неделя, 16 март 2014 г.

Много хубаво не е на хубаво

Всички сме го чували, а все някога и сами сме го изричали. Дали като оправдание за недостатъчно удовлетворителения резултат, или пък като защита срещу някакъв вид суеверие, въпросният израз несъмнено ни е познат.

И ако вчерашният ден беше прекрасен, изключително щедър на слънце и топлинка, то днешният едвам го догонва. Не е студено, но не е толкова топло. Не е сиво и мрачно, но пък си е облачно и слънцето едва-едва наднича иззад облаците. Ама така е, много хубаво не е на хубаво.

Не много по-различно е и в кухнята. Понякога нещата се получават страшно вкусни, друг път - не особено. Аз съм чудесен пример за това. Даже имам и доказателство, което след малко ще ви представя. Става въпрос за един, отдавна чакащ, чийзкейк. Беше шоколадов. И беше очакван с голямо нетърпение от мен. Представях си го по-вкусен от стандартния - все пак е с шоколад. А то... "То" никак не се вписа в представите ми, че даже ме и разочарова. Е, разбира се, отново забравих да сложа така важната (след това го разбрах) заквасена сметана. Съответно и самият десерт беше малко сух. И знаете ли, изяде се доста бързо, даже го харесаха. Обаче на мен никак не ми хареса. Хем ми беше сух, хем никак не се хареса на небцето ми. Не искам и да помислям отново за чийзкейк с натурален шоколад. Когато се реша да повторя, то определено ще е с млечен, а на челото си ще залепя бележка "Не забравяй заквасената сметана". Тогава може и да съм доволна. Но... Много хубаво не е на хубаво.

И да си призная - никак не искам да се примирявам с тази поговорка. Защото в повечето случаи точно примирение носи в себе си. Е, вероятно и успокоение - невинаги имаме способността да контролираме събитията. Така че когато много хубаво не е на хубаво, сме спокойни. Но когато много хубаво си е определено хубаво, позитивизмът щедро подарява усмивки. ッ

 

Шоколадов чийзкейк

 

Необходими продукти за основата:
- 250 г чаени бисквити;
- 90 г масло;
- 2 ч. л.  какао.

Необходими продукти за крема:
- 3 яйца;
- 150 г захар;
- 440 г безсолна извара;
- 170 г натурален шоколад;
- 1 к. л. ванилова захар.


За блата: бисквитите се натрошават с помощта на блендер и се смесват с какаото. Добавя се разтопеното масло и се разбърква хубаво, така че всички трохички да бъдат омаслени и да се оцветят от какаото.
В тавичка с диаметър 20-22 см се слага хартия за печене. Върху нея се изсипва сместа за блата и хубаво се разпределя по дъното и стените. Помагаме си, като притискаме с длани.

За крема: шоколадът се разтопява на водна баня и се оставя, за да се охлади. През това време яйцата се разбиват на пухкав крем със захарта. Изварата се разбива с блендер (така че да заприлича на крем сирене, но съвестта ни да е чиста, защото изварата е по-нискокалорична). Добавя се към яйцата и отново се разбърква. След това се прибавят охладеният, но все още течен, шоколад, както и ваниловата захар. Разбъркваме внимателно до получаването на еднородна смес (най-добре с помощта на шпатула).

Накрая кремът се изсипва върху блата. Чийзкейкът се пече в предварително загрята на 175° C фурна за около час. Готов е, когато при поклащане центърът леко се тресе.

След като се охлади добре, се оставя в хладилник за няколко часа. Украсата е по желание.
При мен - разтопен натурален шоколад с малко олио (с него нашарих отгоре) и парченца бял шоколад, с които поръсих отстрани.



Това е шоколадовият чийзкейк, с който никак не си допаднахме. На външен вид се получи, но на вкус не ми хареса (един от малкото десерти, на които и едно цяло парче не съм изяла). Но явно усети отношението ми, та ми го върна след това със снимките. За късмет вече беше и тъмно - светлината никаква я нямаше. Е, ама нали много хубаво не е на хубаво? В случая обаче и малко хубаво не е на хубаво.
Все пак ако някой реши да го опита, нека добави заквасената сметана (аз бях предвидила 200 г). Така със сигурност ще се доближите повече до познатия ни кремест и гладък десерт.

Изводът е един - никакви уговорки, никакви стереотипи за успокоение, а повече внимание за постигане на удовлетворение. Все още не съм се решила на втори опит, но определено не сме приключили с шоколадовия чийзкейк...


*                       *                        *

Усмихнат ден от мен с намигване към мечо Пух, който мъдро ни подсеща, "Колкото повече, толкова повече"!
ᵔᴥᵔ




38 коментара:

  1. Гери, вкусен - невкусен - ще се изяде! Това е мотото за всеки кулинар-любител! А пък аз трудно мога да си представя нещо с тези продукти да не е вкусно, дори и ей така да ги ядеш в суров вид :) Пожелавам ти скоро да сътвориш твоя чийзкейк - мечта и не го отлагай много много :) Ние чакаме с нетърпение всяко твое творение! Сърдечни поздрави и ти пращам малко от моето слънчице в Благоевград!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Люси, изяде се и още как, ама направо ми е странно да не харесам десерт... Е, този е такъв и за пореден път ми заяви, че не мога да свикна с вкуса на натуралния шоколад. Благодаря ти много за подкрепата, за милите думи и най-вече за слънчицето! Изпращам ти в замяна безброй усмивки. :)
      Прекрасна вечер, мила Люси! :)

      Изтриване
  2. Незнам кое е на хубаво и кое не, но сладкишът ти е великолепен. Само това ще кажа.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Йолинце, много ти благодаря! И другите дегустатори го харесаха, ама не и аз...
      А аз пък ще ти кажа, че си пека по твоята технология за чийзкейк и това е то. ;)
      Прегръдки, другарче! :)

      Изтриване
  3. Гери, снимките на този чийзкейк са страхотни, жалко, че не ти е по вкуса, изглежда перфектно. Тъй като пека в момента моя, ме накара веднага да погледна какво съм сложила, че го правих паралелно с хиляди дела, е, ванилията съм пропуснала, но ликьорът все ще го е ароматизира. Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Игличе, никак не ми беше по вкуса, но все ще му дам втори шанс с млечен шоколад. ;)
      Ще очаквам с нетърпение твоя, със сигурнст ще е много по добре.
      Хубава седмица и на теб!

      Изтриване
  4. Que riquísima tiene que estar, la pinta es estupenda!!!!, un saludo

    ОтговорИзтриване
  5. хахах, голяма си скица :))) не знам за чийзкейка, аз сигурно щях да го харесам, особено щом не трябва аз да го правя:)))) но това за позитивизма и усмивките е прекрасно и ти го пожелавам от сърце през новата седмица :))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Алекс, да се почерпиш тогава бързо. :)
      Усмивки за теб постоянно, не само през новата седмица!

      Изтриване
  6. Гери, не си го слагай на сърце - всеки е имал злополучия в кухнята!
    На мен ми изглежда страхотно чийза, но пък аз много обичам натурален шоколад, млечния ми е по-нелюбим :-) Така, че, нали казват: "За всеки влак си има пътник", та и за този чийзкейк.
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Значи ти го подарявам целия, Лети, а аз ще опитам с млечен. :)
      Благодаря за подкрепата!
      Хубав ден ти желая, прегръдки и от мен!

      Изтриване
  7. Изглежда ми много апетитен, пък и аз си падам по черния шоколад:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Траянче, заповядай тогава и дано да ти хареса. :)

      Изтриване
  8. Учим се от грешките, нали, Гери?!:) Пък и, както се разбира, грешките са се усладили на някои:) Пък и снимките нищо не говорят в тази насока, даже напротив - много вкусни изглеждат!
    Поздрави и успешни опити за всеки вкус тази седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е, Албенче, права си. :) Учим се и още как.
      Благодаря ти, радвам се, че ти харесва.
      Успешна седмица и на теб!

      Изтриване
  9. Веднага ще ти кажа защо не ти е харесал, аз съм голям почитател на изварата, но не бих я използвала за хубав чийзкейк, особено за шоколадов. Сладкиша се е получил великолепен и не бива да си толкова критична! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами, уж е по-нискокалорична... А и съм виждала рецепти за чийзкейк с извара, но явно не уцелих. Възможно е и това да е причината. Следващия път ще навестя публикацията ти за онова шоколадово изкушение с черешите, със сигурност ще е по-успешно от моето. ;)
      Поздрави, Поли, и усмихната прегръдка от мен!

      П.П. Иначе и аз много обичам извара. ;)

      Изтриване
  10. Най-вкусен става с маскарпоне и заквасена сметана,Гери.Аз така го направих и го опитаха и други хора,на всички им легна на небцето.Аз като особено голям любител на чийза и на твоя с изварата хич не бих се мръщила,пък и с извара съм правила,но наистина с хубаво крем-сирене си става най-най.И аз съм ЗА черния шоколад,ама в случая е по-важно ти какъв харесваш,защото ти ще го хапваш. :)
    Мисля,че ще се явиш на поправителен,аз поне имам ли провал се амбицирам още повече.Както ми се случи например сега в събота с козунака с маскарпоне,но докато не стане читав за публикуване,ще се прави,няма мърдане.
    Прегръдка от мен,мила Гери,и много хубава седмица ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, като знам какъв майстор си на козунаците, ще го изпипаш и още как. :) Чакам с нетърпение да видя! Благодаря за подкрепата. :)
      Прегръдки, другарче, нека и твоята седмица е прекрасна!

      Изтриване
  11. Аз не разбирам много от чийзове, веднъж съм правила с бял шоколад. Харесва ми този десерт, само че на мен пък, като че ли не ми допада лееко киселата нотка от заквасената сметана, та се чудя и търся все някаква друга рецепта за чийз (а и сметана не искам да използвам, че като им прочета съдържанието и ми се завива свят после, макар че понякога се налага да използвам). Затова щом е без заквасена, ще ми хареса повече твоят чийз и на вкус, Гери. :) Да не би пък да си прекалила с печенето и от там да идва по-сухия вкус, както казваш?
    На вид изглежда страхотен, така че при втори опит съм сигурна, че ще се харесате. :)
    Слънчева седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Светле, заквасената сметана винаги е била в плюс, когато съм правила чийзкейк, никак не съм я усещала кисела. Може ти тогава да не си уцелила хубава? Както и моята извара може да е била кофти. Знам ли... Пък може и да съм го препекла. Причини много. Както казва Роси, ще трябва поправителен. :)
      Слънчева седмица и на теб, Светле! :)

      Изтриване
    2. Пак съм тук. :) Не помня каква съм ползвала точно, но няма как лееекичко да не киселее - все пак е заквасена, тип кисело мляко но много по-гъста. А за изварата - в Бон Апети винаги препоръчват използването на пълномаслена извара, по-хубава била за разлика от нискомаслената. В големите вериги почти никога не съм виждала от двата вида. По-скоро съм виждала кашкавалена и... просто извара. Но щом дават съвети, явно се намира такава. :)
      Успех със следващия шоко чийз!

      Изтриване
    3. Светле, аз те разбрах за сметаната. ;) Да, киселее лекичко по принцип, но в чийзкейковете просто никога досега, когато съм добавяла, не съм усетила и нотка от нея. Не знам как е при другите печива - все още не съм опитвала, а съм чувала, че заквасената сметана много обогатява и техния вкус. Ще търсим и ще откриваме, това е. :)
      Благодаря за споделеното!

      Изтриване
  12. Не знам какъв ти е проблема, за мен този чийз няма проблем;) Но другия път не забравяй сметаната;)) Кой го каза- човекът, дето напоследък изпуска най-важната съставка във всяка рецепта;))))Поздрав, Герчо!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Точно мой си е проблема, Марте, и на моя вкус. ;) Ще опитам да не я забравям! А ми е пред очите, изкарана и чакаща на плота... Ужас. :)
      Поздрави, Марте!

      Изтриване
  13. Мога само да те поздравя, Гери -
    чудесно изпълнение, красиво оформление и стилно поднасяне...
    А за вкуса, щом се е харесал на другите, може би ти си имала други очаквания...
    Голяма прегръдка за теб, с пожелания много хубаво пак да си е хубаво!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианка, винаги ще намериш добра дума, дори аз самата да не съм доволна от себе си.
      Много ти благодаря, много! Почерпи се и дано да ти хареса (след постите).
      Още по-голяма и усмихната прегръдка за теб с пожелания за много хубаво, което винаги да е все по-хубаво! :)

      Изтриване
  14. Гери, не го приемай като провал. Това, което не ти е допаднало, е самият вкус, но резултатът е повече от сполучлив! Важни са опитите, от тях се учим! Провали според мен няма, има само несполучливи опити. ;) А покрай тях и всеки следващ, стигаме до съвършенство! ;) Прегръдка, мила Гери!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Права си, Дани, напълно права! ;) Мъничко мъдрост в главата ми и определено съм съгласна с казаното от теб. :)
      Прегръщам те и аз силно!

      Изтриване
  15. Еее, Гери, не нарочвай сега черния шоколад ;) Ако е с българска извара, нормало е да стане сух, особено без сметана. Немските чийзкейкове са с извара, но пък немската извара е като крем сирене на консистенция :) Важното е, че другите са го харесали и са го изяли, пък и много красив е станал :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, със сигурност и това е оказало въздействие. Явно не трябва да мислим за калориите при сладкишите, хах. ;) Шегувам се...
      Все ще го нагодя и за себе си. Поздрави!

      Изтриване
  16. И аз съм от тези, които не обичат натуралния шоколад за директна консумация. В печивата обаче не го заменям с никой друг. Горещо ти препоръчвам да опиташ рецептата за шоколадовите ми трюфели с портокал и после ще говорим пак за главния герой. Чийзкейкът ти изглежда умопомрачително вкусен. Прегръдка! ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Евче, ще ги опитам само защото ме предизвикваш. Но точно и пак заради черния шоколад, не обичам трюфели с него... То затова и толкова рядко да ми харесат някакви трюфели. ;) Просто тази горчивина не е моя вкус...
      Но много ти благодаря за подкрепата, наистина!
      Прегръдка и от мен!

      Изтриване
  17. Гери, мисля че те надминавам по критичност относно към десертите, които приготвям. Моите колеги в офиса се шегуват, че щом кажа, че "не ми се е получил" значи ще е вкусно :)
    Наистина сериозно казано, много често, когато си представям някакъв конкретен вкус, резултата после не ми допада, а за хората, които не са имали очаквания си го похапват с апетит :) А и всеки провал всъщност е генерална репетиция за съвършенството, което ти умееш :) Усмихната вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габи, може и да ме надминаваш, пък ако си и моята зодия, ще съм сигурна, че сме си конкуренция. :)
      Благодаря ти за доверието и милите думи... Много ме хвалиш, да знаеш... Не знам дали е заслужено.
      Усмихната да е и твоята вечер!

      П.П. А онази "странна" баница все ще я приготвя. ;)

      Изтриване
  18. Гери, мила, мога да кажа същото, което е написала Габи. Откровено казано, съвсем малко са рецептите ми, които аз съм харесала без забележка :) Но това не пречи да са вкусни и другите :) Просто, като се различава с един нюанс това, което съм си представяла като вкус, значи не съм се справила :)))) Но това са, както знаеш, луди, блогърски работи :)))

    Следващият път НЕ ЗАБРАВЯЙ заквасената сметана и сложи крем сирене или маскарпоне и няма, ама няма да съжаляваш! За разлика от теб, аз обожавам черен шоколад (и 90% хрупам с кеф), но когато се съчетава с крем сирене, трябва да балансираш вкуса с малко допълнителна захар и хубава ванилия, тъй като тогава много силно се откроява една леко кисела нотка, която дразни. А може и да смесиш млечен плюс черен :) Ааа, и още нещо, ако ползваш само млечен шоколад, може да имаш проблем със стягането на чийза, заради по-малкото какаово масло вътре.

    Пууу, каква лекция изчетох :) Хиляди прегръдки за най-усмихнатия блогър!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вики, много благодаря за мнението! И виж, не се бях замисляла, че само с млечен, може да имам проблем със стягането... Това пък напълно го бях изключила. Благодаря, че подсети! И за толкова милите думи... Усмихнатият блогър ти изпраща един тон усмивки! :))))

      Изтриване