понеделник, 24 март 2014 г.

Подарена радост


Блогът си е моето местенце, в което изразявам себе си и чрез което откривам прекрасни хора със сходни интереси. Цяла магия е списването му и споделянето му с останалия свят. А каква радост са изживяванията около него! Точно като това дългоочаквано гостуване, което предизвика доста крайни емоции. Да му се радвам ли, да се притеснявам ли... Да вярвам ли въобще? Дали пък не е грешка? Е, за мое щастие грешка нямаше, даже напротив. Ева Тонева беше писала точно на мен и ми поднесе цялото си търпение, давайки ми пълна свобода за избор на рецепта, и цялото време на света, за да се наканя и престраша. Колко ли идеи изплуваха в ума ми... Накрая всичко промених. Но прецених, че точно сега, точно този момент искам да свързвам с гостуването си при нея. Защото вчера, на 23 март, отпразнувах 22-ия си рожден ден и тази радост реших да си подаря – гостуване при една изключителна дама, която щедро дарява с красота и изтънчен вкус, умело споделя таланта си и винаги намира добра дума, с която да окуражи.

Евче, сърдечно ти благодаря за всичко – за прекрасното отношение, за винаги топлите думи, за вярата, която ми даваш, за подкрепата, за човека, който си! Благодаря ти за възможността да бъда част от твоето местенце! Надявам се празничната ми торта да хареса и на теб, и на всичките ти читатели!



Пеперудена торта

 

 

Необходими продукти за блата:
- 3 яйца;
- 2/3 ч. ч. кафява пудра захар;
- 2/3 ч. ч. намачкан нахут, сварен;
- 60 г масло;
- 100 г фино смлени орехи;
- 4 с. л. брашно;
- 1 бакпулвер;
- 1 с. л. мед;
- 2/3 ч. л. канела;
- 1 ванилия на прах;
- 5-6 капки ромова есенция.

Необходими продукти за крема:
- 80 г меко масло;
- 6 с. л. кафява пудра захар;
- 3 ч. л. заквасена сметана;
- 2/3 ч. ч. пасиран нахут, сварен;
- 2 с. л. фино смлени орехи;
- 1 ванилия на прах;
- 5-6 капки ромова есенция.

Допълнително:  100 г млечен шоколад, 3 с. л. олио.

Украса:
- около 60 г бял шоколад;
- няколко четвъртинки орехи.

Приготвяне на блата: яйцата и захарта се разбиват с миксер до побеляване и получаване на пухкав, гъст крем.Нахутът се намачква или блендира и се добавя към яйчената смес, отново се разбива. Следват разтопеното масло, медът, канелата, ванилията и ромовата есенция. След кратко разбъркване, се добавят фино смлените орехи и пресятото с бакпулвера брашно.  Продължаваме да разбиваме до получаването на еднородна смес с гъстотата на кексово тесто.
На дъното на форма с диаметър 20 см се слага хартия за печене. Намасляват се и дъното, и стените й с малко олио. Блатът се изсипва във формата и се пече в предварително загрята на 180° C фурна за около 30-40 минути. Проверява се за готовност с клечка за зъби. Изпеченият блат се оставя да се охлади върху решетка.

Приготвяне на крема: Мекото масло заедно със захарта се разбива до пухкав, маслен крем. Нахутът се пасира заедно със заквасената сметана. Прибавя се към маслото и отново се разбива. Следват ароматите – ванилията и ромовата есенция. Накрая се добавят фино смлените орехи (които аз неусетно забравих) и всичко се обединява до получаването на гъст крем.

Охладеният блат се разрязва на две. Млечният шоколад се разтопява на водна баня и се разбърква с трите лъжици олио.

Първият блат се намазва с половината млечен шоколад и с малка част от крема. Слага се втория блат и леко се притиска. Върху втория блат се слага другата половина от разтопения млечен шоколад и равномерно се разпределя останалата част от крема.

Украсява се с настърган бял шоколад и орехови ядки.

За направата на шоколадовите пеперуди – рисуват се крилца върху хартия за печене. На  другата й страна, с помощта на хартиен пош като този, се очертава с разтопен бял шоколад, следвайки предварително направените контури. Крилцата се слагат за минута-две в камерата на хладилник, за да се втвърдят. След това внимателно се отделят от хартията. Това е!

Източник на рецептата: http://cookingtiki.com/bg/.
Тики, благодаря за вкусната интерпретация







 




  Да ви е сладко! 


*                      *                      *


Признах си вече, че станах на 22. Не се чувствам на толкова, но пък и не ме тревожи особено. Опитвам се да ценя преживяното досега и да му се наслаждавам пълноценно.
И все пак... Пазарувайки продуктите за тортата, напълно изключих за свещички (а без тях няма да е рожден ден). Сетих се малко късно и се оказа, че имам само свещичка двойка. Та тазгодишната ми торта беше не с 22, а с 2 отгоре. Но си измислих послание. И то е - независимо на колко ставам, независимо дали са 30+, 40+ и колкото ми е писано въобще, аз ще се чувствам винаги като двадесетгодишна дама. :)

Пожелавам си да съм здрава и всички обични хора около мен - също! Това ще ми дава сили за всичко занапред. ♥

67 коментара:

  1. Гери, с много интересна и красива торта си гостувала! Сигурна съм, че ви е било сладко-сладко!
    Хубаво начало на седмицата :) И така да ти върви!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Албенче, радвам се, че ти харесва! Наистина беше прекрасна на вкус, Тики добре е подредила всичко в нея.
      Поздрави. :)

      Изтриване
  2. Тази екзотична нотка с нахута ме грабна :)
    Честит рожден ден, та ти си била детенце, съвсем не подозирах :D Да ти е пролетно и пеперудено винаги и да твориш с много емоции и сърце :)

    ОтговорИзтриване
  3. Гери, на патерици, но от сърце искам да ти пожелая здраве, безброй успехи и сбъднати мечти!
    Сърдечно благодаря, че именно с тортата за рождения си ден реши да ми гостуваш и споделиш вълненията от "порастването" си!
    Нестихващо вдъхновение, усмивки и дълголетие ти пожелавам от сърце!
    Прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еви, благодаря ти за хубавите пожелания! Радвам се, че и ти беше част, посредство гостуването ми, от рождения ми ден, определено си беше подарена радост за мен. :)
      Прегръдки!

      Изтриване
  4. Гери, макар и с малко закъснение - Честит Рожден Ден! Желая ти много здраве, много щастие, късмет и усмивки! Да си винаги така позитивна, така влюбена, обичана и обичаща! Дано ти се сбъдват мечтите през тази година, и да ги заместваш с нови все по-красиви! Много прегръдки и целувки ти изпращам! :) И независимо на колко е човек, най-важното е да се чувства добре, което ти го желая с все сърце!
    А тортата ти изглежда прекрасно, както и снимките ти, все по-красиви стават. Страхотна рецепта за гостуване при човек като Ева. :)
    Усмивки и прекрасна седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Алееекс, сърдечно благодаря! Да ти се връщат двойно тези хубави пожелания. И да се почерпиш, усмихнати прегръдки от мен! :)

      Изтриване
  5. Мила Гери, честит рожден ден! Бъди здрава и обичана, и обичаща, и все по-вдъхновена! Тортата се е получила прекрасно, много ми харесват пеперудките! Ако знаеш колко пъти ги гледам снимките :) А с тоя нахут ми е много любопитна, да видим ще я пробвам ли :)
    Прегръдки, Гери! Надявам се, че си имала чуден празник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, благодаря ти! А тортата е просто прекрасна на вкус. Абсолютно всички, и по-капризните и неконсумиращи по принцип варен нахут, много я харесаха. Силно те приветствам да я опиташ! :)
      Прегръдк и от мен!

      Изтриване
  6. Гери, от къде да започна..май най напред е добре да ти честитя, макар и на патерици, рождения ден! Бъди жива и здрава, все така топъл и лъчезарен човек и винаги следвана от успеха, щастието и любовта! Прекрасна торта за прекрасни поводи - честито ти гостуване! Аз също се възхищавам много на таланта на Ева, и ви изпращам сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Ей, прекраснице! :) Пожелавам ти да бъдеш винаги толкова усмихната, чаровна, щастлива, колкото си и сега, дори много, много повече! Нека здравето, любовта, вдъхновението, таланта са винаги с теб! Тортата е прекрасна, думите, които извират от теб - също. А снимките - те са много нежни, както и ти самата! Специални поздравления и за Еви, тя е достойна за възхищение! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А аз си пожелавам винаги такива преркасни хора като теб да имам около себе си!
      Даниии, благодаря ти, бъди и ти здравичка, всичко добро ти желая. :)
      Силно те прегръщам, другарче мило, и се надявам скоро да се появя на другото местенце. Просто не мога да смогна с времето...

      Изтриване
  8. Честит рожден ден, Гери! Жалая ти много здраве, сбъднати мечти, успешна реализация и всичко най-най-добро! :)
    Чудесна тортичка си направила! Украсата много ми харесва и аз съм им хвърлила око на тези пеперудки, ама кога ще кацнат на някоя торта не знам. :)
    Усмивки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Светле, благодаря! А пеперудките са съвсем лесни, може и някое кремче да си украсиш с тях (аз доса трудно се наканвам да приготвя торта, май основно за поводи ;)).
      Усмивки и от мен!

      Изтриване
  9. Гери, честит рожден ден.
    Да си здрава, щастлива и обичана!
    Да имаш възможност да правиш това, което ти доставя удоволствие!
    Чудесна торта за гостуване!
    Прегръдка и усмихната мартенска седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, благодаря, нека всички имаме възможността да правим това, което ни носи удоволствие. :)
      Прегръдки и от мен с пожелания за прекрасни мартенски дни (макар и да са мъничко вече)!

      Изтриване
  10. Честит Рожден Ден, Гери! Остани си винаги на толкова,на колкото поискаш:) Много щастие и късмет!Тортата е много нежна и красива!

    ОтговорИзтриване
  11. Честит празник, сладка моя пеперудке! Много те обичам, нали знаеш? Дай да те прегърна! Желая ти цялото Щастие на света! Великолепна торта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Знам, Йолинце! И аз те обичам много, и ти да знаеш! :)
      Желая ти всичко добро и на теб, прегръщам те силно и аз. :)))

      Изтриване
  12. Честит рожден ден, мило момиче,
    най-голяма прегръдка за теб, с най-сърдечни пожелания за здраве и късмет,
    успехи, вдъхновение и сбъднати мечти, любов и много, много щастие, Гери!
    Прекрасна торта - комплименти за изпълнението, представянето и красивите снимки!
    Хубав и усмихнат празник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Даниии, благодаря за прекрасните пожелания! Да ти се връщат и на теб многократно!
      Още по-голяма и много усмихната прегръдка от мен за теб! :)

      Изтриване
  13. Мила Гери, честит рожден ден! С най-искрени пожелания за много здраве, щастие, осъществяване на всичките ти мечти! Чувствай се винаги 20-годишна и бъди заобиколена с много обич!
    С много оригинална рецепта и ефектна торта празнуваш рождения си ден и гостуваш на Ева Тонева!
    Прекрасни снимки!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тили, благодаря ти! Всичко добро и на теб, прегръдки! :)

      Изтриване
  14. Гери, Гери, как ги направи тези пеперуди, толкова съвършени и нежни?! Прекрасно гостуване, мила, в твой стил личи си специалното и лично отношение към гостуването! Насладих се при Ева, наслаждавам се и при теб! Прегръдки и за двете ви!

    ОтговорИзтриване
  15. Честит Рожден Ден, Усмишкооооо!!! Опитвах се да си спомня кога беше рожденият ти ден и как да направя, че да не го пропусна и хоп, пропуснах го... Ама защо не си си провесила звънче, та да дрънне чак тук, като дойде важният ден?!
    Да си ми мнооооого здрава и щастлива! И винаги така усмихната, любознателна и вдъхновена!
    Направила си си чудесна тортичка, като знам как й мъркаха всички дегустирали я около мен, вярвам и ти си я харесала :) Добавила си много красиви пеперудки!!! И разбира се, шоколад, как без шоколад при Усмишко! :)
    Прегръдка и доскороооооо!!! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тики, ще ми отива звънче обаче, хем съм си овчица (овен според зодиакалния хороскоп). ;)
      Искрено ти благодаря за рецептата, беше прекрасна торта! И не само че я харесаха, ами всички останаха очаровани. А аз, освен доволна, бях спокойна, че хапват полезна торта този път. :) За шоколада... Нямаше как, знаеш. :) Ако беше с конфитюр, рискувах любимият да не я одобри. А пък той си ми е Всичко. ;) Но пък угодих и на себе си - избрах си млечен, а не натурален.
      Прегръдки и за теб и до съвсем скороо! :)))

      Изтриване
  16. Прекрасна торта, Гери, прекрасна! Чудесно гостуване! Честит рожден ден, миличка! Пожелавам ти да си жива и здрава, все така мила и естествена, пожелавам ти още много вдъхновене, много цветни моменти и най-вече много любов!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, мила Лети, всичко добро желая и на теб, и на цялото ти семейство! :)
      Прегръдки и от мен!

      Изтриване
  17. Усмивчице, честит рожден ден! Направила си блестящо гостуване, великолена торта, с интересен вкус.
    И какво сега имаш против 22-те си годинки? Аз скоро ставам на 33 и се чувствам като на 22 :) Прегръдки и всичко най-най-хубаво, мило момиче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нямам нищо против, Вики, никога не съм ги отчитала годините като съществен признак. ;)
      Благодаря ти, прегръдки и за теб! :)

      Изтриване
  18. Чесито, Гери! Запази детското завинаги! Бъди много здрава, успешна и с много късмет!
    Взимам си парченце от вкусната торта и те прегръщам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Пете, задължително да се почерпиш!
      Усмихнати прегръдки от мен. :)

      Изтриване
  19. Гери, първо искам да те поздравя за рождения ти ден, да ти пожелая здраве и безброй щастливи мигове! Второ - честито ти гостуване при Ева. Там летвата е доста висока, разбирам притесненията ти, но си се справила чудесно! Рецептата ме впечатли с този нахут. Пропуснала съм я при Тики, но сега я записах. А декорацията ти е толкова нежна и изящна, съвсем приляга за празника на една 20+ годишна дама :) Прегръдки и хубава ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Снежи, благодаря! :)
      А тортата - не я пропускай! Аз обезателно мисля да я включа към рецептите, които ще се повтарят, много вкусна, пък и полезна. :)
      Прегръдки и от мен!

      Изтриване
  20. Гери ...Гери :) За какво първом да те поздравявам?
    Прекрасен подарък си си направила ... невероятно гостуване ... запомнящо се и емоционално :)
    Пеперудената ти торта е не по-малко прекрасна :)
    Пожелавам ти здраве и понеже днес е много хубав празник, ти желая да получаваш цял живот благи вести, каквато вероятно е била и поканата на Ева!
    Честит Рожден ден миличка с прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, мила Дани, бъди и ти все така прекрасен човек, всичко най-добро от мен!
      Прегръдкиии! :)

      Изтриване
  21. И аз съм в редицата на закъснелите, но пък от сърце - Честит Рожден Ден!
    Бъди здрава! Нека животът ти е пъстър , весел и изпълнен с любов! .Пеперудите са прекрасни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Никак не си закъсняла, Нати, винаги си добре дошла. Благодаря ти и хубав ден! :)

      Изтриване
  22. Мила Гери на патерици Честит Рожден Ден! Бъди много здрава, шастлива, усмихната, позитивна, креативна и успешна! И да знаеш 22 са мноооооого малко :)
    Прегръдки и честито Благовещение, само добри вести и здраве!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Усмихна ме, Иве, благодаря ти. ;)
      Всичко добро ти желая и на теб!

      Изтриване
  23. упс ... забравих да спомена СТРАХОТНА ТОРТА!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Опитай я при първа възможност, страшно вкусна е. Заслугата е на Тики. ;)

      Изтриване
  24. С голямо закъснение и аз се присъединявам към пожеланията на момичетата, Гери.
    Честит рожден ден, миличка! 22 години са една прекрасна възраст, наслаждавай се на всеки един ден, на всяка минута, на всяка усмивка! :) Пожелавам ти най-вече здраве, защото всичко останало човек може сам да постигне! Тортата е РАЗКОШНА, нежна и красива, майсторска работа... браво и все в същия дух напред!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мимиии, благодаря! :) Никак не си закъсняла, а и теб си те очаквам не само тук, но и в твоето местенце, нали знаеш? :)
      Усмивки!

      Изтриване
  25. И макар със закъснение искам да ти честитя празника и да ти пожелая да бъдеш здрава, обичана, шастлива и нека винаги късмета те съпровожда във всяко едно начинание. Торта е уникална, много красива с тези пеперуди, а снимките са великолепни. Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  26. Прекрасно гостуване ,миличка!!!
    Честит празник на патерица!Да си все така усмихнато вдъхновение,все така лъчезарна и одухотворена!
    Прегръдки

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еее, Мими, прекрасни думи... Дано да ги заслужавам. Прегръдки и от мен! :)

      Изтриване
  27. чрд, мила Гери :) пожелавам ти да си все така усмихната и влюбена :) :) :)
    а за тортата съм без думи ♥

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Алекс, благодаря ти! И ти бъди все така вдъхновяваща! :)

      Изтриване
  28. Гери, честит рожден ден! С горещи пожелания за здраве! Да се чувстваш много обичана и красива! Да пърхат пеперуди в теб...:) И следващата година да ти донесе много успех и приятни вълнения!

    Виж, който ходи по теменужените поляни, как пропуска важни мигове!

    Топла и усмихната прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  29. И разбира се, наистина съм непоправимо отнесена- тортата е много оригинална и вкусна!
    Чудесно гостуване при много изискан домакин. Видях и при Еви, но вечно си забравям паролата и не мога да пиша там :(

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бети, не си пропуснала нищо, аз си те очаквам и винаги си добре дошла! :)
      Благодаря ти за красивите пожелания, да ти се връщат и на теб. И да се почерпиш, тортата наистина е много вкусна!

      Изтриване
  30. Гери,без малко да пропусна да честитя рождения ден на една от най-лъчезарните дами в блого семейството ни!
    Прегръщам те по този повод и искам да ти пожелая независимо на колко ставаш,да се чувстваш удовлестворена от живота,годините и това,което си!Пожелавам ти да си безбрежно щастлива,много обичана и все така позитивна!Много късмет и много успехи!
    Страхотна торта си приготвила,признавам,че тотално ме плени!Особено с нежните пеперуди!И с нахута,който оцених като интересна добавка още при Тики.
    А кадрите ти са вълшебни!
    Да не си ходила на инструктаж при домакинята ти ? :))
    Шегувам се....
    Много сте ми любими и двете!Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ех, Роси, радвам се, че късметчето ми ме навести! :) Благодаря ти за милите и окуражаващи думи! Всичко добро желая и на теб, другарче мило! :)
      А за инструктажа... Щеше да е прекрасно, но все още не съм. И аз много харесвам всичко, което Ева прави. :)
      Прегръдки и от мен, поздрави и на морето! :)

      Изтриване
  31. Гери, за малко да пропусна толкова важен повод...
    На патеричка честит рожден ден и ти желая здраве, сбъднати мечти и нестихващо кулинарно вдъхновение! Тортата "звучи" много оригинална и различна с този нахут - трябва да я опитам, а и снимките са невероятни!
    Прегръдки от мен :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Геновеф! :)
      А тортата си заслжава опита, преркасна е рецептата на Тики. :)
      Всичко добро ти желая, благодаря за милите думи. Прегръдки и от мен!

      Изтриване
  32. Изумително нежна и красива торта, Гери!!! Аз чак сега минавам да те поздравя за страхотното гостуване при Ева, но се влюбих в пеперудената ти торта още щом я зърнах във ФБ :)
    Не бях забелязала, че е по-такъв значим повод - честит рожден ден - много щастие, любов и сбъднати мечти тижелая!!! И много покорени кулинарни върхове :)
    Прегръдки и от мен!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еее, Мина, много ти благодаря! Радвам се да те видя при мен, винаги си добре дошла!
      Благодаря ти за красивите думи и пожелания, нека ти се връщат многобройно и на теб. Прегръдки и от мен! :)

      Изтриване
  33. Прекрасна торта с още по -прекрасни и идейни пеперуди! На вкус звучи много интересно! Всичко най-хубаво ти желая, Гери!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Павлети! :) На вкус е прекрасна, горещо препоръчвам. Благодаря ти за милите думи, всичко най-добро и на теб!

      Изтриване
  34. Гери, Гери, Гери, това е най-красивата възраст! Бъди много щастлива, успяваща и живота да ти поднася само красиви изживявания, да споделяш нестихваща любов и не на последно място да сътворяваш още много вкусотии като тази прекрасна торта!!
    За гостуването ти при такъв майстор на кулинарното изкуство като Ева си се представила достойно с тази интересна рецепта, а и тези пеперуди - пърхат, пърхат!
    поздрави и силна прегръдка с пожелание за весели празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Руми, сърдечно ти благодаря за милите думи, наистина ме трогна! Искам да ти пожелая и аз всичко най-добро, бъди здрава и заобиколена винаги от обичните си хора!
      Прегръдки и от мен с пожелания за светли и усмихнати празници! :)

      Изтриване