неделя, 15 март 2015 г.

Крачка към подготовката

Само ако знаете колко много обичам козунаци! Като се замисля що количество излапвам от тази сладка вкусотия около Великден... Започва се с малко, реже се скромно парченце, после второ, трето, накрая се отчупва едно крайче и идва уж последната хапка. И като се изредят всички гладници с "последна" хапка, козунакът се оказва в историята (или на топличко в стомаха :)). Та така... Слабост са ми тези майсторски изпипани изкушения.

Няма да скрия обаче и друго - и четиригодишно хлапе може да преброи опитите ми да направя домашен козунак. За успешен отчитам този. Иначе... Иначе доста ме плаши идеята да замеся толкова богато тесто, което да се получи добре и да успея да видя така известните конци. Ще взема да си пришия малко допълнителна увереност и току-виж този Великден сама омеся козунаците за трапезата.

Дотогава ако случайно скриете малко козунак в някое ъгълче, предлагам да го вложите в един добре познат, но пък много вкусен и лесен сладкиш. Идеята за него открих при "Супичка".




Сладкиш със "стар" козунак


























Необходими продукти: 
- 4-5 филийки козунак (1/3 от един цял козунак);
- 2 яйца;
- ½ ч. ч. захар + 3 с. л. захар;
- 1 ч. ч. прясно мляко;
- щипка канела.

Трите лъжици захар се слагат в съда, в който ще се пече сладкишът, и се стопяват в силно загрята фурна до получаването на карамел (не бива да почернява, защото ще горчи).  След това формата се изважда от фурната и карамелът се оставя да изстине.

Отделно се разбиват яйцата и захарта с помощта на телена бъркалка. Добавят се прясното мляко, а след това и канелата, отново се разбива.
Филийките козунак се режат на по-малки парчета и се подреждат плътно във формата. Заливат се с яйчено-млечната смес. Козунакът се притиска навсякъде с помощта на лъжичка, за да се напои добре всяко парче.
Десертът се пече на 180° C за около 45-60 минути или до зачервяване.
Когато е готов, се изважда от фурната и се охлажда напълно, а след това се прибира в хладилник. След няколко часа (една нощ) се обръща в чиния/поднос и се сервира студен.


*Бележки – при мен формата и количеството бяха по-малки от оригиналната рецепта и печенето отне около 45 минути. Използвах съд от огнеупорно стъкло, на който по-малката основа е с диаметър 11 см, по-голямата – с 16 см, а височината е 6 см.
Получава се доста сладък десерт, затова препоръчвам да се карамелизират около 2 с. л. захар, а в сместа да се сложат около 1/3 ч. ч.






 


Горещо препоръчвам сладкиша на всички, които не обичат толкова много крем карамел (едва ли съм само аз ;)), но пък с добавка на нещо допълнително, определено са "за".

Сладки усмивки за всички!





48 коментара:

  1. Някой е на вълна козунак :)
    Гери, хайде тази година опитай пак. Може би вече е дошъл моментът?
    Представи си какъв прекрасен аромат ще се носи в кухнята ти, докато козунакът се пече и колко много ще се зарадват близките ти. Дори и да не е перфектиният.
    Това ще е твоят козунак. Най-вкусния. Сигурна съм!
    Иначе сладкишът е чудесен. Напомняш ми, че преди време бях правила нещо подобно в микровълновата. Трябва да го потърся.
    Хубава неделна вечер :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Иле, толкова да съм ти благодарна за окуражителните думи, наистина! :) Ще опитам да събера достатъчно смелост и да ухае вълшебно и вкъщи. А за твоя сладкиш - потърси, ще ми е любопитно да видя. Хубава вечер и от мен!

      Изтриване
  2. Аз пък много обичам крем карамел, но не съм яла от толкова много време...Чудесно си приготвила и снимала този сладкиш, Гери, и се замечтах по едно мааалко парчеце. :)
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Светле, защо малко тогава? Колкото ти е сладко. :)
      Прегръдки!

      Изтриване
    2. Реших да съм по-скромна и да не отмъквам големи парченца. И как си мечтая подготовката за Великден, но се очертава, когато се прибера за празника да запретна ръкави и да импровизирам...
      П.П. Извини ме за спама. :)

      Изтриване
    3. Светле... Хич няма и да те извиня. :) Защото няма за какво! Колко пъти да ти казвам, че ми е драго, когато си бъбрим. Така че моля те, заповядай! :)

      Изтриване
  3. Ето това с козунака и карамела винаги ми бяга по тъч линията, Гери.
    Всяка година се каня да направя и все без козунак оставам, у нас козунак просто няма шанс да изсъхне :) Явно все по снимки ще си го гледам, а то толкова апетитно...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мими, все ще му дойде редът някой ден. Пък и домашният козунак си е достатъчно вкусен сам по себе си. Този тук не е домашен. ;)
      Поздрави!

      Изтриване
  4. This cake looks wonderful and so tasty ! It is certainly perfect for morning coffee !
    Greetings

    ОтговорИзтриване
  5. Гери,просто пребори страховете си и ще видиш,че са били напразни.Никой не се е родил научен и не е съвършен,поставила си началото,следвай го и ще омесиш най-най-прекрасните козунаци.Този десерт съм го опитвала,но не у дома и много го харесвам,само че не ми се очертава лично да го приготвя,защото у нас козунаците,понеже не правя често и по много,се изяждат до трохичка.Ще оплакна око по твоето творение и вкусни снимки!Прегръдка,другарче и чакам от тук да ми замирише на козунак! :))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роска, ако се реша, от твоите красавци ще взаимствам. :) Надявам се да успея! Много ти благодаря за подкрепата. И да се почерпиш със сладкиша, веднага слагам парченце. :)
      Прегръдки, другарче, и спорна седмица!

      Изтриване
  6. Гери, направила си много обичан от нас сладкиш и сега ще се почерпим цялото семейство :)
    Очаквам следващата ти публикация да бъде козунак :). Няма немога, няма незнам - има само могааааа :))
    Поздрави и сърдечни прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хриси, почерпете се, удоволствието е мое! :)
      А за другото... Няма да е точно следващата публикация, ама дано все пак успея.
      Прегръдки и от мен! :)

      Изтриване
  7. Един от любимите ми сладкиши. :) Колкото и да обичам козунак, винаги ми се иска да остане, за да се насладя на още едно изкушение. Няма нещо, с което да не можеш да се справиш, Усмивчице! :) Очаквам включване! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, веднага ти слагам тогава. :)
      Прегръдки и усмихната вечер ти желая!

      Изтриване
  8. Много добре си се справила Гери, превъзходно изглежда! Опитай да направиш козунак, не е толкова страшно, меси тестото с миксер, става прекрасно! И аз така се плашех, но попаднах на хубава рецепта и сега обирам овациите :) Важното е тестото да ти остане лепкаво, ако прекалиш с брашното и го наситиш се получава сладка пита :)
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Жани, имам само пасатор, който ползвам и като миксер - но е с една бъркалка, нямам обикновен миксер. Та ще се пробвам само с ръцете си, пък каквото стане. :)
      Поздрави!

      Изтриване
  9. Гери, аз също не мога да се престраша да направя козунак, някак много трудно ми се вижда. А твоят сладкиш е умопомрачаващ. Усмихната седмица ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Таничка, ще му дойде редът един ден, ама да видим кога...
      Благодаря ти, изпращам усмивки! :)

      Изтриване
  10. Страхотен десерт, Гери. С удоволствие ще се възползвам, когато имам изостанал козунак у дома. Относно месенето на козунак- няма страшно, от опит глава не боли- ще си хапнете с или без конци, а те все ще се появат някога.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  11. Гери, изглежда много вкусно! А колко обичам козунак и крем карамел също... Записвам си рецептата да го направя в най-скоро време.
    Поздрави и слънчева седмица! :))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Светле, надявам се да ти хареса, супер лесен и вкусен сладкиш. Само намали захарта, както съм добавила, че наистина доста сладичък става...
      Поздрави! :)

      Изтриване
  12. Чудесен сладкиш е станал, Гери! У дома обикновено няма стар козунак, изчезва светкавично:)Хубава седмица от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може и с пресен, Траянче. ;)
      Хубава седмица и на теб!

      Изтриване
  13. Гери,
    сестра ми приготвя този сладкиш и е голям негов почитател.Като подложка използва стар козунак или кроасани.Прави го във форма за кекс и става много добре.Баба ми правеше навремето разкошни козунаци.Няма нищо сложно - пресни продукти, много топлина, добро втасване и изпичане на умерен огън, за да бухнат и се изпекат добре.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, "пресни продукти, много топлина, добро втасване и изпичане на умерен огън, за да бухнат и се изпекат добре" това ако не е нищо сложно, здраве му кажи. ;)
      Усмивки от мен!

      Изтриване
  14. Гери, сигурна съм, че си на крачка от перфектния козунак, нали знаеш - важно е желанието, а ти го имаш!
    А това сладкишче никога не смогвам да направя с домашен, защото колкото и да направя - все се изяждат или отиват за подарък, миналата година бях направила цели 11 и не остана.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, надявам се и аз един ден да се похваля със същото като теб. :)
      Усмивки!

      П.П. Попаднах на една група в "гответе с мен" (сигурно от поне 4-5 години не съм писала там), в която виждам да показвате толкова вкусни неща, поздравявам те искрено! :)

      Изтриване
  15. Чуден сладкиш си направила,Гери!Много го обичам!А това за месенето на козунацитееее..позната история.Всяка година се нахъсвам да направя домашен козунак /ох,има ли нещо по-хубаво от домашен уханен козунак?!/и някак си като дойде момента,тутакси си намирам нещо друго за правене...месенето не ми е по сърце.Но ти не се отказвай!Приший си толкова увереност,колко ти е необходима и успех!Сигурна съм,че човек когато има голямо желание за нещо,то се случва!Поаздрави и прегръдки,слънчево момиче! ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Деси, не съм сама значи... Мисля, че и двете трябва хубаво и здраво да си пришием увереност, какво ще кажеш. :)
      Прегръдки и от мен, мила Деси, благодаря ти!

      Изтриване
  16. Разкош, истински разкош! Козунакът става за всякаква основа на сладкиш. с различни кремове и тирамису може да си направиш:). Гери, толкова изкусителни снимки си направила! Прекрасна нова седмица, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, вярно, дори и тирамису. Сигурно ще е още по-вкусно. ;)
      Много ти благодаря! Усмихната седмица и на теб!

      Изтриване
  17. Гери, а знаеш ли, че аз винаги правя повече козунак от необходимото, с идеята да има, да се наядем, да почерпим де що дойдат гости, да отрежем по парченце на комшиите и задължително да остане и за такава вкусотия, която ти си приготвила и която само като гледам, мисля че няма да се спи тези дни, ще се меси, няма как :)
    Прекрасен е сладкиша, скъпа, а цветенцето в чинийката и десена на покривчицата ти, са ми право в сърцето :)
    От мен прегръдки и пожелания, за малко повече свободно време и увереност, за да ни покажеш вкусни и ароматни козунаци, няма да те карам да обещаваш..., но много ще се радвам, да покажеш на себе си най-вече, че можеш и още как :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ех, Таничка, сърдечно ти благодаря за окуражителните думи! И знаеш ли, определено и време ми трябва, защото ми е все по-малко... Но се надявам да успея!
      Не знам за моя сладкиш, ама аз като си представих ти колко козунаци правиш и направо се пренесох сред планините от вкусотии, които излизат от ръцете ти. :)
      Прегръдки най-сърдечни! :)

      П.П. А покривчицата ми е подарък от Иглика, аз също си я харесвам много. ;)

      Изтриване
  18. Да си дойдем на думата:
    Обожавам сладкишите от стари козунаци;) Имам един успех миналата година, мсиля тази да съм по-сериозна с козунаците;) Прегръдка, Герчо!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мартичка, давай отново, сигурна съм, че всички съседи ще се чудят от вас ли, от пекарната ли ухае така изкусително... :) Пък и с толкова помощници козунаците ти са сигурни! :)
      Прегръдки!

      Изтриване
  19. Геринка, мирише вече на козунаци, а със всеки слънчев лъч и на мен ми се прииска да си усъвършенствам уменията. И аз всяка година нова и нова рецепта за тази вкусотия! Ще видим какво ще намеря тази година, но ако случайно остане, ще ползвам твоята рецепта - изглежда страхотно! Прегръдки, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Люска, не знам какво избираш, ама резултатите ти говорят само за едно - чудесияяя! Очаквам с нетърпение и тазгодишната ти колекция козунаци. :)
      Прегръдка, слънчево момиче!

      П.П. Моят човек днес ми каза "Нали щеше да ме водиш в Благоевград?" ;)

      Изтриване
  20. Мисля си, Гери, че моментът е дошъл и ще се получи...! Опитай:)
    Сладкишът ти е чудесен, снимките - също, а скоро ще очаквам и твоят козунак.:)
    Сърдечни поздрави за теб, мило момиче, успех и вдъхновени пролетни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианка, много ти благодаря за подкрепата! Още по-сърдечни поздрави и за теб! И дано наистина най-сетне дойдат пролетните дни...

      Изтриване
  21. Не мислиш не обичаме козунаци ли?! Ахх, че вкусен сладкиш с козунак!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ооо, сигурна съм, Зори, благодаря ти! :)
      Прегръдки и от мен!

      Изтриване
  22. Пробвай, сигурна съм, че тази година ще станат, аз съм на разположение за въпроси и кураж! Голяма прегръдка, Гери! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Евче, голяма душа си, много ти благодаря! Голяма прегръдка и от мен! :)
      П.П. И моля те... Кажи на този пуст сняг да спре вече...

      Изтриване
  23. Гери, добре че сега си направила този десерт, че като направиш домашните козунаци, няма да ти останат за подобни експерименти!
    И сладкишът и снимките са страхотни!
    Голямо гуш и слънчеви пролетни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Игличе, заради хубавия подарък. ;) Благодаря ти!
      Прегръдки и от мен с пожелания за най-прекрасната пролет!

      Изтриване