четвъртък, 27 юни 2013 г.

Не всичко подлежи на логика

Такива са и моментите, които не мога да си обясня. Защо така се случва? Защо нищо не се случва? А защо въобще се случва? И все такива приятни въпроси...

Понякога имам огромно желание да говоря и то без да спирам за миг. В други моменти нищо не искам да казвам. Понякога искам да направя хиляди неща наведнъж, а в следващия момент не ми се прави нищо. И все едни такива противоположности в настроенията. Сигурно е заради "устойчивостта" на младостта, не знам. :))

Нелогично е и как понякога се ровя за какви ли не рецепти, които да мога да приготвя в малкото останало време. Рецепти, които хем да са бързи и неангажиращи, хем да са вкусни - все пак се храним и за удоволствие, не само заради физиологични нужди на организма си.

И се чудя защо не използвам вече наученото от вкъщи, просто понякога изключвам за това. Но е хубаво, че поне има моменти на "просветление", та се сещам за някоя и друга домашна рецепта. Такава е и днешната - много любимо ястие, което майка ми често приготвя, а най-сетне се наканих и аз сама да си направя.

Тиквички с ориз на фурна

 

Нищо ново под слънцето, както се казва. Но ще създам тази публикация, за да се сещам по-често и за това, и за всички други любими и лесни манджички, чакащи реда си за изпълнение.

Няма точни продукти. Действа се малко на око, но и майка ми така ми продиктува рецептата. Щом аз се справих, значи всеки може. :)

Необходими продукти:
- олио;
- лук;
- тиквички;
- червен пипер;
- доматен сок;
- ориз;
- вода;
- яйца;
- кисело мляко;
- червен пипер;
- копър;
- сол на вкус.

Лукът се запържва за кратко в малко олио. Добавя се нарязаната на малки кубчета тиквичка и се задушава. Когато зеленчуците поомекнат, се добавя лъжичка червен пипер, а след това и доматеният сок. Оставя се да покъкри за около минутка и се добавя добре измитият ориз. Налива се вода, добавят се сол на вкус, няколко стръка нарязан копър и след това цялата смес се прехвърля в тавичка. Пече се на 180-200° C до готовност на ориза. Ако течността изври, а оризът все още е суров, просто се долива още малко вода.
Когато ястието е готово, правим заливка от яйцата и киселото мляко. Отново печем - до зачервяване на заливката.


Ще се опитам да дам все пак някакви примерни количества. За 6-8 порции: 3 с. л. олио, 1 глава стар лук, 2 тиквички, 1 ч. л. червен пипер, 250 мл доматен сок, 1 и 1/2 ч. ч. ориз, 1 яйце, 200 г кисело мляко, около 3 ч. ч. вода, сол на вкус, копър.

Ами, това е. Съвсем лесно, но страшно любимо за мен ястие. По принцип не харесвам особено заливката от яйце и кисело мляко, та сега си я направих по-тъничка. И за да ми е още по-вкусно, винаги си хапвам тази манджичка с кисело мляко.

Да не забравя - реших да добавя и няколко нарязани на ситно скилидки чесън в самото ястие. Определено не беше грешка. Грешката беше другаде - не запомних от първия път как следват продуктите и се наложи да импровизирам, но все пак се получи. Така че ако някой се разсее като мен, да не се тревожи, резултатът не е фатален.

Това е от мен засега. Тиквичките с ориз са солена версия на този така любим зеленчук, а съвсем скоро ще ви представя и една тяхна сладка изява. :)

Лека и спокойна вечер на всички! 






 

24 коментара:

  1. Обичам лесните рецепти и да си припомням вкуса на всички подобни ястия. Гери, чудесно изглежда! Поздрави и хубава вечер! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Лично аз не съм фен на това ястие, може би някакъв неприятен спомен имам с него. Но публикация ти ме подсети точно за тези лесни, вкусни, домашни рецепти, които баба ми и майка ми приготвят.
    Изглежда супер, може би ще се осмеля да опитам отново. Хубава вечер ти желая! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Алекс, ако не ти харесва, винаги може да пропуснеш, на мен просто ми е сред любимите лесни предложения. Но пък ще чакам да видя друго твое домашно ястие. ;)
      Поздрави!

      Изтриване
  3. Гери, всички забравяме за тези лесни и вкусни рецепти!
    Благодаря ти за припомнянето и чудесното поднасяне!
    Хубав петък:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, аз ти благодаря за милите думи!
      Сърдечни поздрави на теб и морето (близичко си до него, нали)!

      Изтриване
  4. Гери, само да ти кажа, че не е от "устойчивостта" на младостта :) Всички имаме такива моменти. Това ястие и на мен ми е много любимо, снимките ти са страшно апетитни и ме подсещат, че трябва да не изпускам сезона на тиквичките.
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вероятно си права, Снежи, може би е съвсем човешко, ако мога така да го нарека. :)
      Да ти е сладко, ако решиш да го приготвиш. Сега тъкмо се насладих и на твоите вкусни предложения.
      Хубав и усмихнат ден от мен!

      Изтриване
  5. Вкус от моето детство. Приготвям и обичам тази комбинация в яхния вариант - става за <30 минути, с много витамини, аромат и вкус. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Евче, тъкмо видях и твоя вариант, определено ще се възползвам някой път. :)
      Хубав ден ти желая!

      Изтриване
  6. Тъкмо днес минах през пазара и се запасих с тиквички с идеята да направя това ястие. Явно сме на една вълна. И напълно съм съгласна за домашните манджички, които не бива да забравяме. Нищо, че са на пръв поглед простички, но пък са вкусни и бих казала дори полезни. :) Много добре ти се е получило ястието, Гери! Хубави почивни дни! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Светле, определено сме на една вълна. :)
      Не се съмнявам, че и твоето ще се получи. Да ти е сладко!
      Слънчеви и усмихнати почивни дни и от мен! :)))

      Изтриване
  7. Гери, много весело ми стана като видях днес твоите тиквички! Виж какво съвпадение! Снощи у нас това беше вечерята :) Единствената разлика е, че пропускам доматите и червения пипер, но така предпочитат моите хора :)
    Сигурна съм, че е било вкусничко, защото със старите простички рецепти обикновено е така ... :)
    Хубав стоплящ се ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Явно много хора сме омагьосани от тиквичките, Албенче. :) Сигурна съм, че си приготвила страхотна вечеря.
      А аз съвсем скоро ще покажа и едно друго предложение с тиквички.
      Сърдечни поздрави! :)

      Изтриване
  8. Така е,Гери,от взиране по поредната нова рецепта забравяме простичките,стари и толкова изпитани,а тази е една от тях и също много тачена и у дома!Страхотно вкусно си ги приготвила и ти,мила!Прекрасен уикенд и да си починеш пълноценно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Росинце, да има баланс - и новото, и старото. :) Пък при теб от всичко има и все е вкусно.
      Иначе си починах ден-два, сега пак следва учене - последен зор, още един изпит имам.
      Желая ти прекрасни почивни дни с много усмивки и топлинка! :)))

      Изтриване
  9. Не съм правила такива тиквички, но са станали супер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Траянче, много благодаря за милите думи! Ще се радвам, ако опиташ и ти хареса ястието.
      Сърдечни поздрави! :)

      Изтриване
  10. Обичам да те чета, обичам и кулинарните ти идеи, Гери,
    чудесна рецепта, сезонна, непреходна и определено - вкусна.
    Благодаря за удоволствието и успех!, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А ако знаеш каква усмивка изрисува на лицето ми коментарът ти, Дианка... Просто сияя и ако някога имам възможност, лично ще ти благодаря за всичко - за винаги милото отношение, за прекрасните ти идеи и за това колко добър човек си. Да, точно добър, защото смятам, че обединява всички добродетели.
      Желая ти всичко най-хубаво, Диди, и вдъхновяваща вечер! :)

      Изтриване
  11. Хм ... тъкмо вече се чудих какво да правя с тиквичките които ми носят всички приятели и роднини които ми идват на гости да ме видят :) Вкусни и био при това ... домашно производство . То не бяха ... крем супи, кюфтета, мусаки ... скоро на тиквичка ще заприличам вече а те не свършват :)
    Виждам че ми се усмихваш Гери ... но това е истината ... а и ги обичам във всичките им вариянти , затова много навреме ми попада вкусното ти предложение :) Точно с ориз не бях правила до сега и утре със сигурност това ще ни е обяда ... благодаря за което предварително !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еее, Дани, страшно се радвам! Дано да ви хареса, ще чакам да кажеш след това.
      А съвсем скоро ще ти предложа още един вариант за тиквичките ти, който, както виждам по списъка, не си опитвала. Мисля, че ще ти хареса.
      Лека и спокойна вечер!

      П.П. Определено ме усмихна... :)))

      Изтриване
  12. Тиквички с ориз - класика! По какъвто и начин да са приготвени, винаги са вкусни! Гери, харесвам и твоя вариант на ястието!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване