понеделник, 22 декември 2014 г.

Изгубеното в някой джоб

Загубила съм си коледното настроение в скришен джоб и търся ли търся, но все не успявам. Ще си го върна де, със сигурност съм добър търсач що се отнася до собствените ми емоции. :)
А дотогава ще ви предложа супичка, която става бързо, питателна е, а смятам, че и хубаво може да ви подсили. Нали предстои голямо готвене? Или само на мен ми предстои, а вие вече сте към края му... ;)

Както и да е. Правила в кухнята няма, важно е желанието и въображението. Другото са насоки и всеки сам решава с какви вълнения да подправи, с какви вкусове да обогати и как да преживее ритуала, наречен Храна.




 Зеленчукова крем супа с ароматни крутони



Необходими продукти за супата:
- 4-5 картофа;
- 1 тиквичка;
- 2 моркова;
- 1 глава лук;
- 30 г масло;
- сол и черен пипер на вкус.

 Необходими продукти за крутоните:
- 4 филийки хляб;
- 4 с. л. олио/зехтин;
- подправки по желание.

За супата - всички зеленчуци се почистват, нарязват се на едри кубчета, заливат се със студена вода (водата трябва да покрие хубаво зеленчуците - около 2-3 пръста над тях) и се слагат да се варят. Когато всичко е сготвено добре, сместа се пасира, като може да се използва целия получен бульон или само част от него - в зависимост от желаната гъстота. Добавя се маслото и се овкусява със сол и черен пипер.
За крутоните - филийките хляб се нарязват на малки кубчета, посипват се с мазнината и подправките и хубаво се разбъркват. Запичат се във силно загрята фурна, докато почервенеят.
Супата се сервира с натрошено сирене и крутони.




Ами, това е. Колкото лесно, толкова и вкусно. Смея да го твърдя, защото сестра ми винаги иска да й правя точно тази крем супа, а милият ми господин, неядящ лук и тиквички, с апетит си я хапва. НО крутоните са от съществено значение. :)
Иначе няма нищо задължително в рецептата. Може да се импровизира безкрай - и с продуктите, и с количествата.

Хубав ден на всички от мен!



24 коментара:

  1. Много интересно представяне на супичка, Гери! Вкусна чаша супичка, подобно на магги, само че тази е светлинни години по- вкусна от химическите им.
    Празничното настроение ще си го намериш, много добра търсачка си :) не се съмнявам в теб.
    Прекрасни празници, изпълнени с много добро настроение, подаръци и усмивки.

    ОтговорИзтриване
  2. Обожавам крем супички, Гери! Пък коледното настроение и на мен ми липсва, даже и бисквитки не ми се пекат, което е вече притеснително :) Беше се появило преди месец, ама сега хич го няма. Може и заради слънцето навън да е. :) Имаме още два дни да търсим :) Прегръдки, Гери, забавлявай се с готвенето и весели празници!

    ОтговорИзтриване
  3. Как би ми затоплила коремчето за обяд прекрасната ти крем-супичка, точно както си мечтая! Само не знам дали ще ми стигне една чашка, може и допълнително да си поискам :)
    Мило момиче, Коледното настроение съм сигурна, че е някъде там в теб, но в монотонните и забързани дни просто не си се сетила, че е време да се отпуснеш и да му се отдадеш!
    Желая ти да наваксаш всяка секунда от пропуснатото време за празнично настроение, усмивката да не слиза от лицето ти и празника да бъде вълшебно приказен и изпълнен с много любов и удовлетворение!
    Поздрави, Гери!

    ОтговорИзтриване
  4. Чудесна супичка, Гери! Оригинално си я сервирала! :) А относно настроението - подарявам ти от моето, което тази година дойде учудващо по-рано и само за коледни нещица си мислех, докато имах да върша не толкова приятни неща.
    Приятни и вдъхновени приготовления за празниците!

    ОтговорИзтриване
  5. Гери, търси, търси, че не остана време, вярвам че не е загубено безвъзвратно, а наистина си кротува в някое джобченце и те чака!!
    А тази супичка е прекрасно предложение тъкмо по обяд, а и предстои Бъдни вечер, така че идеално се вписва!! Какво може да е по-вкусно от зеленчукова крем супа, ароматни крутончета и сиренце!?!? Твоята изглежда перфектно!
    Прегръдки, миличка и весели, незабравими празници, изпълнени с много щастие!!

    ОтговорИзтриване
  6. Гери,много идейно поднасяне на любима крем супа,приветствам я с охота и довечера ще направя и аз,благодаря ти!И ,хайде вече бръкни в правилния джоб,за къде без настроение за празниците :)) .Хиляди прегръдки и Весела Коледа!

    ОтговорИзтриване
  7. Често правя зеленчукови крем - супи в къщи и то точно такива, бързи и лесни, а същевременно и много вкусни.
    Поздрави и весели предстоящи приготовления за празниците !

    ОтговорИзтриване
  8. Чудесна супа и представена прекрасно! Права си за крутоните, без тях няма да е същото. Весели празници, мила Гери!

    ОтговорИзтриване
  9. Питателна и сгряваща душата супичка! Чудесна е, Гери! И да знаеш, не си сама, за първи път от толкова години, не усещам Коледа така, както винаги съм я усещала... Не прозвучах никак позитивно ми се струва. Но на Коледа стават чудеса... :)) Весели празници, мила Гери! Бръкни по-дълбоко в джобчето, настроението е там, ще видиш. ;) Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  10. Гери, особеноми хареса поднасянето в тези стъклени чаши. Ти пристигна ли там, закъдето се бе запътила?:) Да не забрави настроението там, откъдето отпътува::)

    ОтговорИзтриване
  11. И моите дечица обичат крутоните и супата:)))) Миличка, страхотно изглежда и някак така ме успокоява като я гледам само тази супичка, представям си ако опитам и една лъжичка само как релаксиращо би ми подействала... А настроението ще дойде, ще видиш, то си знае кога:). Прегръщам те и весели празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габи, Кате, Танче, Светле, Руми, Роси, Ели, Йоли, Дани, Веси, Катенце, благодаря ви, момичета! С подкрепата ви всичко е възможно, нали? :)
      Светли и споделени празници ви желая от сърце!

      Изтриване
  12. Честита Коледа, Усмиш! Много здрави и влюбени у дома :)
    За супичка съм първа писта, нали ми е основната храна напоследък... :) Твоята е представена прекраснооо! Толкова нежно и апетитно!
    Прегръдка от мен :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тикиии, да ти се връщат многократно пожеланията! И си на първите места, нали знаеш! Само да мине състезанието и те чакам на финала. :)
      Прегръдки и от меееен! :)

      Изтриване
  13. My dear friend, Merry Christmas and Happy Holidays and all the best to you and yours. Hugs and kisses

    ОтговорИзтриване
  14. Честита Коледа, мила Гери, на теб и близките ти! Бъдете живи, здрави и благословени! Настроението вече съм сигурна, че прелива от джобовете:))) Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Катенцеее, благодаря ти! Много ме усмихна, да знаеш! :) Прегръдки от мен!
      Весели празници!

      Изтриване
  15. Честита Коледа, мила Гери!
    Сигурно вече коледното настроение те е завладяло и радваш с усмивки!
    Много обич, уют и красота в дома ти!
    Прегръдка топла за теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бети, искрено ти благодаря! И да не откривам търсеното в някой джоб, в мислите си откривам ей такива добри хора като теб и определено усмивката ми е гарантирана. :) Прегръдка и от мен с пожелания за светли празници, изпълнение с най-споделеното коледно вълшебство!

      Изтриване
  16. Честита Коледа, Гери! С пожелание за здраве, щастие, благоденствие и сбъдване на всички желания! :)
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Светле, много ти благодаря, че си се сетила за мен! Желая ти и аз много здраве, много сбъднати мечти и много доволни усмивки. Прегръдка топла и от мен! :)

      Изтриване
  17. Весела Коледа, с пожелание да бъдем добри и да правим добро!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лу, благодаря ти! Дано се сбъднат пожеланията ти, светли празници. :)

      Изтриване