понеделник, 29 април 2013 г.

Частица от менюто

Преди около месец бях споменала, че наистина започна един по-различен живот за мен след тазгодишния ми рожден ден. Случват се разни приятни неща и малко по малко сбъдвам мечтите си. Разбира се, изникват и нови - човек е нищо без мечти!

И точно една такава сбъдната мечта ме усмихва и ми носи удовлетворение. Става въпрос за стаж в медия. Това е задължителна част от обучението в университета. Всяка година трябва да караме летни стажове с учебна цел. Е, повечето от нас не чакат лятото, а се заемаме с това още през учебната година. Така направих и в първи курс, така направих и сега във втори. Мислех си за радио, защото това е профилът, който съм избрала. Но той си има други причини. Истината за мен е писането и печатните медии. Това е моята слабост, моят блян дори. И реших, че отново ще избера печатна медия с идеята, че в студентското радио също правим предавания - така ще упражнявам и двете дейности.

А защо въобще споделям тук това? Защото точно днес се навършва един месец, откакто съм стажант в сп. "Меню". Може би е излишно да обяснявам каква емоция е това за мен, но не мога да го скрия (а и не искам).

Чувствам се чудесно там. Харесвам самото списание, философията му, както и съдържанието, което освен рецепти, има и журналистически материали. И изобщо съм в една кулинарно-журналистическа приказка, от която не ми се излиза... Прекрасно е да допълвам двете си любими занимания, попивайки съветите както на Веселина Маринова - Еси (главната редакторка), така и на Ивелина Иванова - Ивето (шеф-готвачът на Menumag.bg и на сп. "Меню"). И от целия екип, разбира се, защото всеки си има своите задачки, за да функционира "кошерът" добре и успешно.







И след споделеното ми се иска да ви пренеса на едно събитие, за което обещах да разкажа. На 27 април се състоя един от кулинарните курсове, които списанието организира. Тематиката беше "Козунак и великденски сладки", а аз имах щастието да бъда поканена от Ивето и да й помагам. Е, можете да си представите какво е за мен нещо подобно...










 Това беше и причината да бързам сутринта на същия този ден и да приготвя чийзкейка в чашки за минутки. Успях някак и пристигнах в редакцията навреме. Трябваше само стрелките да покажат 10:00 и курсистите да дойдат. А там ги очакваха шеф-готвачът Ивето и нейната помощничка в курса - Петя Шмарова.

 
Отляво - Ивето, отдясно - Петя



Ръководството с рецепти, което всеки курсист получава



Козунаци в действие
Мога да споделя някои тънкости, които запомних относно козунаците. Шеф-готвачът препоръчва да се използва брашно с високо съдържание на глутен за по-изразителни "конци"- над 10,5. Също да се използва смесена мазнина - например, една част да е животинска, а другата - растителна. Тестото не бива да е твърдо, а средно. Захарта - на 1 кг брашно се слага максимум 250 г захар иначе тестото натежава и не може да се изпече хубав козунак на конци. Друго, което ми направи впечатление - на 2-3 пъти стените и дъното на фурната се напръскваха с вода по време на печенето. Идеята на това е козунаците да са пухкави, но не сухи. За украсата - добре е със съвсем леко навлажнена ръка да се разбърка захарта за поръсването. Така тя няма да загори и да се карамелизира. Още нещо - препоръчително е да печем в съд, който е около 3 пъти по-голям от начално сплетения ни козунак. Така ще има място за втасването, а след това и за бухването по време на печене. И не на последно място - готовият козунак се оставя да изстине напълно върху решетка.


Част от постиженията на курсистите



Блаженство с име на венец
Наричам го блаженство, защото този великденски венец е наистина невероятен на вкус. Определено ми стана фаворит сред великденските десерти - хареса ми много повече от козунаците. При него тестото не втасва толкова дълго, както при козунака, а е така апетитно... Необходима е стайна температура, а не горещата и затворена стая за г-н козунака. Изобщо... спечели ме.



Яйчица с естествени бои
Боядисвахме яйца с естествени бои - с куркума, с лучени люспи, с цвекло и с нещо като къпини (хибрид между къпина и малина). Най-хубави цветове се получиха с лука и куркумата. И независимо, че цветовете не са така ярки като при изкуствените бои, тези яйца имат много предимства. Технологията е описана тук. Няма да пропусна и Бети, защото предложенията й също са прекрасни. Надникнете и в нейното местенце.



Сладкоправене със захарна нотка
Ивето беше опекла предварително доста сладки - с аромати като ванилия, портокал и лавандула. А след декорацията със захарно тесто сладките просто оживяха.



Това са моите първи опити с готово захарно тесто. Е, не са нищо особено, но се забавлявах доста. И една подробност - с шаблони всеки може (ние така работихме).



 Подробности
Обядът беше много вкусен. Останах впечатлена от идеята за мусака с риба тон. Рецептата е тук. "Провалът" - това беше един неуспешен опит за великденски венец. Тестото беше замесено много твърдо и беше пропусната захарта. В крайна сметка Петя го поправи с прясно мляко (от нея научих, че твърдо тесто с мая се поправя с прясно мляко, но тесто със сода няма как да подобрим), сложиха му плънка от разни сирена и имахме вкусна солена погача. Така че всеки провал може да се превърне в успех. А на другите снимки исках да покажа част от подробностите на този курс.

*       *       *


Ами, това е от мен засега. Идеята на тази публикация беше да е полезна. Дано все някой да е открил нещичко, което да му помогне във великденските приготовления.

Слънчев и усмихнат ден на всички!


24 коментара:

  1. Гери, радвам се, че сбъдваш мечтите си и ти пожелавам така да е винаги. Публикацията ти беше много полезна за мен. Благодаря ти и пролетен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Таничка! Радвам се, че е било полезно. Ако изтеглиш снимката с ръководството и я зумираш, горе-долу се виждат рецептите. =)
      Хубава вечер!

      Изтриване
  2. Гери, не само полезна, но вълнуваща и изключително приятна публикация! Козунаците, първите ти декорираните сладки, солената пита от "провала"... всичко много ми хареса! Пожелавам ти и занапред да сбъдваш мечтите си и във всичко, което правиш да влагаш толкова много любов и желание! Поздрави и хубава предпразнична седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Снежи! Честно казано се сдържах на моменти, за да не излезе, че се хваля... А просто споделената радост е направо двойна за мен. И как да не споделя тук, като знам колко всички обичаме готвенето. :)
      Желая и на теб всичко най-добро и много емоции около великденската подготовка.
      Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  3. Гери, усеща се, че с голямо вълнение разказваш за събитията около теб! Радвам се за новите възможности! Няма по-прекрасно от това, човек да сбъдва мечите си! Пожелавам ти много успехи и удовлетворение от всичко, което постигаш! Усмивки! :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря много, Дани! А аз си пожелавам да има все така добри хора около мен, с които да споделям радостите си.
      Прекрасна вечер ти желая!

      Изтриване
  4. Гери, на един дъх прочетох всичко! Толкова интересно, това си е приключение! Поздравявам те миличка за това и ти пожелавам още много такива прекрасни емоции! Списание "Меню" е прекрасно, а вълнението ти се усеща отдалеч! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Катенце, благодаря много... Трогна ме, да знаеш. Радвам се, че споделяш вълнението ми. Желая ти прекрасна вечер.
      Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  5. Страхотно! Радвам се за теб! Ще ми бъде приятно да споделяш още опит! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Добре дошла, Траяна, радвам се да те посрещна тук! С удоволствие ще споделям любопитни неща, които научавам. =) Дано да са от полза.
      Поздрави и на теб!

      Изтриване
  6. Гери, радвам се на вълнението и ентусиазма ти, пожелавам ти да следваш мечтите си винаги и да се радваш на успех! Ще ми бъде интересно да чета впечатленията и разказите ти за кулинарните тънкости!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Игличе. Ще гледам да съм полезна.
      Хубава вечер!

      Изтриване
  7. Много се радвам за теб, Гери! Безброй още сбъднати мечти ти пожелавам от сърце! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еви, благодаря сърдечно! Да ти се връща хубавото пожелание!

      Изтриване
  8. Гери, благодаря ти за полезната информация! Винаги има какво да се научава!
    Пожелавам ти сбъдване на мечтите ти!
    Весели празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че я намираш за полезна, Тили! И благодаря сърдечно за милите думи.
      Всичко добро ти желая и хубав ден!

      Изтриване
  9. Страхотен репортаж,Гери!Много ми бе интересно всичко,което разказа от това събитие,а най-много те поздравявам за участието ти в списание Меню!Със сигурност Еси е един изключителен кулинар и фотограф,предай моите поздрави!Пожелавам ти все така с лекота да успяваш в мечтите си!
    Спокойни,усмихнати и светли празнични дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Росинце, благодаря ти за милите думи! И да, Еси е страхотна. Ще я поздравя веднага щом се видим с нея след почивните дни.
      Светли празници и на теб с много усмивки и топлинка!

      Изтриване
  10. Прекрасна публикация, Гери -
    вълнуваща, интересно поднесена и безспорно много полезна!
    Поздравления,
    с пожелания все така уверено и с лекота да сбъдваш мечтите си, и да вървиш напред...
    Най-сърдечни пожелания за светли и благословен Великденски празници, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианка, сърдечно ти благодаря за милите думи. Дано всеки да има този шанс.
      Светли празници и на теб!

      Изтриване
  11. Блаженно ти завиждам :) Не приемате ли стажанти за готвене :)

    Весели празници!!






























    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами, аз стажувам там, за да съчетая и двете си радости - журналистиката и кулинарията. Само за готвене може да се запишеш в подобен курс.
      Радвам се, че се отби тук, Маринка. Весели празници! =)

      Изтриване
  12. Гери, аз покрай моите приготовления, едва сега намерих време да прочета това! Страхотно, вълнуващо,и много интересно стажуване! Прочетох всичко с голям интерес-и наистина е една сбъдната мечта. На мен самата би ми било много интересно! Много добри първи опити със захарно тесто!
    Пожелавам ти още много вълнуващи моменти в сп."Меню", още сбъднати мечти и нови, към които да се стремиш!
    Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бети, думи нямам... Много благодаря за милите думи, наистина!
      Всичко най-добро ти пожелавам, бъди все така вдъхновяваща, вдъхновена и прекрасна.
      Сърдечни поздрави!

      Изтриване