петък, 1 февруари 2013 г.

Еликсир за сетивата

Точно това е виртуалното местенце на Роси от "Кулинарен еликсир" - еликсир за сетивата. Всичко се допълва така добре и нищо не е в повече. Може би само едно - преглъщането ми пред монитора след поредната й вкусотия...
Ама така е, който си го може, си го може.
С Роси не сме се опознали все още, но един неин жест на внимание съвсем импулсивно предизвика у мен желание да я поканя като първи гост в моя блог. Дали прие ли - с голямо желание.
А моето вълнение да я приветствам тук ескалираше постоянно. Чудех се как да я представя, а всъщност има ли нужда - че то има ли човек, който да не е надничал при нея?
И така - нов месец, нов късмет, ново начало за моя блог. И това ново начало го предоставям на Роси - истински кулинар и много сърдечен човек.


 *                 *                 *

Това е най-изненадващата покана за гостуване, която съм получавала, защото Гери е дама, с която контактувам и открих съвсем отскоро.
И въпреки че все още я  "познавам" много бегло, беше изключено да й откажа, защото от кратката ни кореспонденция успях да почувствам, че е един приятен, прям, млад и енергичен събеседник, а бърз преглед на местенцето й подсказва не само че готви много вкусно, но и умее да го снима и представи страхотно!
Много интересни и нестандартни са заглавията на рецептите й, което определено срещам за първи път - оригинална хрумка!
Обича да споделя мисли и чувства с виртуалното пространство, да показва своята гледна точка и позиция!
За мен е не само приятно изживяване, но и голяма чест да бъда първи неин гост, за което най-сърдечно й благодаря!
Приготвила съм й един мил спомен от детството ми, а именно - реване.

                                         Орехово реване



Тази рецепта на Берина имам записана отпреди няколко години и най-после намерих добър повод да я направя, защото в детството ми реването беше един от малкото поносими за моя вкус соц. десерти и го харесвах много.
По принцип знам, че реването се прави с равни части брашно и грис, за да е пухкаво и пръхкаво.
Когато започнах да правя сместа, видях, че по рецептата на Берина освен тях се слагат и смлени орехи. На снимката на нейното реване орехите не се отличават като при мен, може би са били много фино смлени.
Моите са не като брашно, а като за поръсване на торти и сладкиши.
И въпреки че сложих едва 60 гр., те личат много добре в структурата на реването.
Затова го нарекох Орехово реване, но ако вие искате класическия вариант, пропуснете орехите и сложете само брашно и пшеничен грис, като запазите общото количество сухи съставки.




 Продукти:

3 големи яйца
1/2 ч. ч. захар (ако обичате по-сладко, сложете повече)
100 мл олио (моето е от гроздови семки)
200 мл прясно мляко
150 г бяло брашно
150 г пшеничен грис
60 г смлени орехи
1 бакпулвер
2 ванилии
кората на 1 портокал

за крема:
1 крем Його банан на Др. Йоткер, без варене
150 мл прясно мляко
200 г заквасена сметана

за поръсване: кокосови стърготини + смлени орехи
за сиропиране: 4 ч. ч. вода, 2 ч. ч. захар, ванилия, лим. сок (аз сиропирах с компот от белени праскови)

 
Приготвяне:

на крема:
Сложете сухата смес от крем Його в купа заедно с прясното мляко и разбийте с тел или миксер. Добавете квасената сметана, разбийте за кратко, да се хомогенизира. Напълнете крема в пош и приберете в хладилника да стегне преди декорирането, докато изпечете и сиропирате реването. 

на кексовата смес:
Разбийте яйцата и захарта, докато набухнат и изсветлеят.
Прибавете млякото и олиото. Смесете сухите съставки и ги добавете към течните, обединете.
Накрая ароматизирайте с портокаловата кора и ванилията.
Застелете тавичка с хартия за печене или напръскайте със спрей.
Изсипете сместа и заравнете.
Изпечете в загрята на 180 гр. фурна без вентилатор, до суха клечка.
Преди печенето трябва да сте сварили захарния сироп и той да е охладен напълно.
Аз ползвах за сиропиране сока от два компота от белени праскови в лек сироп.
Горещият сладкиш се залива със студения сироп и се оставя да попие така, както е в тавичката.
Като се охлади, се поръсва със смес от смлени орехи и кокос, нарязва се на квадрати и всяка порция се гарнира с розичка от крема.
Ако и вие сте ползвали компот за сиропиране, можете да гарнирате освен с крем и с отцедените плодове.






 

*                 *                 *
  Роси, сърдечно благодаря за гостуването. За мен беше голямо преживяване, което ми донесе само положителни емоции. Желая ти всичко най-добро, много успехи, много вдъхновение.
А сладкишът ще се изпробва и лично - реване обожавам, но с орехи не съм опитвала.
Сега пак има да преглъщам пред снимките ти...


25 коментара:

  1. Очарователната домакиня, познавам виртуално съвсем отскоро, гостенката - познавам виртуално и реално, доста по-отдавна. Чудесна комбинация се, дами :) Да сте живи и здрави и все така креативни!
    Роси, това реване е направо мечта!
    Сърдечен поздрав Гергана и Роси!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря, Лети. Заслугата е изцяло на Роси - голям вдъхновител!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Всеки гост е важен, но първият е специален!
    Реването е страхотно! Поздравявам и двете ви!

    ОтговорИзтриване
  4. Гери, много мил и позитивен гост си имаш, а ти си чудесна и мила домакиня! :)
    Сърдечни поздрави и за двете! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря ви, момичета.
    Гостът ми наистина си е голяма работа, това е.
    И всеки гост е важен, разбира се! =)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Приятно ми е да открия толкова интересно и уютно местенце, както и да се запознаем, Гергана!
    Поздравления за избора на гост, още повече първи! Роси е страхотен човек и много мила дама, а гостуването й е комплимент за всеки един блогър.
    Роси, оставила си неподражаемия си отпечатък дори и върху едно реване - с този кокос и орехи, вкусът е гарантиран!Поредното ти изкушение! Браво!
    Хубава вечер и много усмивки, момичета!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Ирма, и добре дошла тук. На мен ми е още по-приятно да се запознаем! Ще се радвам на посещенията ти.
      Роси е впечатляваща, да. Изключително благодарна съм й за жеста, който направи за мен.
      Хубава вечер и на теб! =)

      Изтриване
  7. Много хубав мус се е получил с гостуването на Роси! :) А за нейното реване нямам никакви съмнения, че е страшно вкусно! :)
    Хубава вечер, Гери! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Светле, радвам се много да те видя отново тук, още повече и оценката ти за своеобразния мус. =)
      Много хубава вечер и на теб и още по-хубаво утре ти желая!

      Изтриване
  8. Изпитах гнева ти, подсладих се с кексче, а историята за госпожа Салата разказах на едно мъниче, на което са му омръзнали старите приказки.
    Комплименти за избора на първи гост!Удоволствието остава за посетителите на блога ти.
    Хубава празнична вечер и вълнуващ уикенд!

    ОтговорИзтриване
  9. Знаеш ли Гери, че и на мен Роси беше сред първите гости, всъщност пръв гост ми беше Руми, която познавах виртуално от по -рано, но Роси ми е първата гостенка, с която се запознахме от блоговете:). Знам каква е тръпката! Знам, че всяко гостуване е празник и знам, че всичко това създава настроение не само на госта и домакинята, а и на всички приятели на блога. Затова ти благодаря за тази приятна емоция! Поздравявам те за избора на гост и ти пожелавам още много гости и гостувания! Блога ти е страхотен, мисля, че вече споделих, но все пак да си кажа! А за Роси мога само красиви думи да кажа и да я нахваля едно хубаво, защото си я харесвам много!!!

    ОтговорИзтриване
  10. Вили, Кате, благодаря за хубавите думи. Много се радвам, че намирате по нещичко и в моя блог - наистина е голяма радост за мен, защото правя всичко с много желание.
    И всичко тук е вълнение за мен, а днешната ми гостенка още повече повиши това чувство.
    Поздрави и лека вечер ви желая!

    ОтговорИзтриване
  11. Гери, чудесна гостенка си поканила!Имам удоволствието да я познавам и лично и съм очарована, както от кулинарните й умения, така и присъствието й!
    Допада ми и твоя блог, ентусиязма и неподправеността ти! Желая ти успех и вдъхновение във всяко нещо, което правиш!

    ОтговорИзтриване
  12. Гери, страхотен първи гост си имаш! Много ми беше приятно да изчета цялия пост, както и всичко друго, което съм чела при теб. Роси, отново поднесе неустоимо изкушение! Успех на новата рубрика! Пожелавам ти още много "вкусни" гости да посрещнеш!

    Поздрави! Спокойна нощ и усмихнат уикенд!

    ОтговорИзтриване
  13. Бети, Таня, благодаря ви. Думите ви значат много за мен. Добре дошли сте, ще се радвам да ви виждам и по-честичко тук.
    Лека вечер!

    ОтговорИзтриване
  14. Сътворила си прекрасно местенце с вкусни рецепти, ще те следя с интерес.

    Роси ми е любимка, представила се е отново с чудесен десерт!

    Браво и на двете ви!

    Поздрави, Петя

    ОтговорИзтриване
  15. Благодаря за милите думи, Петя. Винаги си добре дошла тук!
    А за Роси - страхотна е, няма две мнение за това.
    Желая ти много хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  16. Поздравления и за двете - домакиня и гостенка! Допълвате се прекрасно!
    Роси - чудесен и вкусен десерт!
    Гери - прекрасна гостенка си избрала!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  17. Тили, радвам се да те видя тук. Благодаря ти за милите думи. Роси е прекрасна, права си!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  18. Гери ,поздравявам те за чудесната гостенка, за прекрасния блог и любовта към кулинарията!
    Беше ми забавно и вкусно във вашата компания.
    С интерес ще следя какво се случва в твоето местенце!
    Сърдечни поздрави момичета!

    ОтговорИзтриване
  19. Здравей, Мира, и добре дошла. Благодаря за хубавите думи, наистина!
    Надявам се да ти е приятно посещението при мен - заповядай винаги, щом пожелаеш.
    Сърдечни поздрави и за теб!

    ОтговорИзтриване
  20. Е,това е начинът да се популяризираш, да поканиш човек като Роси на гости :)!Тя е уникална, като майчица ни наобикаля и благосклонно коментира с мили думи!А какви снимки прави...вече знаете и за това какви вкусотии приготвя!Радвам се, че открих още един чудесен блог, Гергана, желая ти много вдъхновение и кулинарни и журналистически постижения!

    ОтговорИзтриване
  21. Здравей, Соня. Благодаря за милите думи. Заповядай тук, когато пожелаеш.
    Роси е чудесен човек и кулинар, подкрепям твърдо. Но не съм я поканила, за да популяризирам каквото и да е. ;) Въобще идеята за покана беше много импулсивна. Както казах - един неин жест на внимание беше разковничето.
    Хубава вечер, Соня!

    ОтговорИзтриване
  22. Гери,още веднъж ти благодаря за сърдечната покана,за мен беше много приятно изживяване за пореден път да бъда гост и да ме посрещнат така усмихнато и радушно!Радвам се,че съм успяла да създам местенце,което е най-вече за срещи и споделяне със съмишленици,някои от които наистина чувствам много близки приятели!От моите контакти покрай блога съм получила толкова много положителни емоции,че пожелавам на всеки подобно отношение!Е,имало е и тук там и леки разочаровения,но....те се преживяват много лесно на фона на всичко останало!
    Пожелавам ти да бъдеш себе си и да се радваш винаги тук на приятна компания!

    Много ме зарадваха всички хубави думи,които са ми оставили твоите гости и се чувствам наистина горда,че съм ги заслужила по един или друг начин!А основният е,че на всяко сторено към мен добро съм отвръщала с добро,с внимание и уважение!

    Още веднъж успех на това местенце,нека бъде то твоето кътче,твоят пристан,твоят избор на хубави емоции!
    Трябва да ти кажа,че толкова пъти за тези две години,откак направих блога съм била и разстроена,и ядосана по разни поводи,но вляза ли си в блога,разходя ли се при другите винаги ми е идвало настроение и ми е минавало много по-лесно!Ще видиш,че и с теб ще е така!
    Прегръдка и успех на изпитите! :))

    ОтговорИзтриване
  23. Роси, друго няма да кажа, само БЛАГОДАРЯ! Другото го знаеш.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване