дойда, можем да се нагостим с него :) Пу ти готвиш, а аз дъвча ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веднага, само си ела! :)
      Изпращам ти топла прегръдка, Тикиии!

      Изтриване
  26. Това е съвсем по мой вкус Гери, благодря ти. Ще го направя съвсем скоро. Даже съм си намислила виното за него :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мими, радвам се! Дано да направи добра компания на виното ти. :)

      Изтриване
  27. Ах, Гери, как те разбирам! И аз съм така, има публикации на години, ама само на снимки, защото все си казвам,че после ще напиша нещо, но така и не ми идва наум. Ами че да, то сега е доста забързано, хем празници, хем почивки, но толкова много неща за вършене. Нямаше ме седмица от блога и да видиш три часа не мога да стана от компютъра, а колко рецепти чакат и ми нашепват "Не ни отлагай за догодина"! И така, нещо и за рецептата, освен апетитните снимки, знам, че е и много вкусно, защото на няколко пъти съм приготвяла подобно. Сърдечни поздрави, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Люска, ако ти се усмихна, ще разбереш, че съм съгласна с теб, нали? :)
      Сърдечни поздрави и на теб!

      Изтриване
  28. Каква слънчева цветна порцийка, мила Гери! И аз много обичам пиле с портокал, но с такива подправки не съм го пробвала. :) Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, вкусно се получава. Но сигурно разнообразието може да бъде голямо. :)
      Прегръдки и от мен!

      Изтриване
  29. Гери,на моменти човек се насища от блогване и му се иска да си изпълни свободното време и с други занимания,това е нормално,така че не изпитвай угризения.
    А пилешкото с портокали е върховна комбинация,която трябва скоро да си припомня подсетена от теб,благодаря ти,скъпа!Пожелавам успешно представяне на дипломната работа!И щастливи празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, аз не съм се пренаситила, ами не мога да смогна с времето. Иначе гузната съвест беше заради пропуснатото занятие основно. Не само, но най-вече. :)
      Благодаря ти, че се отби, другарче, топли прегръдки ти изпращам!

      Изтриване