понеделник, 1 април 2013 г.

Когато амбициите и трудът заработят...

     ... получават заслужено възнаграждение. Това се случи и с мен преди известно време. Видях, пожелах, потрудих се и се получи. Е, сега ми предстои още малко труд, но пък е това, което искам и това, което ме кара да се чувствам удовлетворена.

    Всичко започна с една публикация на сайта на Факултета по журналистика и масова комуникация (мястото, където уча). Споменаваше се конкурс, условията за участието, предстоящото пътуване за спечелилите и задачата, която предстои да изпълнят след това. Е, реших да опитам. Хрумна ми доста шантава идея, която да онагледи моето виждане за "Какво е да си европейски гражданин?" Знаех, че рискувам много с подобно виждане, но това беше моята представа, това, което интуитивно изплува в съзнанието му. Облякох го с думи, вдъхнах си малко кураж (и сама, и не само) и изпратих коментара си по темата.

       Резултатите се очакваха в началото на март. И как се очакваха... Всеки ден проверявах по няколко пъти, за да видя дали съм успяла. И така... взе, че това начало на март дойде, а моето име бе сред печелившите. Още едно доказателство да се доверявам на интуицията си.

     Нещата се завъртяха, следваха някои организационни подготовки, срещи и... пътуване до Брюксел. Да, това беше дестинацията. Конкурсът беше организиран от Информационното бюро към Европейския парламент в България. Логично и посещението беше с цел запознаване дейността на Европейския парламент, работата на институциите му и не на последно място - среща с български евродепутати, както и с българския комисар Кристалина Георгиева.

       Сега ни предстои писане на материали, които да изградят второто издание на вестник, посветен на 9 май, Денят на Европа. Вестникът се разпространява безплатно и може да бъде открит в българските университети, в някои училища, както и на различни форуми, срещи, семинари и други подобни.

        Няма как да не се вълнувам, защото самото пътуване си беше страхотно изживяване. Всичко се случваше толкова бързо и толкова неща минаваха за секунди през нас. Нас - бяхме група от 15 човека. Мога да кажа само хубави неща за хората, с които се запознах - интелигентни, амбициозни, будни младежи с лична позиция и критично отношение към заобикалящия свят.

       И след толкова приказки, нека ви покажа някои запечатани моменти. Да, не беше екскурзия, беше си по-скоро нещо като командировка. НО много приятна и полезна в същото време. Имам и малки притеснения, защото не успях да разбера какво точно виждам навсякъде, просто не беше организирано пътуване с цел запознаване забележителностите на Брюксел. И въпреки това спомените и вълненията остават.

          Ще се опитам да ви пренеса в онези три дни, в които отлетяхме в 6:30 от София, сменихме самолета си в Мюнхен и с нетърпение пристигнахме в Брюксел. И попивахме, попивахме, споделяхме и преживяхме.....

Витоша над облаците...

 Мюнхен отвисоко

Отново Мюнхен - толкова се впечатлих, макар да стъпих само на летището, че си обещах нещо - скоро трябва да посетя Германия

Крайна точка - Брюксел

Парламентът посреща

Макет на Европейския парламент

И нашето знаме се вее гордо

Някога брюкселска гара, днес - част от парламента

Започват "неизвестните" красоти...

...


И продължават...

 ...

...

Тук се пошегувах, че това са брюкселските бели павета

Гран Плас - централният площад на Брюксел

Отново Гран Плас

И отново

И отново...

...

...

...

...

...

Човекът-легенда - който го докосне, отново се връща в Брюксел (и аз го докоснах, разбира се)

Архитектурни впечатления

Прочутата белгийска дантела

Символът на Брюксел - пикаещото човече. Разказват, че някога градът не е изгорял благодарение на него

Симпатичните малки улички на Брюксел

Отново улична симпатия...

Отново...

...

Белгийският ресторант, който остави романтичния си отпечатък

Баджовете, с които посещавахме ЕП - по принцип се дават на журналисти

Парламентът отвътре

Белгийската триумфална арка (отдалеч)

Сградата на европейските комисари

Парламентариумът - посетителски център на Европейския парламент

Ето ни отново

Едно от интерактивните приспособления в Парламентариума - тези "масички" се придвижват до дадена дестинация и се активира видео, което ти разказва за нея

И за завършек - ето как се белят моркови в Белгия ;)

     Ами, това са само част от белгийските ми емоции. Много неща видях, някои не разбрах ("неизвестните"), други запазих дълбоко в себе си. Снимах доста, някои моменти забравих да запечатам... НО пак ще се видим, Брюксел, не се съмнявай! Пак ще опитам от невероятните ти шоколади, незабравими гофрети и магически привкус. И отсега си поръчвам топло и спокойно време - без студ и без вятър.

     Това беше част от коментара на Габи: "Гери честит рожден ден и една седмица от новата година в твоя живот :)" - май се оказа права. След 23 март определено доста неща се случиха и надявам се все за добро!

 До скоро! Желая ви много споделени мигове и много щастие. А аз продължавам напред!
И не, това не е първоаприлска шега. ;)



34 коментара:

  1. Страхотна улична симпатия! Много ми хареса разходката и огромни поздравления за успеха! Смело напред към нови върхове!
    Таз белачка много забавно изглежда, но дали има размери или белгийските моркови са все еднакви :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно ти благодаря, Лу, всичко най-добро желая и на теб!
      Относно белачката - нямам идея каква е, приличаше на гигантска острилка. Със сигурност в нея се побира морков, но колко е функционална, не знам...
      Хубава вечер! =)

      Изтриване
  2. Гери, как не сме се засекли с теб. Преди дни и аз се завърнах от това красиво място. И сега, когато гледам твоите снимки, имам чувството, че сме се разминали на площада или пред двореца (а вероятно и покрай пикаещото човече, или магазина за дантела, точно него съм снимала и аз, хехе)...
    Красиви спомени имаш и ти, макар че студът беше сковаващ. Поздравления за наградата, която е напълно заслужена! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ех, да знаех, Дани, с удоволствие бих изпила един горещ шоколад с теб. Но нищо, има и следващ път, нали така? =)
      Беше си студенко, да, ама емоциите топлеха. Надявам се и ти да разкажеш, за да съпреживея отново.
      Хубава вечер, Дани!

      Изтриване
  3. Браво ! Честита награда ! Нека бъде първата от дълга поредица награди ,Гери !
    Аз ти пожелавам един ден да се върнеш в Европейския парламент , но вече като раборещ журналист !
    Прегръдки и хубав април !

    ОтговорИзтриване
  4. Гери, заслужила си , момиче, това преживяване. Сега като се потрудиш още малко, нещата ще започнат да се нареждат точно както си ги представяш;)
    Хубави моменти си запечатала, със сигурност емоциите са били прекрасни. Пожелавам ти от сърце да ти се случват такива неща още хиляди пъти;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз доста надъхано започнах тази публикация, което е нетипично за мен... Но пък се уча да си вярвам повече, а и още ме държи вълнението от пътуването. =)
      Ванче, Марте, сърдечно ви благодаря, наистина. Всичко най-добро желая и на вас!
      Хубава и уютна вечер!

      Изтриване
  5. Поздравявам те и много, много ти се радвам на успеха! Това е страхотно, незабравимо, невероятно преживяване! Пожелавам ти още много такива и знам, че ще ги имаш! Прегръдки от мен, дори и аз се развълнувах!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ех, Кате, така ме зарадва топлото ти отношение. Много благодаря, наистина ме трогна...
      Желая ти от сърце всичко хубаво и много, много усмивки.
      Хубав ден! =)

      Изтриване
  6. Гери, поздравявам те за успеха ти и ти пожелавам още много за напред. Пренесе ни в Брюксел, за което много ти благодаря. Прегръдки и успешен ден!

    ОтговорИзтриване
  7. Гери,много се радвам,че си проявила инициатива и постоянство и с хъс преследваш мечтите си!Чудесна награда си получила с това зареждащо с емоции пътуване!Хубав,слънчев и усмихнат месец да ти е!

    ОтговорИзтриване
  8. Гери, най-искрени поздравления за успеха! Продължавай все така - следвай интуицията си, давай всичко от себе си, никога не се отказвай, побеждавай и се радвай на плодовете на своя труд! Беше ми изключително приятно да се разходя чрез твоите снимки и да усетя вълнението, чрез твоите трепети. Пожелавам ти низ от бъдещи успехи! Поздрави и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Таничка, Росинце, Снежи, благодаря много, наистина!
      Целта ми не е толкова да се похваля, никак даже. Реално хората, които ме познават, не всички знаят за това ми пътуване. Но исках да го споделя тук с надеждата да вдъхна малко смелост на този, които се плаши да й даде воля. И не е страшно, ако падне човек. Най-важното е да вярва.
      Всичко най-добро ви желая, момичета! =)
      Хубава вечер!

      Изтриване
  9. Честито за успеха, Гери! :) И благодаря за виртуалната разходка, която си ни спретнала. Много хубави мигове си запечатала. Пожелавам ти още повече успехи, пътешествия, емоции!
    Хубав вечер! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Светле, благодаря. И на теб желая същото - да ти се връщат хубавите пожелания. =)
      Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  10. Мила Гери, приеми искрените ми поздравления! Амбициите и положения ти труд са достойно възнаградени!
    Пожелавам ти още много успехи!
    Приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тили, искрено благодаря. Всичко най-добро и на теб желая!
      Бъди здрава и хубава вечер!

      Изтриване
  11. Поздравления за успеха, явно е заслужен, така увлекателно описваш...направих супер разходка с теб и благодаря!Желая ти още много такива успехи и осъществени мечти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Соня. Радвам се, че ти е била приятна разходката. Дано да имам повече подобни моменти, които да споделям.
      Всичко добро и хубав ден!

      Изтриване
  12. страхотно е да пътуваш, особенпо когато е за личното ти развитие. Браво на теб

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря много! Права си за пътуванията, така е! =)

      Изтриване
  13. Лети мило момиче...
    Моите поздравления,Гери -
    труди се, следвай мечтите си, успявай и върви напред!
    С пожелания тази прекрасна разходка да бъде старт на
    твоята успешна и творчески вдъхновена реализация, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианка, благодаря много за милите думи!
      Преживяването беше наистина страхотно! Сега следва и да се потрудим за въпросния вестник.
      Но, за да съм искрена, не искам да се занимавам с политика, така че се надявам друг вятър да ме отвее.
      Поздрави!

      Изтриване
  14. Честита награда Гери и от мен! Моите поздравления за положения труд!
    Преследвай мечтите си и винаги ги реализирай, младоста е твоето предимство!
    Беше удоволствие за мен да се насладя на твоето щастие:)
    Поздрав с прегръдка:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря, наистина съм благодарна на всички, които споделиха радостта ми!
      А аз се дивя на вкусотиите, които всички приготвяте и си чакам кротко... Останахме без фурна, дано скоро да я поправят, че не може така.
      Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  15. Честита награда, Гери!
    Винаги много се обнадеждавам, когато усилията на хората се оценяват по достойнство!
    Тъкмо днес си мислех, че Брюксел е едно от местата, където бих искала да се върна отново. И ето - виртуална разходка :))
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, благодаря! И аз се надявам на това, което казваш ти - дано на повече хора им се случва тази радост и да бъдат оценени подобаващо.
      Надявам се да ти е харесала разходката из мрачен и студен Брюксел. =)
      Поздрави!

      Изтриване
  16. Гери,
    честита награда! Страхотно преживяване и удоволствие и удовлетворение! Много се радвам за теб и ти желая от сърце подобни изживявания и пътешествия!
    Благодаря ти, че сподели радостта си!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно благодаря, Бети! И повярвай, споделената радост тук ми носи още по-голямо удовлетворение.
      Желая ти хубава и топла вечер! =)

      Изтриване
  17. Много се радвам за теб - ти го заслужаваш! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря искрено. Но бих се радвала, ако науча и кой се е зарадвал на моя успех. =)
      Хубава вечер!

      Изтриване
  18. Човек, който те обича и мисли за теб въпреки времето и разстоянието :)

    ОтговорИзтриване
  19. Гери, много се радвам за този твой успех!
    И съм сигурна, че ще имаш още много!
    Само трябва да си вярваш и да опитваш!
    Чудесни снимки!
    И ти пожелавам отново да се върнеш в Брюксел!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, как ме трогна, ако знаеш... Много благодаря, наистина! Дано всеки да сполучи с това, което му е на сърце!
      Желая ти всичко най-добро и много усмихнат летен ден!

      П.П. И друго ме радва - че се отбиваш в блога, дано да ти харесва тук - винаги си добре дошла! :)

      Изтриване