понеделник, 22 април 2013 г.

Напук на несгодите

Ами, да, понякога някои действия са напук. Хубаво е обаче да не вредят на никого. А още по-хубаво е, ако дори помагат. Така и аз реших да си помогна напук на несгодите в последните дни.

От много време се канех да приготвя арабската торта с крем карамел (правила съм я два пъти предишни години). Бях сигурна, че ще се получи, защото нямах провал с нея. Е, аз може и да съм сигурна, ама сигурни ситуации няма. Уж поправената ни фурна реши отново да изрази видимо мнението си и... спря. Та отивам аз след определеното време, за да си извадя готовия сладкиш, а той дори не беше започнал да се готви. С малко помощ от съквартирантката успяхме да накараме фурната да проработи - намалих градусите с 10 и взе, че тръгна. Тръгна, ама моят кодрит кадир не изглеждаше никак добре на следващата сутрин (изпечен и престоял една нощ в хладилника). Нищо де, получи се все пак много вкусно и грозноватата тортата беше изядена.

За капак ми се появи и някаква алергия, чиято причина все още ми е неизвестна. Не ми влияе особено добре този факт, но не се давам лесно. На една алергия ли - никак!

И защото навън вече е слънчево и пролетно, и защото напук на несгодите аз си продължавам, реших, че ще си направя нещо лесно и любимо. Хем пренебрегнах ядовете с фурната, хем за миг забравих за проблемната алергия.

Ябълково кремче

 

Не е кремче, но така го наричаме вкъщи. Няма и точна рецепта, по-скоро е идея за вкусен и бърз десерт. Знам за него от другата съквартирантка (тя пък го знае от майка си).
Свободно може да се експериментира според вкуса и предпочитанията. Аз ще дам ориентировъчна рецепта за около 4-5 порции.

Необходими продукти:
- 16 чаени бисквити;
- 2 ябълки;
- 1 к. л. канела;
- 200 г заквасена сметана;
- 2 с. л. захар.

Към заквасената сметана слагаме захарта, оставяме да се разтопи и хубаво разбъркваме.
Отделно във всяка чашка/купичка натрошаваме по 4 бисквити, слагаме от настърганите и овкусени с канела ябълки и поливаме със сметаната.
Оставяме за няколко часа в хладилник преди да сервираме.
























По принцип се приготвя с бисквити с шоколадова глазура, но аз реших да избегна шоколада в този случай.



Ами, това е кремчето. Приготвя се за минути, но за да е още по-вкусно, са необходими няколко часа в хладилник. Така ябълките овкусяват и бисквитите, и сметаната.

А десертът наистина е много вкусен, повярвайте. Особено за почитателите на ябълки и канела...

И така, с кремче в ръка, радвам се на пролетта с вдигната глава. И напук на трудността, продължавам все така.




Да ви е сладко, слънчево и много позитивно!


20 коментара:

  1. Гери, несгодите са за това, да вадим ползите от тях.Пък и виж какво хубаво крмче си завъртяла, мога да си го приготвя за хула време след вечеря;)Хубава вечер и на теб!

    ОтговорИзтриване
  2. Гери има такива моменти, даже и по тежки, така че да не се ядосваш за една фурна и някаква си алергия ами тичай вън на слънце, знаеш ли колко лечебно действа след като цяла зима го нямаше :) Кремчето ти е чудно, аз съм голям любител на ябълки с канела :)
    Сърдечни поздрави и бързо да се разсейват неразположенията!

    ОтговорИзтриване
  3. Оооо… имам го това кремче в блога си :) зная и вкуса му :)
    Сигурна съм че е било много вкусно !
    Те такива нещица , по обикновени и бързи си струва да ги опита човек :)

    ОтговорИзтриване
  4. Оле Гери с тази фурна само перипетии имаш.Сещам се и за моите студенски години и аз си имах такава вълшебна фурна,даже и бяхме си я кръстили Изаура.Сега след години си я спомням с умиление ама тогава колко нерви със похабила с нея :)
    Tочно така Гери, напук на несгодите си приготвила страхотно вкусно десертче с ябълки,бисквитки и сметана.Поздрави мила Гери!

    ОтговорИзтриване
  5. Гери, усещам позитивното ти настроение, въпреки несгодите. Бъди все така слънчево заредена!
    Дано скоро се отървеш от алергията и с печката да нямаш проблеми.Сигурна съм, че това десертче е много вкусно. Дъщеря ми такива си ги забърква :) и трябва да и покажа тази твоя идея.
    Поздрави и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  6. Марте, Евче, Дани, Таничка, Снежи, сърдечно благодаря за подкрепата, наистина.
    Човек се чувства истински богат с такива хора около себе си - макар да не ги познава лично.
    Всичко добро ви желая и много, много здраве!

    ОтговорИзтриване
  7. :) Гери, аз съм същата опърничава работа, все ми се струпват едни на главата и аз все напук на всичко си хвърча из розовите облаци:). Да, понякога идва малко в повече, но един такъв крем би оправил нещата:). Прегръдки от мен и ти благодаря за сладкото утро!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Човек не трябва да губи надежда, Кате, права си. Радвам се, че кремчето ти харесва. Да ти е сладко!
      Хубав ден ти желая!

      Изтриване
  8. Не се ядосвай, всичко ще си дойде на мястото! Важното е, че сладкишът е вече история, а за алергията, надявам се скоро да отшуми и да не се повтаря.
    Случват се и при мен подобни серии, но не им се давам и смело продължавам напред. Кремът е много деликатен и несъмнено вкусен десерт, чудесно начало за позитивните изненади, които те очакват. :)
    Сърдечни поздрави с пожелания за прекрасен ден и спорна седмица, Гери!

    ОтговорИзтриване
  9. Харесва ми реакцията ти към несгодите :) Така се прави, смело напред! Кремчето е много свежо и приятно, със сигурност би оправил настроението ми в подобна ситуация:)

    ОтговорИзтриване
  10. И напук на всички несгоди, ти си невероятно амбициозна, а това е вече крачка към успеха! Страхотен крем!
    Усмивки и много пролетно настроение! :)

    ОтговорИзтриване
  11. Гери, вкусно и бързо кремче си приготвила и то е заличило неприятностите!
    Желая ти много пролетно настроение!

    ОтговорИзтриване
  12. Кремчето е идеално и за по-лека закуска. А ябълки и канела ми е много любима комбинация. :) Арабският сладкиш съм го правила само веднъж от мерак, как това чудо е 2в1, но нещо блатът не ми се получи и от тогава не съм се пробвала. Затова само крем карамел правя, ако ни се прияде. Пробвала съм и с кроасанчета (макар че са пълни с консерванти и други, но пък става вкусно).
    А тази фурна хич не слуша, май... Познато ми е това, нещо да не работи и да чакаш да го оправят (хладилника ни миналата година се беше скапал, но го оправиха за щастие).
    Хубава вечер, Гери и да се отървеш от тази алергия бързо!

    ОтговорИзтриване
  13. Евичка, Зори, Дани, Тили, Светле, благодаря! Давате ми още повече сили, много сте мили.
    Желая прекрасна седмица и на вас, момичета, всичко най-добро и много усмивки.
    А ако все пак опитате кремчето, да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  14. Кремчето е чудно, Гери :) у нас си правим подобно - но с ягоди, когато ги има :) сега ми даваш страхотната идея да го пробвам и с ябълки!!! А несгодите в кухнята, както сама вероятно си се убедила - са страхотен повод да се посмеем с приятели след време...
    Виж, с алергията, моля те, внимавай - и поне три пъти премисли :) преди да започнеш да да гълташ лекарства (недай боже, с шепата) - грешка, за която аз още си плащам солено :(
    Хубав и усмихнат ден ти желая!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мина, радвам се, че кремчето ти харесва. Ще се радвам, ако опиташ и споделиш кулинарното си мнение. =)
      Относно алергията - и аз искам да открия алтернативно лечение, страх ме е да пия тези измислени химии. Да видим как ще дойде, не се предавам.
      Хубав ден и на теб - с много настроение!

      Изтриване
  15. Гери, всеки е имал подобни изживявания с фурните, а наскоро и на мен се случи, но няма да се даваме, в никакъв случай! Десерта е страхотен, обичам много ябълки, особено щем не са за гризане ;))) Сега отивам да спретна едно такова набързо - тъкмо е останала една огромна ябълка. Подобен е любимият десерт на моят син, но той предпочита ягодите. Пак така става за 5 минутки и може веднага да се консумира. Предлагам ти да го погледнеш (в плодови десерти е)
    А относно алергията - пробвала ли си с хомеопатия? Аз излекувах на милото гъбичките по краката с помощта на Д-р Михайлов от "Часът на мама", а бяха толкова упорите, та чак рани му правеха.
    Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Задължително ще го погледна ягодовото десертче, Ирма, благодаря, че сподели! От теб и от всички други имам мноого да уча и го правя с удоволствие! =)
      Относно алергията - и аз опитвам да се боря с алтернативни методи, на традиционната медицина вече нямам особено доверие. Засега е поносимо положението, да видим. Благодаря за вниманието!
      Желая ти хубава и спокойна вечер, радвам се, че мина оттук.

      Изтриване
  16. Обичам такива идеи, Гери,
    обичам и комбинацията на ябълки с канела -
    чудесно предложение за ароматен и вкусен десерт.
    Сърдечни поздрави и бързо възстановяване,
    с повече почивка и по-малко стрес, ако ти е възможно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианка, благодаря! Съвсем семпло е, но наистина е бързо и вкусно.
      Благодаря за вниманието, опитвам се да се преборя. =)
      Сърдечни поздрави!

      Изтриване