събота, 8 декември 2012 г.

Като едно време...

Защо като едно време ли? Защото хората са използвали често глинените съдове в ежедневието си, а днес не е точно така. Въпреки това обаче безспорно ястията, приготвени в тях, са много вкусни.
Няма да обяснявам надълго и нашироко колко хубаво ми се получи ястието, което ще ви покажа днес. И не защото не се получи добре (едната съквартирантка каза, че си е супер), а защото на мен не ми хареса особено... Нищо, следващия път се надявам да стане по-добре.

Свинско месо с картофи в гювеч

 

Прегледах доста рецепти преди да се захвана с готвенето. В едни месото се сваряваше преди печенето, в други леко се запържваше. Реших да избера втория вариант като по-бърз. Може би това беше основната ми грешка. Ако го бях сварила, сигурно щеше да се получи по-крехко и не толкова тежко ястие (беше мазно за моите представи...). И още веднъж казвам - на мен не ми допадна, но друг го оцени. Затова и ще предложа моята импровизация, защото някой може да я намери за успешна и да си приготви свинското месо по този начин.

Необходими продукти:
- около 500 гр. свинско месо;
- около 500 гр. картофи;
- 2 скилидки чесън;
- 2 люти чушлета;
- 3 с.л. доматено пюре;
- 5-6 с.л. червено вино;
- щипка червен пипер;
- щипка черен пипер;
- щипка сух джоджен;
- 2 щипки суха машерка;
- 1 ч.ч. студена вода;
- 2-3 с.л. олио за запържване на месото;
- сол на вкус (около 2-3 ч.л.).

Начин на приготвяне:

Нарязваме месото на по-едри кубчета и леко го запържваме, колкото да се запечата. Нарязваме и картофите, слагаме ги в гювеча, а после прибавяме към тях месото и остатъка от отделената мазнина при пърженето (така пишеше в повечето рецепти, които видях, така и направих, но може би не трябваше). Следват всички останали продукти - чесънът, чушките, доматеното пюре, подправките и водата.
Слагаме гювеча в студена фурна - много важно условие. След това я включваме на 200 °C и печем около час и половина.
Проверяваме дали картофите и месото са се сготвили. Когато са готови, махаме капака на гювеча и печем още 10-15 минути на същите градуси, за да се зачерви отгоре ястието.
Сервирането е ясно...

Това беше моят опит със свинско месо в гювеч. Манджичката си е вкусна, просто не е за мен. Повече ми харесва свинско месо с лук, черен пипер и червено вино, приготвено на фурна в съд от йена глас. Или пък гювеч, но с пилешко месо и картофи...
Както и да е, всеки според вкуса си. Ето го и моя резултат:




Няма коментари:

Публикуване на коментар