петък, 26 декември 2014 г.

Почти по Коледа

Тази година май ще съм с новогодишни сладки, коледните се загубиха някъде по пътя. Сигурно обикалят близката нива и волно се търкалят далеч от погледа ми. Не за дълго!
Иначе ръцете все така си ме сърбяха за действие. За първи път почти цялата трапеза на Бъдни вечер беше мое дело. Но с едно се изложих - сармите. Толкова бях щедра в подправянето, че рецепторите ми още помнят солената им горчивина.

Но сега, един ден след Коледа, когато празничното вълнение е все още топло-топло, аз мисля да ви поднеса нещичко за хапване. С него си припомням вълнуващото преживяване, за което споменах в предишна публикация, и споделям рецептите с тези, които не успяха да ги видят тогава.

Салатката е вдъхновена от Джейми Оливър - ей, голямо сърце има този човек. С толкова любов да говори за храната, че се храня само от думите му. Основното е по идея на милата ни Йоли. Йолинка, за пореден път беше причината за голяма моя радост! Десертът - той е по рецепта на Natalyna от форума на bg-mamma.

Представям ви ги в мое изпълнение и отново ще благодаря на Ивето (жената със златни ръце, чиито рецепти красят страниците на сп. "Меню") за помощта! Както и на Ники, който ги засне. Казах му, че това са най-красивите снимки на нещо, сготвено от мен. Мисля, че две мнения няма. :)

И така. От мен хапването, от вас добрия апетит! Бързо да сядаме на трапезата, защото ни очакват...



Цветна салата




Необходими продукти за 4 порции:
 - 2 глави червено цвекло;
- 2 добре узрели круши;
- 2 сладки ябълки;
- 2 моркова;
- 150 г овче сирене;
- 4 с. л. сурови тиквени семки;
- 5-6 стръка прясна мента;
- 4 с. л. зехтин;
- 3 с. л. лимонов сок;
- сол на вкус.

Тиквените семки се запичат за минута-две в сух тиган с незалепващо покритие. Щом са готови, се изваждат от тигана, за да изстинат.
Почистените глави цвекло, круши, ябълки и моркови се настъргват на ренде. Овкусяват се със зехтин, лимонов сок и сол на вкус.
Салата се сервира, като всяка порция се гарнира с натрошено овче сирене (или нарязано на малки кубчета), една супена лъжица тиквени семки и няколко листа прясна мента.

Можете да видите салатката и тук: http://www.menumag.bg/recepta/tsvetna-salata




Хрупкави патладжанени рулца с доматен сос


 




Необходими продукти за 4-6 порции:

*за патладжанените рулца:
- 3 средни патладжана;
- 10 резена шунка;
- 5 печени червени чушки;
- 100 г биволско сирене;
- 1 ч. л. сушена чубрица;

- 1 ч. ч. брашно;
- 2 яйца;
- 1 ч. ч. галета.


*за доматения сос:
- 3 добре узрели домата;
- 1 малка глава лук;
- 2 скилидки чесън;
- 1 ч. л. сушена чубрица;
- 2 стръка магданоз;
- 3 с. л. зехтин;
- щипка сол.

Патладжаните се режат на тънки филийки без да се белят. Поставят се в подсолена вода за около половин час, след което се отцеждат и подсушават. Намасляват се с малко олио и се пекат в тавичка на 200° С за около десетина минути или докато леко се зачервят.
Подсушените печени чушки, както и шунката, се режат на ленти с големината на патладжанените филийки.
Сиренето се натрошава и към него се прибавя чубрицата. Разбъркват се.
Върху всяка филийка патладжан се слага резен шунка, резен печена чушка и около 1 кафена лъжичка от сиренето. Завива се на стегнато рулце. Овалва се в брашно, изтупва се, потапя се в яйце и накрая в галета. Приготвени по този начин, всички рулца се подреждат в намаслена тавичка. Пекат се в загрята на 200° С фурна до зачервяване.

През това време се приготвя доматеният сос.
В тиган се загрява зехтинът. Слага се нарязаният на ситно лук и се задушава. Прибавят се и нарязаните на тънки филийки скилидки чесън. След около минута се добавят и нарязаните на кубчета (или настъргани) домати. Разбърква се и се оставя на огъня до готовност на доматите и изпаряването на отделената от тях течност. Добавя се чубрицата. Накрая се овкусява със сол и преди поднасяне се поръсва с нарязан магданоз.

Патладжанените рулца се сервират заедно с доматения сос.

Ето ги и рулцата: http://www.menumag.bg/recepta/khrupkavi-patladzhaneni-rulca-s-domaten-sos 




Френски сладкиш с круши и маслена коричка 

 




Необходими продукти за 8-10 порции:
- 3 добре узрели круши;
- 2 яйца;
- 100 г захар;
- 150 г брашно;
- 100 мл прясно мляко;
- 3 с.
л. олио;
- 1
ч. л. бакпулвер;
- 1 пакетче ванилена захар;
- щипка сол.

*за маслената коричка:
- 80 г масло;
- 1 яйце;
- 3 с.
л захар;

- 2-3 с. л. пудра захар за поръсване.

Крушите се обелват и почистват. Режат се по дължина на тънки филийки.
Яйцата, щипката сол и ванилената захар се разбиват с миксер. Постепенно се добавя захарта и се бие до побеляване на сместа и утрояване на обема й. Следва смесеното с бакпулвера брашно, а накрая и прясното мляко, към което е добавено олиото.
Половината от тестото се изсипва в намаслена и набрашнена тавичка (или застлана с хартия за печене) с диаметър 24 см. Отгоре се подреждат резените круша. Върху тях се разпределя останалата част от кексовата смес.
Сладкишът се пече 30 минути в предварително загрята на 180° С фурна (или на 160° С с режим на обдухване).
Към края на печенето се приготвя маслената коричка. За целта маслото се слага да се разтопи на слаб огън и при непрекъснато бъркане към него се добавят захарта и разбитото яйце. Бърка се до пълното разтопяване на захарта и получаването на гъст сироп.
След като минат 30-те минути от печенето, сладкишът се изважда от фурната, залива се с маслената смес и се надупчва на места, за да може тя да попие. Отново се връща във фурната и се пече на същите градуси около 15 минути или до зачервяване.
Готовият сладкиш се оставя да изстине напълно и се поръсва обилно с пудра захар.
 
*               *               *


Рецептите са есенни, но такава беше и задачата при избора им. Въпреки това смятам, че и сега биха били вкусни, защото все ще могат да се намерят необходимите продукти.
Ако трябва да споделя малко подробности от "кухнята"...
Основното и десертът приготвих и вкъщи (преди представянето в списанието), за да се подсигуря. Повярвайте ми, рулцата не се получават с къси патладжани. Аз опитах с някакъв сорт тумбести и бели патладжани, с които изхабих толкова нерви и накрая имах не рулца, а топки със смес. И пак бяха вкусни!
Десертът... Не успя да издържи и ден вкъщи. Добре че успяхме да го опитаме. Защото... Когато следобед реших да си грабна още едно парче, котетата ме бяха изпреварили. Някак бяха успели да го съборят и сладкишът беше почти унищожен. Не можели да хапват сладко? Живи и здрави са си и до днес, но още си имаме "мили" спомени от случилото се.

Надявам се да ви допаднат предложенията ми! В деня, когато гостувах на списанието, определено късметът беше с мен и всичко се получи както трябва. Най-хубавото е, че сготвеното изчезна на мига и определено ни хареса. Е, успях да заделя и за моя човек, който одобри всичко. Няма да се впускам в подробности, но по принцип не яде патладжани, чушки, десерти с плодове и т.н. ;)

И най-накрая... Искам от сърце да ви честитя Коледа и да ви пожелая крепко здраве, душевен мир и много, много светлинка по пътя, който сте избрали!
Весели празници и незабравимо посрещане на Новата година!






52 коментара:

  1. Много апетитни предложения, Гери! :) Чудесно си се представила, супер! :) А и аз като с твоя сладкиш си пазя спомени от изчезнали пържолки и кексове... Котетата (на село при баба и дядо) хапват вафли и други сладки нещица.
    Весело посрещане на новата година!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Светле, голяма работа са... Иначе не са пакостливи, не правят такива бели. Но явно френският аромат в българска кухня ги е изкушил, знам ли. ;)
      Радвам се много, че ти допадат рецептите!
      Весело посрещане и на теб, прегръдки. :)

      Изтриване
  2. Ех, че вкусотийки! Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  3. Сладкодумна Усмивке, така ме зареди с поста си, че ще си ходя усмихната с дни, поне до Нова година! Красиво е всичко, наистина всичко - и думите, трапезата, пожеланията. Емоциите с котетата - също. Честита Коледа, Гери! Желая ти здраве, спокойствие, вдъхновение, любов и сбъдване на най-съкровените желания! Прегръщам те! Весели празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А ти само да наминеш от тук и ми подаряваш толкова сгряваща усмивка, Дани! Пожелавам ти сега на теб да не се отървеш сега от твоята! :)
      Благодаря за милите думи, всичко да ти се връща многократно и най-сърдечно! Силно те прегръщам и ти желая много споделени празници! :)

      Изтриване
  4. Весела Коледа, Гери! Неустоими предложения, определено! От сърце ви желая да ви е усмихнато, вкусно и вдъхновено. Бъдете здрави :*

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Плами, благодаря! Весели празници и на теб, поздрави. :)

      Изтриване
  5. Честита Коледа, Гери!
    Бъди здрава и благословена, обичана
    и удовлетворена!
    Прекрасно меню!
    Сърдечни прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, благодаря сърдечно! Топли пожелания за здраве и много обич!
      Прегръдки и от мен. :)

      Изтриване
  6. Весела Коледа,Гери!Мир,светлина,красота,любов и благоденствие ти пожелавам!Страхотна трапеза си ни приготвила,а сладкиша....представям си колко е ароматен и изпълващ сетивата е!Браво!
    Усмихнато да ти е!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Деси, сладкишът наистина е страхотен. Ако знаеш само колко е крехък и сочен... Много ми хареса и на мен, Наталинка наистина е дала сполучлива рецепта. :)
      Усмихнато да ти е и на теб, весели празници!

      Изтриване
  7. Честита Коледа, Гери!
    Аз май първа се облизах от снимките на това страхотно подбрано и изпълнено меню :) Няма да забравя, как след като прелиствах списанието в едно INMEDIO, видях едно прекрасно, младо, леко притеснено момиче и прочетох само името Гери..., е, веднага в ума ми светна, ми че това е Герито, талантливото, усмихнатото, умно, добронамерено момиче, което винаги намира време и енергия за всички и окуражитилните му думи са като балсам за душата и вниманието, което обръща на хората е нещо много ценно и ще се връща многократно, ще те залива, като огромна положителна вълна!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Таничка... Ох, без думи ме остави, да знаеш... Какво да ти кажа освен едно огромно благодаря! Да ти се връщат всички мили неща, които си ми подарила! Топла прегръдка от мен! Наистина ме развълнува много, да знаеш...

      Изтриване
  8. Честита Коледа, Гери!
    Страхотно меню си подготвила, с прелестно изпълнение! Поздравления!
    А за всички настоящи празници - силно те прегръщам с пожелание за много здраве, щастие, любов и благоденствие!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хриси, благодаря ти! Надявам се да ви харесва, с много желание готвих за списанието. :)
      Прегръщам те и аз и ти пожелавам светли празници, изпълнени с много обич и здраве!

      Изтриване
  9. Гери, мило момиче, щастлива Коледа - нека носи само приказни мигове с любимото момче, успехи в начинанията и време за всичко любимо.
    Чудесни снимки и ястия! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, много ти благодаря! Здраве и обич ти желая и аз от сърце, прегръдки! :)

      Изтриване
  10. Very nice Christmas menu. Merry Christmas and Happy New Year, my dear friend. Hugs and kisses:)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. It's not Christmas menu, I did these dishes for Menu magazine in october. ;)
      Hugs and kisses, my dear Zoki!

      Изтриване
  11. Ама наистина страхотни снимки, но и твоите не отстъпват да знаеш Гери!!
    Прекрасно си се справила, и ме усмихна широко, много ти се радвам!!
    Честита Коледа и от мен Гери, бъди здрава и обградена с любов, останалото, ти просто го умееш!
    Нека новата година да е още по-вълнуваща във всяко твое начинание, весели празници и топли прегръдки!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вили, благодаря! Спорна да е и за теб, изпълнена най-вече със здраве за всичките близки. :) Прегръдки!

      Изтриване
  12. Честита Коледа, Гери!
    Здраве и щастие пожелавам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Диди, много ти благодаря! Всичко най-добро и от мен. :)

      Изтриване
  13. Честита Коледа, Гери! Бъдете ти и цялото ти семейство живи и здрави! Прекрасни предложения си ни приготвила. И аз като те видях се зарадвах, но да ти кажа честно си те представях точно толкова усмихната. После те видях и в снимки във фейсбук, при Танчето! Поздрави и много усмихнато посрещане на новата 2015 година.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габи, още по-усмихнато ми е сега, като чета такива мили думи. Да ти се връща тази радост! Много усмивки ти изпращам. :)

      Изтриване
  14. Весела и вълшебна Коледа, мила Гери! Вълшебна като магията на ястията, която си сътворила. Радвам се, че ги виждам вече и в блога ти, макар веднага след като излязоха в списанието ги разгледах и казвах на Митко "Виж, това е Гери, за която ти разказвам :) " Прекрасни рецепти и снимки! Пожелавам ти спокойни почивни дни и весело посрещане на новата година! Изпращам ти още топли прегръдки за студеното време!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Люска, много ти благодаря! Пожелавам ти и ти да ме "гледаш" един ден от страниците на списанието. Тогава аз ще кажа на моя Митко - "Виж, това е Люси, за която ти разказвам", а той честичко слуша за теб и вижда какво майсториш. :)
      Прегръдки, мила Люси, и весели празници!

      Изтриване
  15. Честито Рождество, прекрасно момиче! Много любов ти желая, нестихващо вдъхновение и усмивки, които да красят още повече лицето ти! Благодаря ти отново за доверието! Превъзходно меню!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Йолинка, много ти благодаря! И нали знаеш, че нямаше да се справя без теб. :)
      Прегръщам те силно и ти желая от сърце най-прекрасното щастие!

      Изтриване
  16. Честита Коледа, Гери и весели празници!
    Впечатляващо гостуване - много, много комплименти за теб!
    И нека святото Рождество ти донесе здраве и късмет, благоденствие и много радост”

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианка, много ти благодаря! Здраве и обич ти желая и много душевен мир. :)
      Прегръдки!

      Изтриване
  17. Честита Коледа,миличка!
    Здраве,мир,топлина и хармония да ви донесе!
    Още веднъж поздравления за блестящото представяне на страниците на списание "Меню" ,страхотен избор на рецепти,много вкусни и приготвени и поднесени с финес!
    Щастливо посрещане на новата година!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Росинка, много ти благодаря! Високо ценя подкрепата на всички ви, всъщност ако не сте вие, нищо от това нямаше да се случи. :)
      Вълшебни празници ти желая, топли прегръдки от мен!

      Изтриване
  18. Гери, честита Коледа! Прекрасно е при теб, много уют и красота си внесла с тези прекрасни рецепти. Весели празници!!! С най-топли прегръдки, Дани

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, много ти благодаря! Усмихнати празници и на теб, изпращам ти и аз топли прегръдки. :)

      Изтриване
  19. Честито Рождество, Гери!
    Бъдете здрави, щастливи и благословени!
    Весело посрещане на Новата година и успех с нови лакомства!
    А представянето ти е страхотно, прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Игличе, благодаря много! А ти къде се загубиии? Да знаеш, че отсъствието ти е осезаемо...
      Светли празници и на теб с пожелания за здраве, обич и много топлинка! Прегръдки и от мен. :)

      Изтриване
  20. Отлично представяне и много апетитни снимки! :) Поздравления!
    Джейми и на мен ми е любимец и вдъхновител. А котетата винаги са си пакостливи, и въпреки това си ги обичаме. Весело посрещане на Новата година! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Петя, много ти благодаря! :)
      Джейми е голям симпатяга, така е. Е, не ми е любимец, но определено е вдъхновител, няма две мнения! :) А котетата... Тъкмо съм при тях сега - последен ден.
      Весело посрещане и на теб и да е изпълнена с много обич и здраве!

      Изтриване
  21. Честита Коледа красавице. Пожелавам ви много здраве, мир и хармония в дома. Участието ти в Меню е достойно за аплаузи! Много ти се радвам мила.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аниии, много ти благодаря! Да знаеш, че ти си ми като пример и не само в едно отношение. :) Благодаря ти още веднъж!
      Прегръдки и светли празници!

      Изтриване
  22. Честита Коледа, мила Гери! Много здраве, късмет, топлина и семеен уют! Бъди все така позитивна и през новата година!
    Снимките в списанието са страхотни, рецептите изкушават! И салатката е идеална за следпразничното трапезно похапване :)

    Весело посрещане на Новата Година!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, благодаря ти! Весело посрещане и на теб, всичко най-добро ти желая! :)

      Изтриване
  23. Честита Коледа и на теб, Гери!
    Бъди здрава и благословена, обичана и много щастлива!
    Сбъдвай мечтите си с лекота и радвай хората около теб :)

    Прекрасно меню, поздравления! Сигурна съм, че ще е вкусно по всяко време на годината!
    Прегръдка и весело посрещане на Новата година!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пепи, много ти благодаря за хубавите пожелания, всичко най-добро и на теб!
      Весело посрещане и на твоето семейство. :)

      Изтриване
  24. Честита Коледа и оттук, Гери! :)
    И рецептите, и снимките са чудни. Блестящо участие в Меню!!! :) Поздравления :)
    За десерт, прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. От мен имаш тогава двоен десерт! Благодаря ти, другарче, весели празници и на вас. :)

      Изтриване
  25. Най-после да стигна и до теб ... миличката ми!
    Честита Коледа на патерички и весело посрещане на Новата година която несъмнено пристига тази вечер! Желая ти преди всичко здраве, на теб и всички онези които обичаш безрезервно!
    Благодаря ти за милото внимание към мен след всяка моя публикация, и се извинявам че не винаги успявах да те навестявам през изминалата вече година!
    Бях си в БГ през ноември и си купих списанието с твоето участие в него, само заради теб ... сега остава някой ден да ми дадеш автограф :)
    Участието ти е блестящо като теб самата! И тази ти публикация просто блести!
    Пожеланията от сърце и толкова мили и зареждащи ... искам ги всичките ... нужни са ми точно в този момент!
    Прегръщам те :)*

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, ако знаеш как ме развълнува... Какво да отговоря след теб?
      Искам да знаеш, че винаги си добре дошла, въобще не мисли за друго. И ти изпращам пожеланията си с двойна сила, да те пазят и топлят! Силно те прегръщам и ти желая много споделено щастие при посрещането на Новата година! И не си забравяй умивката, моля те! :)

      Изтриване
  26. Гери, много вкусни предложения!!! Много ме впечетлиха и задължително ще пробвам! Целувки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нати, много се радвам! Надявам се да ти допаднат. :) Поздрави сърдечни!

      Изтриване