И ако вчерашният ден беше прекрасен, изключително щедър на слънце и топлинка, то днешният едвам го догонва. Не е студено, но не е толкова топло. Не е сиво и мрачно, но пък си е облачно и слънцето едва-едва наднича иззад облаците. Ама така е, много хубаво не е на хубаво.
Не много по-различно е и в кухнята. Понякога нещата се получават страшно вкусни, друг път - не особено. Аз съм чудесен пример за това. Даже имам и доказателство, което след малко ще ви представя. Става въпрос за един, отдавна чакащ, чийзкейк. Беше шоколадов. И беше очакван с голямо нетърпение от мен. Представях си го по-вкусен от стандартния - все пак е с шоколад. А то... "То" никак не се вписа в представите ми, че даже ме и разочарова. Е, разбира се, отново забравих да сложа така важната (след това го разбрах) заквасена сметана. Съответно и самият десерт беше малко сух. И знаете ли, изяде се доста бързо, даже го харесаха. Обаче на мен никак не ми хареса. Хем ми беше сух, хем никак не се хареса на небцето ми. Не искам и да помислям отново за чийзкейк с натурален шоколад. Когато се реша да повторя, то определено ще е с млечен, а на челото си ще залепя бележка "Не забравяй заквасената сметана". Тогава може и да съм доволна. Но... Много хубаво не е на хубаво.
И да си призная - никак не искам да се примирявам с тази поговорка. Защото в повечето случаи точно примирение носи в себе си. Е, вероятно и успокоение - невинаги имаме способността да контролираме събитията. Така че когато много хубаво не е на хубаво, сме спокойни. Но когато много хубаво си е определено хубаво, позитивизмът щедро подарява усмивки. ッ
Шоколадов чийзкейк
Необходими продукти за основата:
- 250 г чаени бисквити;
- 90 г масло;
- 2 ч. л. какао.
Необходими продукти за крема:
- 3 яйца;
- 150 г захар;
- 440 г безсолна извара;
- 170 г натурален шоколад;
- 1 к. л. ванилова захар.
За блата: бисквитите се натрошават с помощта на блендер и се смесват с какаото. Добавя се разтопеното масло и се разбърква хубаво, така че всички трохички да бъдат омаслени и да се оцветят от какаото.
В тавичка с диаметър 20-22 см се слага хартия за печене. Върху нея се изсипва сместа за блата и хубаво се разпределя по дъното и стените. Помагаме си, като притискаме с длани.
За крема: шоколадът се разтопява на водна баня и се оставя, за да се охлади. През това време яйцата се разбиват на пухкав крем със захарта. Изварата се разбива с блендер (така че да заприлича на крем сирене, но съвестта ни да е чиста, защото изварата е по-нискокалорична). Добавя се към яйцата и отново се разбърква. След това се прибавят охладеният, но все още течен, шоколад, както и ваниловата захар. Разбъркваме внимателно до получаването на еднородна смес (най-добре с помощта на шпатула).
Накрая кремът се изсипва върху блата. Чийзкейкът се пече в предварително загрята на 175° C фурна за около час. Готов е, когато при поклащане центърът леко се тресе.
След като се охлади добре, се оставя в хладилник за няколко часа. Украсата е по желание.
При мен - разтопен натурален шоколад с малко олио (с него нашарих отгоре) и парченца бял шоколад, с които поръсих отстрани.
Това е шоколадовият чийзкейк, с който никак не си допаднахме. На външен вид се получи, но на вкус не ми хареса (един от малкото десерти, на които и едно цяло парче не съм изяла). Но явно усети отношението ми, та ми го върна след това със снимките. За късмет вече беше и тъмно - светлината никаква я нямаше. Е, ама нали много хубаво не е на хубаво? В случая обаче и малко хубаво не е на хубаво.
Все пак ако някой реши да го опита, нека добави заквасената сметана (аз бях предвидила 200 г). Така със сигурност ще се доближите повече до познатия ни кремест и гладък десерт.
Изводът е един - никакви уговорки, никакви стереотипи за успокоение, а повече внимание за постигане на удовлетворение. Все още не съм се решила на втори опит, но определено не сме приключили с шоколадовия чийзкейк...
* * *
Усмихнат ден от мен с намигване към мечо Пух, който мъдро ни подсеща, "Колкото повече, толкова повече"!
ᵔᴥᵔ
Гери, вкусен - невкусен - ще се изяде! Това е мотото за всеки кулинар-любител! А пък аз трудно мога да си представя нещо с тези продукти да не е вкусно, дори и ей така да ги ядеш в суров вид :) Пожелавам ти скоро да сътвориш твоя чийзкейк - мечта и не го отлагай много много :) Ние чакаме с нетърпение всяко твое творение! Сърдечни поздрави и ти пращам малко от моето слънчице в Благоевград!
ОтговорИзтриванеЛюси, изяде се и още как, ама направо ми е странно да не харесам десерт... Е, този е такъв и за пореден път ми заяви, че не мога да свикна с вкуса на натуралния шоколад. Благодаря ти много за подкрепата, за милите думи и най-вече за слънчицето! Изпращам ти в замяна безброй усмивки. :)
ИзтриванеПрекрасна вечер, мила Люси! :)
Незнам кое е на хубаво и кое не, но сладкишът ти е великолепен. Само това ще кажа.
ОтговорИзтриванеЙолинце, много ти благодаря! И другите дегустатори го харесаха, ама не и аз...
ИзтриванеА аз пък ще ти кажа, че си пека по твоята технология за чийзкейк и това е то. ;)
Прегръдки, другарче! :)
Гери, снимките на този чийзкейк са страхотни, жалко, че не ти е по вкуса, изглежда перфектно. Тъй като пека в момента моя, ме накара веднага да погледна какво съм сложила, че го правих паралелно с хиляди дела, е, ванилията съм пропуснала, но ликьорът все ще го е ароматизира. Хубава нова седмица!
ОтговорИзтриванеИгличе, никак не ми беше по вкуса, но все ще му дам втори шанс с млечен шоколад. ;)
ИзтриванеЩе очаквам с нетърпение твоя, със сигурнст ще е много по добре.
Хубава седмица и на теб!
Que riquísima tiene que estar, la pinta es estupenda!!!!, un saludo
ОтговорИзтриванеThanks, Mercedes! :)
ИзтриванеHave a nice day!
хахах, голяма си скица :))) не знам за чийзкейка, аз сигурно щях да го харесам, особено щом не трябва аз да го правя:)))) но това за позитивизма и усмивките е прекрасно и ти го пожелавам от сърце през новата седмица :))
ОтговорИзтриванеАлекс, да се почерпиш тогава бързо. :)
ИзтриванеУсмивки за теб постоянно, не само през новата седмица!
Гери, не си го слагай на сърце - всеки е имал злополучия в кухнята!
ОтговорИзтриванеНа мен ми изглежда страхотно чийза, но пък аз много обичам натурален шоколад, млечния ми е по-нелюбим :-) Така, че, нали казват: "За всеки влак си има пътник", та и за този чийзкейк.
Прегръдки!
Значи ти го подарявам целия, Лети, а аз ще опитам с млечен. :)
ИзтриванеБлагодаря за подкрепата!
Хубав ден ти желая, прегръдки и от мен!
Изглежда ми много апетитен, пък и аз си падам по черния шоколад:)
ОтговорИзтриванеТраянче, заповядай тогава и дано да ти хареса. :)
ИзтриванеУчим се от грешките, нали, Гери?!:) Пък и, както се разбира, грешките са се усладили на някои:) Пък и снимките нищо не говорят в тази насока, даже напротив - много вкусни изглеждат!
ОтговорИзтриванеПоздрави и успешни опити за всеки вкус тази седмица!
Така е, Албенче, права си. :) Учим се и още как.
ИзтриванеБлагодаря ти, радвам се, че ти харесва.
Успешна седмица и на теб!
Веднага ще ти кажа защо не ти е харесал, аз съм голям почитател на изварата, но не бих я използвала за хубав чийзкейк, особено за шоколадов. Сладкиша се е получил великолепен и не бива да си толкова критична! Прегръдка!
ОтговорИзтриванеАми, уж е по-нискокалорична... А и съм виждала рецепти за чийзкейк с извара, но явно не уцелих. Възможно е и това да е причината. Следващия път ще навестя публикацията ти за онова шоколадово изкушение с черешите, със сигурност ще е по-успешно от моето. ;)
ИзтриванеПоздрави, Поли, и усмихната прегръдка от мен!
П.П. Иначе и аз много обичам извара. ;)
Най-вкусен става с маскарпоне и заквасена сметана,Гери.Аз така го направих и го опитаха и други хора,на всички им легна на небцето.Аз като особено голям любител на чийза и на твоя с изварата хич не бих се мръщила,пък и с извара съм правила,но наистина с хубаво крем-сирене си става най-най.И аз съм ЗА черния шоколад,ама в случая е по-важно ти какъв харесваш,защото ти ще го хапваш. :)
ОтговорИзтриванеМисля,че ще се явиш на поправителен,аз поне имам ли провал се амбицирам още повече.Както ми се случи например сега в събота с козунака с маскарпоне,но докато не стане читав за публикуване,ще се прави,няма мърдане.
Прегръдка от мен,мила Гери,и много хубава седмица ти пожелавам!
Роси, като знам какъв майстор си на козунаците, ще го изпипаш и още как. :) Чакам с нетърпение да видя! Благодаря за подкрепата. :)
ИзтриванеПрегръдки, другарче, нека и твоята седмица е прекрасна!
Аз не разбирам много от чийзове, веднъж съм правила с бял шоколад. Харесва ми този десерт, само че на мен пък, като че ли не ми допада лееко киселата нотка от заквасената сметана, та се чудя и търся все някаква друга рецепта за чийз (а и сметана не искам да използвам, че като им прочета съдържанието и ми се завива свят после, макар че понякога се налага да използвам). Затова щом е без заквасена, ще ми хареса повече твоят чийз и на вкус, Гери. :) Да не би пък да си прекалила с печенето и от там да идва по-сухия вкус, както казваш?
ОтговорИзтриванеНа вид изглежда страхотен, така че при втори опит съм сигурна, че ще се харесате. :)
Слънчева седмица!
Светле, заквасената сметана винаги е била в плюс, когато съм правила чийзкейк, никак не съм я усещала кисела. Може ти тогава да не си уцелила хубава? Както и моята извара може да е била кофти. Знам ли... Пък може и да съм го препекла. Причини много. Както казва Роси, ще трябва поправителен. :)
ИзтриванеСлънчева седмица и на теб, Светле! :)
Пак съм тук. :) Не помня каква съм ползвала точно, но няма как лееекичко да не киселее - все пак е заквасена, тип кисело мляко но много по-гъста. А за изварата - в Бон Апети винаги препоръчват използването на пълномаслена извара, по-хубава била за разлика от нискомаслената. В големите вериги почти никога не съм виждала от двата вида. По-скоро съм виждала кашкавалена и... просто извара. Но щом дават съвети, явно се намира такава. :)
ИзтриванеУспех със следващия шоко чийз!
Светле, аз те разбрах за сметаната. ;) Да, киселее лекичко по принцип, но в чийзкейковете просто никога досега, когато съм добавяла, не съм усетила и нотка от нея. Не знам как е при другите печива - все още не съм опитвала, а съм чувала, че заквасената сметана много обогатява и техния вкус. Ще търсим и ще откриваме, това е. :)
ИзтриванеБлагодаря за споделеното!
Не знам какъв ти е проблема, за мен този чийз няма проблем;) Но другия път не забравяй сметаната;)) Кой го каза- човекът, дето напоследък изпуска най-важната съставка във всяка рецепта;))))Поздрав, Герчо!
ОтговорИзтриванеТочно мой си е проблема, Марте, и на моя вкус. ;) Ще опитам да не я забравям! А ми е пред очите, изкарана и чакаща на плота... Ужас. :)
ИзтриванеПоздрави, Марте!
Мога само да те поздравя, Гери -
ОтговорИзтриванечудесно изпълнение, красиво оформление и стилно поднасяне...
А за вкуса, щом се е харесал на другите, може би ти си имала други очаквания...
Голяма прегръдка за теб, с пожелания много хубаво пак да си е хубаво!
Дианка, винаги ще намериш добра дума, дори аз самата да не съм доволна от себе си.
ИзтриванеМного ти благодаря, много! Почерпи се и дано да ти хареса (след постите).
Още по-голяма и усмихната прегръдка за теб с пожелания за много хубаво, което винаги да е все по-хубаво! :)
Гери, не го приемай като провал. Това, което не ти е допаднало, е самият вкус, но резултатът е повече от сполучлив! Важни са опитите, от тях се учим! Провали според мен няма, има само несполучливи опити. ;) А покрай тях и всеки следващ, стигаме до съвършенство! ;) Прегръдка, мила Гери!
ОтговорИзтриванеПрава си, Дани, напълно права! ;) Мъничко мъдрост в главата ми и определено съм съгласна с казаното от теб. :)
ИзтриванеПрегръщам те и аз силно!
Еее, Гери, не нарочвай сега черния шоколад ;) Ако е с българска извара, нормало е да стане сух, особено без сметана. Немските чийзкейкове са с извара, но пък немската извара е като крем сирене на консистенция :) Важното е, че другите са го харесали и са го изяли, пък и много красив е станал :)
ОтговорИзтриванеКате, със сигурност и това е оказало въздействие. Явно не трябва да мислим за калориите при сладкишите, хах. ;) Шегувам се...
ИзтриванеВсе ще го нагодя и за себе си. Поздрави!
И аз съм от тези, които не обичат натуралния шоколад за директна консумация. В печивата обаче не го заменям с никой друг. Горещо ти препоръчвам да опиташ рецептата за шоколадовите ми трюфели с портокал и после ще говорим пак за главния герой. Чийзкейкът ти изглежда умопомрачително вкусен. Прегръдка! ;)
ОтговорИзтриванеЕвче, ще ги опитам само защото ме предизвикваш. Но точно и пак заради черния шоколад, не обичам трюфели с него... То затова и толкова рядко да ми харесат някакви трюфели. ;) Просто тази горчивина не е моя вкус...
ИзтриванеНо много ти благодаря за подкрепата, наистина!
Прегръдка и от мен!
Гери, мисля че те надминавам по критичност относно към десертите, които приготвям. Моите колеги в офиса се шегуват, че щом кажа, че "не ми се е получил" значи ще е вкусно :)
ОтговорИзтриванеНаистина сериозно казано, много често, когато си представям някакъв конкретен вкус, резултата после не ми допада, а за хората, които не са имали очаквания си го похапват с апетит :) А и всеки провал всъщност е генерална репетиция за съвършенството, което ти умееш :) Усмихната вечер!
Габи, може и да ме надминаваш, пък ако си и моята зодия, ще съм сигурна, че сме си конкуренция. :)
ИзтриванеБлагодаря ти за доверието и милите думи... Много ме хвалиш, да знаеш... Не знам дали е заслужено.
Усмихната да е и твоята вечер!
П.П. А онази "странна" баница все ще я приготвя. ;)
Гери, мила, мога да кажа същото, което е написала Габи. Откровено казано, съвсем малко са рецептите ми, които аз съм харесала без забележка :) Но това не пречи да са вкусни и другите :) Просто, като се различава с един нюанс това, което съм си представяла като вкус, значи не съм се справила :)))) Но това са, както знаеш, луди, блогърски работи :)))
ОтговорИзтриванеСледващият път НЕ ЗАБРАВЯЙ заквасената сметана и сложи крем сирене или маскарпоне и няма, ама няма да съжаляваш! За разлика от теб, аз обожавам черен шоколад (и 90% хрупам с кеф), но когато се съчетава с крем сирене, трябва да балансираш вкуса с малко допълнителна захар и хубава ванилия, тъй като тогава много силно се откроява една леко кисела нотка, която дразни. А може и да смесиш млечен плюс черен :) Ааа, и още нещо, ако ползваш само млечен шоколад, може да имаш проблем със стягането на чийза, заради по-малкото какаово масло вътре.
Пууу, каква лекция изчетох :) Хиляди прегръдки за най-усмихнатия блогър!
Вики, много благодаря за мнението! И виж, не се бях замисляла, че само с млечен, може да имам проблем със стягането... Това пък напълно го бях изключила. Благодаря, че подсети! И за толкова милите думи... Усмихнатият блогър ти изпраща един тон усмивки! :))))
Изтриване