сряда, 8 октомври 2014 г.

Напук на раздялата

Не обичам раздялите и ми е необходимо време, за да си ги изживея. Независимо какви са, кога се случват, колко време отнемат. Трудно ми е да изпращам близък човек. Като малка страдах още повече. Сега опитвам да приемам философски нещата, но уви. Справям се с мисленето в тази посока, но не и с чувствата. Те са си все същите. И все така очакващи, тръпнещи и бленуващи...
Помня как преди мразех Англия, защото "тя ми взе каките". Добре че го израснах, защото сега, имайки толкова близки в далечни страни, трябваше да мразя доста държави. Детска му работа!
А може би е въпрос на търпение? Да се научиш, че очакването е период, който също има своя край. И накрая си е заслужавало!
Замислям се, че никога не сме били от семейството с бурни тържества, но въпреки това ми е малко тъжно, когато празниците не са споделени. Не ме питайте с колко свито сърце очаквам идната Коледа (по съвсем друга причина, но пак заради раздяла).

Но сега друг е важният и за друго искам да споделя!

Мила моя мамо, искам да знаеш, че те обичам много, но ще продължавам да си бъда все така инатлива. За да ми повярваш, че мога да се справям. Вече вярваш ли ми, че мога да си готвя и сама? :) Честит рожден ден! Желая ти от сърце да си здрава, целеустремена и обичана, да не се предаваш пред нищо. И не забравяй - нито ние, нито тати можем без теб! Бъди ни много щастлива!

И за случая ще ви почерпя с нещо сладичко (вкъщи всички обичаме десертите :)). За втори път се реших да приготвя кростата и смея да твърдя, че имам напредък от първия път. Основата отново е положена от Ивана и нейните майсторски умения. Ванче, благодаря ти сърдечно за една от всичките ти преркасни кростати! Аз промених малко според въображението, надявам се да е одобрителна тежката ти дума. :)


Кростата с яйчен крем и карамелизирани круши













Необходими продукти за тестото:
- 115 г брашно;
- 60 г краве масло;
- 50 г захар;
- 1/2 яйце.

Необходими продукти за крема:
- 400 мл прясно мляко;
- 80 г захар;
- 2 жълтъка + ½ яйце;
- 3 с. л. брашно;
- 2 с. л. мандаринов ликьор.

Необходими продукти за карамелизираните круши:
- 3 с. л. захар;
- 1 с. л. масло;
- 1 круша.

Забърква се маслено тесто, което не трябва да се меси много, а просто всички продукти да се смесят добре и да се съберат на топка. (Тъй като за половин доза трябваше да използвам половин яйце, първо го разбих и тогава разделих.) Готовото тесто се слага за около половин час в хладилник или за 10-15 минути в камера.
През това време се приготвя кремът. За целта се разбиват добре жълтъците плюс другата половина на яйцето, захарта, ликьорът и брашното. Получената гъста кашичка се смесва с прясното мляко. Всичко се загрява на силен котлон и се бърка непрекъснато до сгъстяване на крема. Когато е готов, кремът се оставя да изстине напълно, като се разбърква от време на време, за да не хване коричка.
Докато кремът изстива, тестото се изважда от хладилника и се разточва с дебелина 3-4 мм. Прехвърля се в намаслена и набрашнена кръгла тавичка с диаметър 20 см. Надупчва се с виличка на няколко места, застила се с алуминиево фолио или хартия за печене и се „поръсва” с няколко фасулчета. Блатът се пече в предварително загрята на 180° C фурна до зачервяване. Готовата кора се оставя да изстине напълно.
Докато тестото и кремът се охлаждат, захарта и маслото за карамела се слагат на умерен котлон до покафеняването им. Разбъркват се, за да не загорят, и когато карамеленият сос е готов, се добавя почистената и нарязана на малки кубчета круша. Смесват се добре и се оставят за 2-3 минути настрана. Не е добре върху крема да се изсипва горещ карамел!
Блатът за кростатата се пълни с крема, а отгоре се гарнира с карамелизираните круши. Поръсва се по края с пудра захар.

***Моите бележки – намалих продуктите наполовина, защото формата ми беше по-малка.
Кремът при мен се получи малко по-рядък от желаното, което попречи на отделянето на добре оформени парчета след това. Вероятно не е трябвало да добавям половинката яйце, което ми остана от тестото. Следващия път просто ще увелича малко брашното – 2 жълтъка с 5 с. л. брашно.
Важно е тестото да не се разточва тънко. Веднъж вече съм го правила и кростатата ми беше като бисквитка (тогава не ползвах крем, а конфитюр). Сега се постарах да не е така и се получи много по-добре. Следващия път ще оставя още малко по-дебела долната част на кората.
И друга важна бележка – вкъщи десертът се хареса много, но за моя вкус е малко в повече сладък. Предполагам карамелът оказа влияние. Аз просто бих намалила захарта в тестото и крема следващия път, както и количеството на карамела.


 Малко съм прекалила с обясненията. Всъщност не е никак трудна рецептата, просто изисква малко повече време.



Почерпете се и да ви е сладко!
А аз ви пожелавам уханна, споделена и вдъхновяваща есенна вечер!
 



69 коментара:

  1. Да ти е жива и здрава майчицата,Гери!Прекрасна сладост си направила,а пък как само си мия сервирала и снимала.....,приказка!!!
    Прегръдки,дете!:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Миленче, благодаря! Да се почерпиш и да ти е сладко! И аз те прегръщам. :)

      Изтриване
  2. Гери,взимам си парченце от неустоимото сладкишче с пожелания да ти е здрава,много щастлива и обичана майчицата.Прегръдки слънчице!

    ОтговорИзтриване
  3. Гери, все така обичана да бъде майка ти!
    Каква красива есенна кростата, наистина красива! Течна, не течна плънка - режи парчета да се почерпим и ние, заедно с вас :) Не държим да са добре оформени, а и кой пък е казал, че трябва да ядем с виличка, нали така? ;)
    Весел празник пожелавам от сърце на рожденичката и на цялото семейство! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мими, сипвам ти тогава едно огромно парче, но предупреждавам, че малко с лъжичка ще трябва да хапваш. ;) Ама ще знам занапред!
      Поздрави сърдечни от мен!

      Изтриване
  4. Здраве и дълголетие пожелавам на твоята майка, Гери! Десертът ти е чудесен, а как хубаво си го снимала... Само мога да си въздъхвам. :–)
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Светле, благодаря, радвам се, че ти харесва! Ама да се почерпиш, да не си отидеш ей така. :)
      Прегръдки и от мен!

      Изтриване
  5. И аз не обичам раздялите Гери ... но животът ми е низ от раздяли и срещи и пак раздяли ... и да ти кажа че човек се нагажда според това което му сервира съдбата. Понякога и това си има своята добра страна ... тръпката те държи будна и в очакване всеки път на нещо различно :)
    Сладкиша ти изглежда примамливо сочен и апетитен! А и щом рецептата е от Ив ... нямам никакво съмнение че ще е невероятен :)
    Пожелавам здраве на мама, защото то е най-важното! Нека и е честит празника!
    Поздрави и за теб мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е, Дани, права си! Но може би не съм достигнала още тази мъдрост, която ти вече носиш. Все още се бунтувам по детски и отказвам да приема някои необратими неща...
      Бъди и ти здравичка, както и цялото ти семейство! Прегръдки! :)

      Изтриване
  6. Гери, да ти е здрава майчицата и все така силна връзка да имате! А за нея все ще си останеш малкото момиченце, каквото и да можеш да направиш!
    Превъзходна кростата, топи се в устните и ухае прелестно!
    Много настроение носят снимките, прегръдки от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Игличе, сигурно си права... :) Да се почерпиш задължително!
      Прегръдки и от мен!

      Изтриване
  7. Герчо, да ти е жива и здрава майчицата! Гледайте си я, ама много и си я обичайте и ценете, че като мама друга няма.
    Кростатата е прекрасна, не знам какво и се огледа, но на мен две парченца, моля;) Едно за вашия празник и едно за мен;) Прегръдки, момиче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. На теб пет, Марте, че цяла дружина те чака отзад. ;) Пък и като теб друга майчица няма!
      Прегръщам те и аз много!

      Изтриване
  8. Тежко преживявам раздели с обичани от мен хора, но все някога идва момент, в който трябва със сълзи на очи и с "буца" в гърлото да осъзная, че без тях (разделите) не може. Но всяка следваща среща е толкова очаквана... заслужава си винаги търпението. Гери, много, много добре разбирам какво имаш предвид в редовете, в които си споделила за любимита ти майчица! Да ви е жива, здрава, щастлива! Убедена съм, че се гордеее с теб! Ти си прекрасна, Усмивчице! :) Кростата изглежда божествено! Прегръщам те силно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хубаво е, когато знаеш, че има следваща среща. "Другата" раздяла ми е непосилна...
      Да се почерпиш, Дани, за да имаш сили после и да те напрегръщам и аз! :)

      Изтриване
  9. Гери, жива и здрава да ти е рожденичката! Вярвам, че е и много щастлива и горда с прекрасна дъщеря като теб...особено сега, когато може да готви :)!
    Кростатата ти е чудесна и много красива! Даже аз въпреки всичките ти хвалби към мен не мога я издокара така:) ....справила си се отлично, мило момиче!
    Прегръдка! Хубав утрешен ден, Гери!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ванче, много ти благодаря! Много се радвам, че точно на теб ти хареса кростата! Да знаеш, че ми допада много този десерт и съм решила, че няма да се отказвам в усъвършенстването му. Имам си и добър учител! Ама колкото и да ме хвалиш, майсторлъкът ти там е ненадминат. :)
      Прегръдка и от мен, да се почерпиш задължително!

      Изтриване
  10. Трудни са разделите, Гери, но понякога са незбежни! По-важното е хората, с които се разделяме да са живи и здрави, и да постигнат своите мечти и желания.
    Честит празник на мама!
    Обич и уважение нека винаги да има във вашето семейство!
    Прекрасна кростата си направила с чудесни снимки!
    Прегръдки и поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хриси, благодаря ти! Почерпи се и да ти е сладко, прегръдка и от мен. :)

      Изтриване
  11. Гери, разделите не са любими на никого, особено разделите с близки на сърцето хора. Винаги ще има с кого да се разделим, за да може да се срещнем отново, и пак, и пак... един кръговрат. Живея далеч от семейството си и разделите винаги са тежки, но за мен по- тежка е раздялата с човек, когото никога повече няма да видиш- това е най- тежката раздяла. :(
    Да е жива и здрава майка ти, и цялото ти семейство! Бъдете щастливи и сплотени- семейството е най- ценния дар!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габи, права си, именно това исках и аз да кажа...
      И вие да сте много здравички!
      Почерпи се и да ти е слакдо. :)

      Изтриване
  12. Честит Рожден Ден, на милата ти майчица, Гери! Нека е здрава и много щастлива!
    Кростатата изглежда страхотно и съм сигурна, че вкусът е уникален. Личи си, че си вложила много любов. Много ми хареса и изразът "справям се с мисленето, но не и с чувствата", познато състояние... Поздрави и всичко най-добро, Гери!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нали, Снежи... Знам аз, че и твоето птиченце е далеч. Но се надявам да са там за добро! :) Сега се почерпи и да видиш колко сладък десерт съм приготвила, направо захаросва. :)
      Прегръдки от мен!

      Изтриване
  13. Да е жива и здрава мама! Страхотна кростата се е получила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че ти харесва, Траянче, да се почерпиш задължително! :)

      Изтриване
  14. Жива и здрава да е майчето ти! Чудесна е кростата, Гери и аз се присъединявам към почерпката:). Големи прегръдки и теб и за нея:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Катенце, добре си дошла, благодаря ти! :)
      Прегръдки и от мен!

      Изтриване
  15. Честит празник, Гери! Да е здрава и много усмихната рожденничката! Кростата е уникално красива, с тези златни круши и карамел!
    Усмивки, Гери!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Катенце, благодаря ти! И да се почерпиш. :)
      Прегръдка!

      Изтриване
  16. Много здраве и усмивки пожелавам на любимата ти майчица, Гери. И на теб, разбира се. Няма раздели, мило ми момиче. Те са само и единствено в собствените ни глави. Зависи как самата ти ще представиш нещата в собствения си мозък. Просто не ги допускай. Това е. Чудесен сладкиш си направила.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Йолинка, знам, че е така! Просто опитвам да го приема, а не просто да си го наложа...
      И да се почерпиш, нали е за здраве! :) Прегръщам те много!

      Изтриване
  17. Бъдете винаги щастливи заедно, Гери! И много пъти да се черпите със сладичко :)
    Не само сладкишът е страхотен, подарила си на мама и прекрасни снимки!
    Поздрави и прегръдка, Гери!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ама и ти да се почерпиш, Албенче, благодаря ти! :)
      Прегръдки и от мен!

      Изтриване
  18. Да ти е жива и здрава маминка, Гери! Слушай я, тя знае какво иска за теб, а то е най-доброто!
    Обичай я и никога не се съмнавай, че си най-голямата гордост и любов в живота й!
    За раздялата..,отново ми се иска да кажа, че с умната си главица ще преодолееш всяко житейско предизвикателство, и времето, само то може да помогне и да облекчи товара на душата и да уталожи чувствата...,до някаква търпима степен.
    От прелестния и сочен сладкиш се почерпих на мига, то не се издържа направо :)
    Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Танче, да можех, бих те почерпила и реално! :) Радвам се, че ти харесва!
      Иначе две сме главиците, за които маминка да мисли - имам и сестричка. Две диванета, както казва понякога. ;)
      Благодаря ти! Прегръщам те и аз!

      Изтриване
    2. Значи сърцето и е двойно по-голямо и по-изпълнено с обич и гордостта и двойна :)
      Желая ви цялото щастие на света!

      Изтриване
  19. Gery, I am not crazy for sweets, but this tart looks, and I am sure tastes, amazing. Have a wonderful day and enjoy your tart. Hugs and kisses:)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. I know it, but I also know that your desserts are amazing, Zoki! :)
      Hugs, my dear friend!

      Изтриване
  20. Гери...Гери...пак газиш дълбоките води...пак водиш до размисли, до чувстване, до душевно пречистване дори.
    Раздялата...?!?
    Ако има конкурс за човек, дето да ги понася трудно - то сигурно ще го спечеля веднага. Дори с хора, които не харесвам никак, но съм контактувала по някаква причина - дори с тях ми е трудно да се разделя...Толкоз ще напиша - а другото - ще си го мисля и разсъждавам още дълго, дълго...както и отношенията от една страна между майка и дъщеря и между въпросната дъщеря и нейната дъщеря:), демек между мама и мен и мен и дъщеря ми...различно е, в единия случай мислиш по един начин, в другия по друг, а уж - все майка и дъщеря...Ще го водим този разговор с теб (надявам се), когато имаш своя рожба...
    Та...да ти е жива и здрава мама - майките си ги обичаме такива каквито са. А ти не се отказвай да и показваш, с инат или не - че можеш да бъдеш и човек, различен от нея и нейните виждания, но си оставаш нейна обичаща я дъщеря завинаги!
    Чудесна е кростатата ти - аз съм по сладичкото и не вярвам да ми е множко захарта, така че ще си взема доволно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, ама много ти благодаря - за всичко! И щедро да се почерпиш, прегръдки! :)

      Изтриване
  21. Гери, да ти е жива и здрава майчицата! Пожелавам ви много щастливи моменти заедно!
    Кростата е трепач! Ванчето отдавна съм я признала! Ще пробвам и аз някой ден.
    Голяяяма прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пете, ще очаквам да я видя и в твоя прочит! Голяма вкусотия е и може да си експериментираш по свой вкус. Благодаря ти и да не забравиш и ти да се подсладиш. :)
      Още по-голяма прегръдка и от мен! :)

      Изтриване
  22. Прекрасен сладкиш си измайсторила, мило сладко момиче!! Да ти е жива и здрава дъъъъълги години майчицата и да се гордее със своето нежно, романтично и същевременно успяващо момиченце (вярвам, че и сестричката ти е такава)!!
    Колкото до разделите - никой не ги обича, но след тях винаги идват моменти на трепет и радост от предстоящите срещи, така че не трябва толкова да ни натъжават!
    Изпращам ти една гореща прегръдка и ти пожелавам спокойна вечер, миличка!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Руми, Руми, мила моя и винаги загрижена Руми! :) Много ти благодаря за хубавите думи и много ще се радвам да се почерпиш и подсладиш. :) Прегръщам те силно!

      Изтриване
  23. Какъв хубав повод и тази апетитна кростата, а снимките са вълшебни! Гери, да ти е жива и здрава твоята мила майчица, да усещащ по-често топлината и близостта и! От майчината обич по-голяма и истинска няма. В това ще се увериш, когато и ти на свой ред имаш дечица, което пък ти го пожелавам скоро :) Пожелавам ви тази обич да гори винаги с това пламъче в сърцето и мислите ти.
    На тази дата и моята кака има рожден ден, хубави хора са се родили на осми :) Да са ни живи и здрави, това е най-важното и най-ценното....

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ооо, Вили, ама нека да не е скоро, твърде ми е скоро за дечица. Трябва първо себе си да отгледам. ;)
      Да ти е жива и здрава кака! Сестричките са странно нещо, поне при нас със сестра ми е така. Много се дразним на моменти (детска му работа!), но мисълта за "без нея" не искам и да ми минава през ум...
      Прегръдки, Вили! :) Благодаря ти, че намина!

      Изтриване
  24. Здраве, дълголетие и безброй щастливи мигове на теб и майка ти, Гери! Почерпката е невероятна и няма как да й устоя! Прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Евче, пожелавам всичко най-добро и на твоето семейство! Почерпи се и да ти е сладко, прегръдка и от мен! :)

      Изтриване
  25. Честит Празник на мамчето, Гери! Да е жива и здрава и много радост й носите и да ви се радва още дълги години. Сигурна съм, че няма по-голям дар за майките от любовта на техните деца и затова съм сигурна, че си направила страхотен подарък, както с поста си, така и с този изумителен десерт! Чудесни снимки и рецепта, Гери! Да знаеп, че попаднат ли ми пак круши, дори няма да се замислям какво ще бъде :) Прегръдки, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Люска, благодаря ти! Почерпи се, а като решиш да се почерпиш и реално, ще чакам да си кажеш тежката дума. :) Прегръдки и от мен!
      П.П. И слънцето пак дойдееее! Супер много му се радвам, така есента и аз я харесвам! :)

      Изтриване
  26. Гери, с удоволствие ще се почерпя с невероятния сладкиш по случай празника!
    Много здраве и щастие и дълголетие пожелавам на майчицата ти!
    Не се и съмнявам, че тя се гордее с децата си!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тили, благодаря ти! Много здраве желая и аз на цялото ти семейство!
      Почерпи се задължително и дано да ти хареса! Хубав ден ти желая. :)

      Изтриване
  27. Гери, да ти е жива и здрава Мама!!! С тази кростата със сигурност ще я държиш усмихната за дълго време! Страшна е!
    Поздрави от сърце! :)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лили, благодаря ти и да ти е сладко. :)
      Усмивки от мен!

      Изтриване
  28. Гери,честит рожден ден на мама!Пожелавам й винаги да усеща любовта ви така силно,както й я показвате в този специален ден!И дано разделите да си заслужават,тогава се преживяват една идея по-леко,че е било правилно и за добро.Десертчето е прекрасно,точно каквито обичам-с хрупкава коричка,много кремче и плодче!Есен в чиния-великолепен десерт,който олицетворява сезона с характерните плодове и аромати!Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Росинце, благодаря ти! Знам аз, че харесваш такива десерти и затова те приканвам - слагам най-голямото парче за теб. :)
      Прегръщам те и аз!

      Изтриване
  29. Гери,да ти е много здраво майчето <3
    прекрасна кростата,ако е останало парченце ще се наредя и аз :)
    Прегръдки

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Миме! И разбира се, че е останало, как мислиш, че ще се разминеш без парче. :) Прегръдки и от мен!

      П.П. Надявам се скоро да се завърнеш и ти...

      Изтриване
  30. Честит празник и оттук на мамчето ти, Гери :) Каква само кростата си спретнала по случая! Напук на разделите, бъдете много щастливи и двете в моменти на събраност :)
    Иначе и аз хич не хи обичам тях, разделите. Като малка мечтаех с всичките ми любими хора да живеем в една къща или поне в съседни и да сме заедно всеки ден. Но това никога не се случи, напротив, животът все повече ни разделяше. Но това не пречеше да съм щастлива и усмихната :)
    Прегръдка от мен :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сложно е, нали...
      Благодаря, Тики! Много те прегръщам! :)

      Изтриване
  31. Да е жива и здрава майка ти, Гери! Да се обичате все така и да се радвате една на друга още дълги, дълги години.
    Ако разделите се изразяват само в растояние - то е преодолимо. И колко щастливи са събиранията тогава.
    А кростатата е великолепна и снимките са страхотни.
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лети, сърдечно ти благодаря! Всичко най-добро желая и на твоето семейство! :)
      Прегръдки!

      Изтриване
  32. Великолепен сладкиш, Гери, чудесен подарък за милата ти майчица -
    убедена съм, че се гордее с прекрасната си талантлива и сърцата дъщеря!
    И моите поздравления с пожелания за още дълги години в здраве, семейна топлина и майчина усмивка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианка, мила Дианка... Пак си толкова щедра към мен! Искрено ти благодаря! И ти желая от сърце ти също да се радваш винаги на семейна задруга и много обич. Топла прегръдка! :)

      Изтриване
  33. Защо те откривам чак сега?!
    Благодаря! <3

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дошло му е времето сигурно, знам ли. ;) Добре дошла!

      Изтриване