А как се стигна до тези малки бръмбазъци (след малко ще разберете какво имам предвид)? Както много често се случва при мен. Искам да направя нещо, започвам да се ровя за идеи, после ми харесва друго, опитвам се да го реализирам в главата си като трето и накрая отивам на съвсем друга вълна. Ама така е... Понякога от много търсене ми писва, та се отказвам, но този път нямаше мърдане назад, вариантът беше само един - напред и това е. :)
Запретнах ръкави, започнах нещо отдавна отлагано и взе, че се получи. Ако трябва да съм искрена обаче, не беше много за нас. Някак не сме свикнали с този вкус на варено тесто. Ще го споделя все пак, ако на някого му хареса идеята. Може би трябва да опитам различна комбинация, знам ли... Но знам, че искам да благодаря на Ирма за споделената рецепта, от доста време имах желание да опитам.
Ньоки с магданозено песто
Както споменах, източникът на моето вдъхновение този път е Ирма. Ето тук може да се насладите и на нейния вариант. Ирме, благодаря ти много! :)
Необходими продукти за ньоките:
- 3 големи картофа (или 4 средни);
- 1 яйце;
- 1 к. л. сол;
- 160-180 г брашно (при мен - 17 с. л.);
- 1 ч. л. сушен магданоз.
Картофите
се сваряват, обелват и намачкват с преса за картофи. Когато изстинат,
към тях се добавят останалите продукти (яйцето, брашното, солта и сухият
магданоз) и се замесва меко тесто. От него се късат малки топки, които
се разстилат с длани във формата на фитили. Всеки фитил се реже на малки
кубчета, които се оформят като вретено и след това с помощта на вилица
правим леки браздички.
Пускаме
ньоките в подсолена вряща вода и ги оставяме да изплуват на
повърхността. След още 2-3 минути ги изваждаме и оставяме да се отцедят
(аз използвах гевгир).
За магданозеното песто:
- шепа накълцан магданоз;
- 1 с. л. зехтин;
- 2 с. л. орехови ядки;
- 1 ч. л. маслинова паста.
Признавам
си, че малко действах на око, но взе, че се получи вкусно "песто". Та
смесвате всичко в блендер и хубаво надробявате до получаването на
по-едра кашичка.
Моето песто не е особено ярко като цвят, но и магданозът ми беше жълто-зелен. :)
Може да разбъркате отцедените, но топли ньоки с лъжица песто и да сервирате.
Може
пък и леко да сотирате ньоките с масло, после да добавите песто и да
настържете една идея кашкавал, който да се разтопи. Щях да забравя - и
да поръсите с щипка смлян черен пипер... :)
Или както ви харесва...
Хубава и спокойна вечер от мен!
***Блогър ми направи някакъв проблем (прочетох, че слъщото се случи и при Тили) - уж актуализирах стара публикация, а тя взе, че се публикува отново. Затова сега пускам втори път последната си публикация... Извинявам се за загубените коментари... Съжалявам!
Интересно предложение, Светле! Харесва ми, че е "извън рамката" :) Особено както навсякъде има само коледни предложения :)
ОтговорИзтриванеЛу, благодаря. :) Ама сега искам нова рокличка, че виж как си ме прекръстила. Шегувам се. ;)
ИзтриванеХубав ден!
:) Тези малки бръмбазъци са големи изкусители! Усмихна ме Гери! Наистина обаче са много вкусни! Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Кате! На нас много не ни харесаха на вкус, ама сигурно аз съм сбъркала нещо.
ИзтриванеМного глупаво се получи с грешката на блогър и загубените коментари... Казвам ти, за да го имаш предвид, ако актуализираш сега нещо.
Поздрави, Кате, и усмихнат ден! :)
Gery, I never made gnocchi...I am not sure if I will like them, but yours looks so amazing that I feel like getting fork and dig in.
ОтговорИзтриванеHave a wonderful end enjoyable Sunday.Hugs:))
Well, I also didn't like them at all, but it's an interesting meal. :)
ИзтриванеYou're welcome, Zoki!
I wish you a wonderful day, too! :)))
Какви чудни ньоки си спретнала, Гери!!! Да не споменавам за поднасянето! Много арт! Харесва ми!!! Между другото, щом не си падате особено по ньоки, давай паницата насам. С моето пиле обичаме и напомняш, че скоро не съм правила :) Прегръдка и хубава седмица, Усмишко! :)
ОтговорИзтриванеТики, много ти благодаря! Почерпете се и да ви е сладко. :)
ИзтриванеИ знаеш ли какво ми хрумна, като каза "моето пиле" - те и ньоките са малко като по-едри червейчета, хах. :)
Прегръдки, Тики, и много слънчево-усмихната седмица ти желая! :)
Гери, аз не съм опитвала такова нещо, домашно производство, но ако тестената част наподобява вкуса на пелмени- обожавам ги;) Така че, като намеря нерви и време, ще ги приготвя. Хубави са ти снимките. Голяма прегръдка от мен!
ОтговорИзтриванеЗначи сигурно ще ти харесат, Марте, според мен доста си приличат. :) Пък ако ти трябва помощ, само сврикай, нали знаеш. :)
ИзтриванеА снимките - скоро се надявам да са по-добри, вече се очаква.
Много голяма прегръдка и от мен! И поздрави на мъниците. :)
Гери, много апетитно изглеждат тези ньоки. Признавам си, че не съм опитвала, но мисля, че ще ни харесат. През седмицата правих питки с картофи и царевично брашно, които бяха удобрени. Следователно и ньоките ще се харесат. Добавям ги в списъка с рецепти :)
ОтговорИзтриванеПоздрави! Успешна и топла нова седмица!
Таничка, въпрос на вкус... Може би на Ирма са по-вкусни, не знам. Но тези не бяха нашето ястие. :) Дано да ви допаднат на вас.
ИзтриванеСърдечни поздрави и много усмихната седмица ти желая! :)
Вчера коментирах още, но нещо явно е имало проблем. Ако не си го прочела, ще повторя:
ОтговорИзтриванеСтрахотни ньоки си приготвила, Гери! При класическите ньоки вкусът им доста зависи от това с какво ги комбинираш. Може да пробвате с доматен сос, на нас така са ни най-любими.
А от снимката ти лъха на уют и спокойствие - прекрасна е! :)
Поздрави и хубава усмихната седмица!
Алекс, видях го, че и отговорих, ама "хубавият" блогър малко се пошегува с мен и ми обърка публикациите... Съжалявам, наистина не исках да стане този гаф...
ИзтриванеА за ньоките - ще пробвам някой път и с доматен сос, сигурна съм, че имаш право. Благодаря ти за милите думи и че намина, Алекс, винаги много се радвам, като се отбеш! :)
Изпращам ти мнооого усмивки! :)
Чудесни и много апетитни!Хубава седмица!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Траянче, хубава седмица и на теб!
ИзтриванеЕха ... страхотни ньоки,Гери. Браво,мило момиче!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, мила Йоли, за мен е чест да те виждам тук, да знаеш... :)
ИзтриванеПрегръщам те силно! :)
Гери, очарователно предложение, което е от нещата, които не съм опитвала, а имам желание :) Все пак ще се пробвам при първа възможност ( по тази рецепта), но може би ще опитам с друг сос. Благодаря ти за рецептата и за красивото поднасяне! Поздрави!
ОтговорИзтриванеОпитай, Люси, но вероятно ще е по-вкусно с доматен сос. Моята идея беше да е свежо на вкус, затова реших да импровизирам с песто, ама явно някъде ударих на камък.
ИзтриванеПоздрави! :)
Гери, в изобилието от сладости, това е невероятно попадение, поздравления! Не съм ги приготвяла у дома самите ньоки, но фабричните ни допадат, а тези ще да са много по-приятни! Хубава седмица!
ОтговорИзтриванеИгличе, благодаря за подкрепата! Пробвай, сигурно ще ти допаднат, макар да подозирам, че доста се различават от купешките. :)
ИзтриванеПоздрави!
Гери, никога не съм опитвала, а твоите изглеждат супер. Трябва да се пробвам. Прегръдки!
ОтговорИзтриванеТаничка, благодаря! Особени са на вкус, но пък пробвай, може да ви харесат.
ИзтриванеПоздрави! :)
Много апетитно предложение от тези мъници, Гери! Правих и аз веднъж ньоки, но нещо пипкаво ми се вида (най-вероятно не съм ги правила както трябва, затова :)
ОтговорИзтриванеа твоите са чудесни!
Поздрави и хубава нова седмица на теб!
Пепи, благодаря много!
ИзтриванеА иначе едва ли ти си сгрешила, защото и на мен ми се видя доста пипкава работа... ;) Определено си изискват време.
Изпращам ти много усмивки, хубава да е и твоята седмица! ;)
Гери,аз съм правила ньоки,но закупени от Лидъл,само аз ги сварих и подправих с масло и песто Дженовезе,а на друга част направих дом. сос с тиквички.Много ни харесаха,но определено не бих се захванала да приготвям и самите ньоки.
ОтговорИзтриванеКомплименти,че си преборила тази задача,а иначе винаги съществува възможност нещо да не ти е съвсем в унисон с очакванията.
Прегръдка от мен и прекрасен ден,Слънце!
Росинце, благодаря ти много, радвам се, че намина. :) А за ньоките... Ще я видим тази работа. :)
ИзтриванеПрегръдки, Роси, изпращам ти много усмивки!
Гери, много апетитни си ги направила! :) Не съм пробвала ньоки, мислех че като са с картофи може да са по-вкусни от разните пелмени и подобни, но май няма голяма разлика, а? :) Не ми допадат и на мен варените теста.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Кате, не знам, ако трябва да съм честна... Но е въпрос на вкус. Аз явно не уцелих нашия. :)
ИзтриванеХубава вечер ти желая!
Гери, ньоки не съм опитвала до сега.След твоята публикация със сигурност ще запретна ръкави като теб и ще ги спретна някой ден.
ОтговорИзтриванеПредставила си ги чудесно!
Поздрави!
Мире, ще се радвам много, ако ти допаднат. :) Играчка е, но ако харесваш този вкус на варено тесто, ще останеш доволна.
ИзтриванеВълешбна вечер ти желая!