неделя, 15 декември 2013 г.

Мъничко извън рамката

Или иначе казано "ни в клин, ни в ръкав" ще е предложението ми, ама пък знае ли се, може някой да се вдъхнови и да се реши да си го приготви. Не е коледно, не и сладичко, ама пък е нещо по-сериозно за стомаха. Имайки предвид, че май десертите преобладават тук и в главата ми като идеи, понякога мъничко сол не е излишна. :)

А как се стигна до тези малки бръмбазъци (след малко ще разберете какво имам предвид)? Както много често се случва при мен. Искам да направя нещо, започвам да се ровя за идеи, после ми харесва друго, опитвам се да го реализирам в главата си като трето и накрая отивам на съвсем друга вълна. Ама така е... Понякога от много търсене ми писва, та се отказвам, но този път нямаше мърдане назад, вариантът беше само един - напред и това е. :)

Запретнах ръкави, започнах нещо отдавна отлагано и взе, че се получи. Ако трябва да съм искрена обаче, не беше много за нас. Някак не сме свикнали с този вкус на варено тесто. Ще го споделя все пак, ако на някого му хареса идеята. Може би трябва да опитам различна комбинация, знам ли... Но знам, че искам да благодаря на Ирма за споделената рецепта, от доста време имах желание да опитам.

 

Ньоки с магданозено песто

 


Както споменах, източникът на моето вдъхновение този път е Ирма. Ето тук може да се насладите и на нейния вариант. Ирме, благодаря ти много! :)


Необходими продукти за ньоките:
- 3 големи картофа (или 4 средни);
- 1 яйце;
- 1 к. л. сол;
- 160-180 г брашно (при мен - 17 с. л.);
- 1 ч. л. сушен магданоз.

Картофите се сваряват, обелват и намачкват с преса за картофи. Когато изстинат, към тях се добавят останалите продукти (яйцето, брашното, солта и сухият магданоз) и се замесва меко тесто. От него се късат малки топки, които се разстилат с длани във формата на фитили. Всеки фитил се реже на малки кубчета, които се оформят като вретено и след това с помощта на вилица правим леки браздички.
Пускаме ньоките в подсолена вряща вода и ги оставяме да изплуват на повърхността. След още 2-3 минути ги изваждаме и оставяме да се отцедят (аз използвах гевгир).

За магданозеното песто:
- шепа накълцан магданоз;
- 1 с. л. зехтин;
- 2 с. л. орехови ядки;
- 1 ч. л. маслинова паста.

Признавам си, че малко действах на око, но взе, че се получи вкусно "песто". Та смесвате всичко в блендер и хубаво надробявате до получаването на по-едра кашичка.
Моето песто не е особено ярко като цвят, но и магданозът ми беше жълто-зелен. :)

Може да разбъркате отцедените, но топли ньоки с лъжица песто и да сервирате.
Може пък и леко да сотирате ньоките с масло, после да добавите песто и да настържете една идея кашкавал, който да се разтопи. Щях да забравя - и да поръсите с щипка смлян черен пипер... :)
Или както ви харесва...



Хубава и спокойна вечер от мен!


***Блогър ми направи някакъв проблем (прочетох, че слъщото се случи и при Тили) - уж актуализирах стара публикация, а тя взе, че се публикува отново. Затова сега пускам втори път последната си публикация... Извинявам се за загубените коментари... Съжалявам!


32 коментара:

  1. Интересно предложение, Светле! Харесва ми, че е "извън рамката" :) Особено както навсякъде има само коледни предложения :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лу, благодаря. :) Ама сега искам нова рокличка, че виж как си ме прекръстила. Шегувам се. ;)
      Хубав ден!

      Изтриване
  2. :) Тези малки бръмбазъци са големи изкусители! Усмихна ме Гери! Наистина обаче са много вкусни! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Кате! На нас много не ни харесаха на вкус, ама сигурно аз съм сбъркала нещо.
      Много глупаво се получи с грешката на блогър и загубените коментари... Казвам ти, за да го имаш предвид, ако актуализираш сега нещо.
      Поздрави, Кате, и усмихнат ден! :)

      Изтриване
  3. Gery, I never made gnocchi...I am not sure if I will like them, but yours looks so amazing that I feel like getting fork and dig in.
    Have a wonderful end enjoyable Sunday.Hugs:))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Well, I also didn't like them at all, but it's an interesting meal. :)
      You're welcome, Zoki!
      I wish you a wonderful day, too! :)))

      Изтриване
  4. Какви чудни ньоки си спретнала, Гери!!! Да не споменавам за поднасянето! Много арт! Харесва ми!!! Между другото, щом не си падате особено по ньоки, давай паницата насам. С моето пиле обичаме и напомняш, че скоро не съм правила :) Прегръдка и хубава седмица, Усмишко! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тики, много ти благодаря! Почерпете се и да ви е сладко. :)
      И знаеш ли какво ми хрумна, като каза "моето пиле" - те и ньоките са малко като по-едри червейчета, хах. :)
      Прегръдки, Тики, и много слънчево-усмихната седмица ти желая! :)

      Изтриване
  5. Гери, аз не съм опитвала такова нещо, домашно производство, но ако тестената част наподобява вкуса на пелмени- обожавам ги;) Така че, като намеря нерви и време, ще ги приготвя. Хубави са ти снимките. Голяма прегръдка от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Значи сигурно ще ти харесат, Марте, според мен доста си приличат. :) Пък ако ти трябва помощ, само сврикай, нали знаеш. :)
      А снимките - скоро се надявам да са по-добри, вече се очаква.
      Много голяма прегръдка и от мен! И поздрави на мъниците. :)

      Изтриване
  6. Гери, много апетитно изглеждат тези ньоки. Признавам си, че не съм опитвала, но мисля, че ще ни харесат. През седмицата правих питки с картофи и царевично брашно, които бяха удобрени. Следователно и ньоките ще се харесат. Добавям ги в списъка с рецепти :)

    Поздрави! Успешна и топла нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Таничка, въпрос на вкус... Може би на Ирма са по-вкусни, не знам. Но тези не бяха нашето ястие. :) Дано да ви допаднат на вас.
      Сърдечни поздрави и много усмихната седмица ти желая! :)

      Изтриване
  7. Вчера коментирах още, но нещо явно е имало проблем. Ако не си го прочела, ще повторя:
    Страхотни ньоки си приготвила, Гери! При класическите ньоки вкусът им доста зависи от това с какво ги комбинираш. Може да пробвате с доматен сос, на нас така са ни най-любими.
    А от снимката ти лъха на уют и спокойствие - прекрасна е! :)
    Поздрави и хубава усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Алекс, видях го, че и отговорих, ама "хубавият" блогър малко се пошегува с мен и ми обърка публикациите... Съжалявам, наистина не исках да стане този гаф...
      А за ньоките - ще пробвам някой път и с доматен сос, сигурна съм, че имаш право. Благодаря ти за милите думи и че намина, Алекс, винаги много се радвам, като се отбеш! :)
      Изпращам ти мнооого усмивки! :)

      Изтриване
  8. Чудесни и много апетитни!Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  9. Еха ... страхотни ньоки,Гери. Браво,мило момиче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, мила Йоли, за мен е чест да те виждам тук, да знаеш... :)
      Прегръщам те силно! :)

      Изтриване
  10. Гери, очарователно предложение, което е от нещата, които не съм опитвала, а имам желание :) Все пак ще се пробвам при първа възможност ( по тази рецепта), но може би ще опитам с друг сос. Благодаря ти за рецептата и за красивото поднасяне! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Опитай, Люси, но вероятно ще е по-вкусно с доматен сос. Моята идея беше да е свежо на вкус, затова реших да импровизирам с песто, ама явно някъде ударих на камък.
      Поздрави! :)

      Изтриване
  11. Гери, в изобилието от сладости, това е невероятно попадение, поздравления! Не съм ги приготвяла у дома самите ньоки, но фабричните ни допадат, а тези ще да са много по-приятни! Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Игличе, благодаря за подкрепата! Пробвай, сигурно ще ти допаднат, макар да подозирам, че доста се различават от купешките. :)
      Поздрави!

      Изтриване
  12. Гери, никога не съм опитвала, а твоите изглеждат супер. Трябва да се пробвам. Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Таничка, благодаря! Особени са на вкус, но пък пробвай, може да ви харесат.
      Поздрави! :)

      Изтриване
  13. Много апетитно предложение от тези мъници, Гери! Правих и аз веднъж ньоки, но нещо пипкаво ми се вида (най-вероятно не съм ги правила както трябва, затова :)
    а твоите са чудесни!
    Поздрави и хубава нова седмица на теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пепи, благодаря много!
      А иначе едва ли ти си сгрешила, защото и на мен ми се видя доста пипкава работа... ;) Определено си изискват време.
      Изпращам ти много усмивки, хубава да е и твоята седмица! ;)

      Изтриване
  14. Гери,аз съм правила ньоки,но закупени от Лидъл,само аз ги сварих и подправих с масло и песто Дженовезе,а на друга част направих дом. сос с тиквички.Много ни харесаха,но определено не бих се захванала да приготвям и самите ньоки.
    Комплименти,че си преборила тази задача,а иначе винаги съществува възможност нещо да не ти е съвсем в унисон с очакванията.
    Прегръдка от мен и прекрасен ден,Слънце!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Росинце, благодаря ти много, радвам се, че намина. :) А за ньоките... Ще я видим тази работа. :)
      Прегръдки, Роси, изпращам ти много усмивки!

      Изтриване
  15. Гери, много апетитни си ги направила! :) Не съм пробвала ньоки, мислех че като са с картофи може да са по-вкусни от разните пелмени и подобни, но май няма голяма разлика, а? :) Не ми допадат и на мен варените теста.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, не знам, ако трябва да съм честна... Но е въпрос на вкус. Аз явно не уцелих нашия. :)
      Хубава вечер ти желая!

      Изтриване
  16. Гери, ньоки не съм опитвала до сега.След твоята публикация със сигурност ще запретна ръкави като теб и ще ги спретна някой ден.
    Представила си ги чудесно!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мире, ще се радвам много, ако ти допаднат. :) Играчка е, но ако харесваш този вкус на варено тесто, ще останеш доволна.
      Вълешбна вечер ти желая!

      Изтриване