вторник, 26 февруари 2013 г.

Дългоочаквана радост

Преди време имах честта да приветствам първата си гостенка - Роси от "Кулинарен еликсир". Беше ми толкова драго да посрещна любезен и сърдечен човек като нея. Росинце, много се радвам, че прие поканата ми и достави толкова приятни емоции на моето местенце.
Моята гостенка ме изненада с един много любим мой десерт (без дори да подозирам за подготвеното от нея) - реване, но не какво да е, а орехово. Не бях чувала за орехово реване, определено всички останахме изненадани. Аз съм се заканила, че ще си го приготвя някой път лично, но ще му дойде времето и на това.
И сега идва моментът да споделя още нещо. Роси също ме покани да гостувам във виртуалната й кухня. Ами сега? Не очаквах, а и малко се притесних какво да подготвя, за да се представя на ниво - нямаше как да откажа след радушния отговор от Роси, когато аз я поканих. 
Моята домакиня на няколко пъти ми каза, че не е необходимо да се притеснявам за това какво ще приготвя. Аз знам, напълно ясно съм, че няма да бъда върната, но все пак това е "Кулинарен еликсир" , а и първото ми блогогостуване - исках всичко да е както трябва.
Доста мислих какво да сготвя. През главата ми мина да измисля цяло меню с предястие, основно и десерт. После реших, че ще е само десерт, защото това е най-голямата ми слабост в кулинарията. Е, хубаво, десерт ще е, ама какъв? Колко рецепти прегледах, аз си знам. И от много мислене, накрая ето какво измислих - МОРКОВЕНА ТОРТА.
Тази моя морковена торта, за която разказвам от година и половина и все й се каня. Обяснявам на всекиго колко ми е харесала в Англия, колко вкусна и сочна е била. "Само да мине сесията и ще я направя, за да се почерпим!" - така се бях заканила... преди точно година. Хубаво, тя първата сесия мина, но тортата не се появи. Същото говорех и след втората сесия, но пак не се наканих да я приготвя. Е, на третия път вече бях твърдо решена. Ще направя морковена торта и с това ще отбележа края на сесията (трета в списъка) и ще почукам на вратата на моята домакиня.

Роси, благодаря ти за поканата. Но благодаря и за търпението - нито веднъж не ме "подсети", че ми предстои гостуване, беше ме оставила аз да реша кога да е. Е, реших, ето ме - усмихната, доволна и с дългоочакваната морковена торта.

Морковена торта

 
























В интерес на истината прегледах десетки рецепти за морковена торта - и български рецепти, и чуждестранни. То не бяха рецепти, то не бяха видеоклипове... Е, в крайна сметка се доверих на Ирина. Потопих се в "Слънчевата й кухня" и запретнах ръкави в моята - е, силно казано моята, защото бяхме на гости на родителите на моя приятел. Ама си го чувствам като втори дом, така че готвенето беше изключително приятно.
Следвах рецептата на авторката, като направих малки промени (описани са в скобите), но определено се получи страхотна торта - вкусна, сочна и тоолкова ароматна. Наистина си беше много хубава. Иринка, благодаря ти за страхотната рецепта!

Необходими продукти за блатовете:
адаптирано от: Joy of baking
- 4 големи яйца;
- 100 гр. кафява захар (не съм използвала);
- 150 гр. бяла захар (сложих 250 гр. бяла захар);
- 120 мл. олио;
- 100 мл. прясно изцеден портокалов сок (при мен 100 мл. сок се получи точно от 1 портокал);
- кората на един портокал;
- 280 гр. брашно;
- 1/2 ч. л. канела;
- 1 ч. л. сода бикарбонат;
- 1 и 1/2 ч. л. бакпулвер;
- 1/4 чаена лъжица сол (това май забравих да го добавя, но не попречи);
- 320 гр. фино настъргани моркови (аз настъргах 3 моркова);
- 50 гр. печени, несолени орехи, нарязани на дребно (аз използвах същото количество сурови орехи, нарязани на едро);
- 50 гр. стафиди, накиснати в малко ром (не съм слагала стафиди).

Приготвянето следвах точно по описаното от Ирина - няма да съм нито първата, нито последната, която да каже, че всичко е обяснено идеално и резултатът е страхотен. Мога да допълня, че използвах форма с диаметър 22 см. Пекох двата блата отделно, защото се притеснявах за разделянето им на две. На дъното слагах хартия за печене, намазана с малко олио. Всеки блат пекох на 180 °C за около 40 минути (до суха клечка) на режим с обдухване.


























Необходими продукти за глазурата:
 - 125 гр. меко масло;
 - 350 гр. качествено крем сирене, извадено от хладилника поне 2 часа преди употреба! (аз използвах 3 опаковки българско крема сирене, всяко е по 125 гр.);
- 200 гр. пресята пудра захар (аз използвах около 250 гр.);
- 1 чаена лъжица настъргана портокалова кора;
- около 30 мл. прясно изцеден портокалов сок (моя добавка);
- 1/2 ч. л. ванилова захар (моя добавка);
- настърган натурален шоколад на вкус (моя добавка).

Отново процедирах по указанията на авторката. Добавих и 3 съставки по мой вкус - така глазурата се получи идеална според мен. Когато беше готова, оставих за около 5 минути в хладилник, за да се охлади. След това сглобих тортата.

За украса използвах орехов крокан. Идеята за него видях преди време при Руми от "Something". За крокана използвах 3 с. л. кристална захар и 2 с. л. нарязани на едро сурови орехи. След като захарта се карамелизира, орехите се добавят. Разбърква се добре и сместа се изсипва върху намазнена с олио хартия за печене. След като изстине се натрошава на дребно (аз използвах блендер).


След няколко часа в хладилника тортата е поела всички вкусове и е просто чудесна. Няма да обяснявам, че вицът за нея не е верен. Всеки, който е опитал тортата, знае отговора на "загадката".


Росинце, още веднъж благодаря за жеста към мен! За мен беше удоволствие да бъда твой гост и да споделя радостния момент по този начин.

Само за едно съжалявам - нямам фрезии, които да ти поднеса (макар и виртуално), но да знаеш, че ти желая цяла градина от фрезии да изпълва съзнанието ти винаги.

Пожелавам ти и много здраве - и на теб, и на семейството ти, много вдъхновение и много успехи.

И нека се радваме на простичките неща, защото са най-хубави.

Поздрави!

20 коментара:

  1. Чудесно гостуване и представяне, Гери! Отбих се при Роси и се насладих на вкуса на страхотната торта и на позитивния пост! Сърдечни поздрави и усмивки! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани. Голямо вълнение беше това гостуване, голяма радост ми донесе.
      Радвам се, че тортата ти е харесала. Наистина е много вкусна, а Иринка е дала много сполучлива рецепта.
      Поздрави и на теб с пожелания за уютна, ароматна и красива вечер!

      Изтриване
  2. Прекрасна торта и достойно представяне при Роси!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Честито гостуване,Гери!Много хубава торта!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  4. Прекрасно гостуване, Гери! Бях при Роси, но идвам и тук да се нарадвам на тортичката и да си отмъкна още едно парченце!

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря, момичета!
    Тили, надявам се да е достойно представянето при Роси. =)
    Нати, благодаря!
    Кате, заповядай и да ти е сладко.
    Прекрасна вечер ви желая!

    ОтговорИзтриване
  6. Чудесна тортичка, Гери! :) Много интересна рецепта си избрала за гостуването си при Роси! :) Хубава вечер и усмивки! :)

    ОтговорИзтриване
  7. Честито, Гери! Тортата е прекрасна! Успех със сесиите :)

    ОтговорИзтриване
  8. Гери, чудесно представяне и изпълнение! Поздравления! Тортата изглежда страхотно! Разбирам лутането ти по избор на рецепта :) Задачата хич не е лесна, че при Роси е такова изобилие :)
    Хубав и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  9. Гери, най-напред честита успешна сесия и честито гостуване при Роси! Тя много хубаво готви, и на мен ми иде да и отида на гости, ама на живо :))
    И после - ехаа! Супер е станала тортичката, поздравления! Моята половинка скоро ще празнува рожден ден и точно нея искам да приготвя. След това е една торта от Павлинка, за друг повод.. въобще тортоправене ми предстои :)
    Взимам си едно парченце торта с кафенцето и ти пожелавам приятен ден!

    ОтговорИзтриване
  10. Чудесно гостуване, Гери! Много сладко и и приятно звучи тази морковена торта, а тези, които не знаят вица за морковената торта какво правят, а :))
    Хубав ден ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  11. Гери,поздравявам те за блестящото гостуване при Роси!
    Тортата е истински разкош!
    Поздрави и приятен ден!

    ОтговорИзтриване
  12. Гери,още веднъж честито за положените усилия на сесията!
    И благодаря за старанието и толкова милите думи,с които отново ме тонизира!
    Радвам се,че избра тази рецепта,защото много обичам морковени десерти и много се забавлявам да ги правя и за други и им казвам,че са яли сладкиш с моркови,когато вече са завършили и изобщо не са разбрали,че има моркови.
    В кулинарията не трябва да има предразсъдъци преди да си тествал.
    Твоята торта е чудесна,а добавката от шоколад е много интересна и много уместна хрумка,която дава нов прочит на рецептата!
    Прегръдки от мен и се чувствай винаги добре дошла при мен!

    ОтговорИзтриване
  13. Ще ми свърши боята от изчервяване... Не знам, дано да съм заслужила всички тези хвалебствия. Сърдечно благодаря на всички, наистина! Всички сте така духовити и толкова можещи, че само мога да "попивам" от вас!
    Светле, Лу, Снежи, Миме, Пепи, Мира, черпя всички ви с морковена торта и ви желая само хубави неща.
    Росинце, удоволствието е споделено. За мен беше огромна радост и емоция това гостуване. Не знаех за морковената торта, бях видяла само, че си правила морковен сладкиш. Радвам се, че съм улучила! Чувствай се винаги добре дошла и ти. Драго ще ми е да те посрещам винаги!
    Желая на всички ви прекрасен ден, изпълнен с безброй усмивки и красиви мигове!

    ОтговорИзтриване
  14. Точно тази не съм правила,Гери,така че със игурност няма място за притеснения,пък и всеки влага частица новост от себе си и точно в това е очарованието,да умеем да импровизираме според вкуса си!
    Важното е,че си подбрала рецепта,която наистина ми импонира,и то без да подозираш.
    С горния коментар исках да успокоя онези,които ще имат опасения относно това дали се усещат морковите и това би ги спряло да опитат.

    Хубава вечер,мила!

    ОтговорИзтриване
  15. Страхотна торта и страхотно гостуване, Гери!!!
    Не е тайна, че Роси ми е любимата блогърка сред приятелите :) и любимата ми приятелка сред блогърите и си представям колко положителни емоции ви е донесла размяната на виртуални визити :)
    Поздравления за страхотния избор на торта и за страхотното изпълнение!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Мина!
      Роси е страхотна, определено гостуванията ми донесоха прекрасни емоции.
      Много си мила, приемам думите ти като комплимент (имайки предвид какъв кулинар си).
      Поздрави, Мина, и хубава вечер!

      Изтриване
  16. Душички милички,Мина и Гери,прегръдка и за двете ви,благодаря ви!

    ОтговорИзтриване
  17. Морковената торта заема заслужено място в топ 3 на любимите ми торти за всички времена :) Много се радвам, че и на теб ти е харесала!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Определено ми харесва. След като я бях опитала в Англия, бях се зарекла, че и сама ще я приготвя. Благодаря за чудесната рецепта, Иринка! Всичко добро ти желая!

      Изтриване