След приятните разходки идва ред и на приятно похапване. Все пак са необходими сили за следващи преживявания, нали така? И защото наистина обичам по-сладката част от кулинарията, отново ще ви почерпя с десерт. Само да уточня - не само това готвя, храним се и с други продукти освен захар. Така де - от всичко трябва да има, но с мярка.
За този десерт имах силен аргумент - вкусни пролетни черешки. Набрахме си ги от градината на бабата и дядото на моя любим. Как да им устоя в такъв случай? Просто не успях.
Но ако трябва да съм честна, дълго се колебаех дали да не си ги хапнем в сурово състояние - със сигурност са много по-питателни и полезни. Но количеството се оказа повече, така че не размишлявах много дълго. Имах и за готвене, и за похапване просто ей така.
Сега въпросът беше какво да приготвя. Отхвърлих идеята за сладкиш, исках нещо по-различно. Колебаех се между клафути с череши и едни симпатични банички по идея на Йоли. Ами... българското надделя. Днес ще ви представя моето изпълнение на тези банички, а за френския десерт все някога ще си поговорим.
Черешови банички
Йоли е споменала, че рецепта не е необходима, така че смело се впуснах да импровизирам. Ще дам ориентировъчно предложение, а вие изберете с какви вкусове ще украсите вашите банички.
Необходими продукти за 12 броя:
- 4 точени кори;
- 200 г сирене рикота;
- 3 с. л. кисело мляко;
- около 20 г натурален шоколад;
- 2 ч. л. портокалова захар (ето такава използвах);
- около 50 г нарязани на едро орехи;
- 250-300 г череши, почистени от костилките;
-олио за намазване.
Относно корите. Реших да използвам олио за намазването им, тъй като рикотата според мен си беше достатъчно маслена. Та - първите шест банички ги направих, както е обяснила Йоли, но ми беше малко трудно да ги извадя от формичките след печенето (форма за мъфини). И за да се застраховам, при следващите шест добавих най-отдолу на кошничките още едно парче от точените кори.
След корите е ред на намасляването, а после и на плънката. Моята се състоеше от рикота, кисело мляко (стори ми се, че само с рикота ще е много по-гъсто от заквасената сметана, която Йоли предлага), наситнен черен шоколад и въпросната портокалова захар. Разбърках добре продуктите и слагах около 1 ч. л. във всяка формичка. Отгоре поръсвах с малко захар, няколко парченца орехи и половинки черешки. Следва намачканото парче кора и отново намасляване, малко плънка, захар, черешки и орехи.
Пекох баничките във фурна на 180 °C за около 20 минути, но покрити с алуминиево фолио. След това махнах фолиото, увеличих фурната на 200 °C и продължих с печенето до зачервяването им (още около 8-10 минутки).
Топлите банички се поръсват с пудра захар и се доверяваме на вкусното Йолино предложение.
Да добавя и аз нейната препоръка - не бива да се прекалява със сметаната/рикотата, за да могат баничките да се изпекат добре.
А сега три мои бележки. Въпросната портокалова захар не е лоша като идея, но не може да се сравни с аромата на истински цитрусови корички - просто експериментирах. Следващия път бих опитала с българско крема сирене, защото ми харесва леко солената му нотка в съчетание с плодове. И друго - баничките са еднакво вкусни и леко топли, и охладени и престояли в хладилник. Даже на нас май ни допадна най-много третият вариант.
Големи приказки... Десертът всъщност е много лесен за приготвяне, различен и много вкусен.
А защо "Cherry flowers" - защото половинката ги оприличи на цветя.
Йоли, още веднъж благодаря за чудесните идеи, които споделяш с нас! С удоволствие си хапваме от черешовите ти банички.
Необходими продукти за 12 броя:
- 4 точени кори;
- 200 г сирене рикота;
- 3 с. л. кисело мляко;
- около 20 г натурален шоколад;
- 2 ч. л. портокалова захар (ето такава използвах);
- около 50 г нарязани на едро орехи;
- 250-300 г череши, почистени от костилките;
-олио за намазване.
Относно корите. Реших да използвам олио за намазването им, тъй като рикотата според мен си беше достатъчно маслена. Та - първите шест банички ги направих, както е обяснила Йоли, но ми беше малко трудно да ги извадя от формичките след печенето (форма за мъфини). И за да се застраховам, при следващите шест добавих най-отдолу на кошничките още едно парче от точените кори.
След корите е ред на намасляването, а после и на плънката. Моята се състоеше от рикота, кисело мляко (стори ми се, че само с рикота ще е много по-гъсто от заквасената сметана, която Йоли предлага), наситнен черен шоколад и въпросната портокалова захар. Разбърках добре продуктите и слагах около 1 ч. л. във всяка формичка. Отгоре поръсвах с малко захар, няколко парченца орехи и половинки черешки. Следва намачканото парче кора и отново намасляване, малко плънка, захар, черешки и орехи.
Пекох баничките във фурна на 180 °C за около 20 минути, но покрити с алуминиево фолио. След това махнах фолиото, увеличих фурната на 200 °C и продължих с печенето до зачервяването им (още около 8-10 минутки).
Топлите банички се поръсват с пудра захар и се доверяваме на вкусното Йолино предложение.
Да добавя и аз нейната препоръка - не бива да се прекалява със сметаната/рикотата, за да могат баничките да се изпекат добре.
А сега три мои бележки. Въпросната портокалова захар не е лоша като идея, но не може да се сравни с аромата на истински цитрусови корички - просто експериментирах. Следващия път бих опитала с българско крема сирене, защото ми харесва леко солената му нотка в съчетание с плодове. И друго - баничките са еднакво вкусни и леко топли, и охладени и престояли в хладилник. Даже на нас май ни допадна най-много третият вариант.
Големи приказки... Десертът всъщност е много лесен за приготвяне, различен и много вкусен.
А защо "Cherry flowers" - защото половинката ги оприличи на цветя.
Йоли, още веднъж благодаря за чудесните идеи, които споделяш с нас! С удоволствие си хапваме от черешовите ти банички.
Желая на всички много усмивки и хубави емоции!
(。◕‿◕。)
Много апетитни и красиви!
ОтговорИзтриванеТраянче, Йоли е "виновна". =) Ще се радвам да опиташ.
ИзтриванеХубава вечер!
Разкошни са! Отдавана се каня и аз да ги пробвам. Поздрави!
ОтговорИзтриванеОпитай, Лу! С предложенията на Йоли няма грешка.
ИзтриванеПоздрави!
Ето това е!Ти най-добре си ме разбрала - няма рецепта,само импровизация.Страхотно го умееш това,Гери.Благодаря ти от сърце!Нямаш представа колко се радвам на подобни качества. Горещо те прегръщам и благодаря отново.
ОтговорИзтриванеЙолинце, сърдечно ти благодаря за милите думи, наистина! Прекрасна си - и като кулинар, и като човек. Бъди здрава и много щастлива!
ИзтриванеБлагодаря и за тази, и за всички чудесни твои идеи.
Прегръщам те и аз! Хубава вечер!
Чудни кошнички-банички, Гери!
ОтговорИзтриванеМай само солени варианти съм правила такива, редно е да пробвам и сладки, докато има в изобилие череши и ягоди на пазара.
Поздрави и хубава седмица!
Благодаря, Пепи! Ще се радвам да опиташ. А като знам, че обичаш шоколад, мисля, че може да се добави и течен, примерно. Аз после също се замислих за нещо подобно. =)
ИзтриванеХубава вечер ти желая!
Чудесно поднесено, оригинално, апетитно и напълно в сезона! Какво повече може да иска човек. Страхотно си се справила, Гери! И аз нямам търпение да се прибера вкъщи и да се залепя на черешите. :)
ОтговорИзтриванеХубава вечер! :)
Ех, Светле, ще се изчервя...
ИзтриванеИ аз съм като теб иначе - най-много обичам да застана под черешовото дърво и да ям до насита. Няма по-хубав плод от този, който в момента откъсваш.
Радвам се, че намина. Хубава вечер и на теб!
...
И виж, използвам картинките, които ми показа.
Гери,
ОтговорИзтриванетъкмо да кажа, че черешките още не стават за нищо и ти ме опроверга- на баба и дядо черешките със сигурност стават. Превъзходни кошнички!
Марте, даже много ни се усладиха. =) Ама нали знаеш, от баба и дядо всичко е хубаво.
ИзтриванеПрекрасна вечер ти желая и благодаря, че се отби при мен. ;)
Невероятна идея, чудесна реализация и много вкусно предложение! Гери, все повече се убеждавам, че с много любов и малко фантазия, човек може да направи чудеса. Усмивки! ;-)
ОтговорИзтриванеПърво, че изглеждат много красиво, второ, че звучат много вкусно и трето, че са с български ароматни череши, та просто няма как да им устои човек. Добре ми идват след разходката тези cherry flowers :)
ОтговорИзтриванеПоздрави, Гери и успешна нова седмица!
Дани, Снежи, благодаря ви, момичета! Почерпете се с черешовите цветчета и нека денят ви да е прекрасен.
ИзтриванеСърдечни поздрави!
Гери, чуднички са баничките ти. Страхотно изглеждат и си взимам една. Прегръдки и усмихната седмица!
ОтговорИзтриванеЧудни черешови кошнички! Прекрасна нова седмица, Гери!
ОтговорИзтриванеПрекрасни кошнички...
ОтговорИзтриванесъставки, вкус и композиция - страхотни,
изпълнението ти е много красиво и елегантно, Гери!
Комплименти и от мен,
Сърдечни поздрави и хубави майски празници, Диана
Таничка, Игличе, Дианка, сърдечно ви благодаря. Почерпете се с баничките и да ви е много сладко.
ИзтриванеПрекрасна и красива вечер ви желая, момичета!
Фантастични кошнички с интересен пълнеж!
ОтговорИзтриванеКрасиво и вкусно!
Поздрави!
Тили, много благодаря. Йоли е "виновницата". =)
ИзтриванеХубава вечер ти желая!
Изглеждат чудесно! Толкова много обичам череши, направо завиждам благородно! :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и усмихната седмица!
И аз много обичам череши, много вкусен плод.
ИзтриванеПоздрави, Алекс! Нека и твоята седмица да е прекрасна и много усмихната. =)
Много красиви кошнички си направила, Гери, пълни с чудеса! Много сполучлива интерпретация! Прелест! Поздрави!
ОтговорИзтриванеКате, както винаги си много мила. Благодаря ти!
ИзтриванеХубав ден!
Правила съм солени кошнички,но твоите ми събраха погледа!
ОтговорИзтриванеЧерешите са едно от любимите ми неща,може да ги ям в неограничени количества!
За мен остана ли една прекрасна кошничка!!!!!!!!!!!!!!!!
поздрави Гери
Миме, пробвай и няма да съжаляваш. =) Остана, даже е само едничка. Почерпи се и да ти е сладко.
ИзтриванеХубава вечер ти желая!
Оххх че красиво и вкусно. Прииска ми се да посегна и да си грабна една :))). Поздравления Гери, страхотна идея!
ОтговорИзтриванеПочерпи се, Дианка, и да ти е сладко. =)
ИзтриванеПоздрави!
С този вкусен десерт ще искам постоянно да се презареждам батериите хахах изглежда толкова вкусно и красиво направено, точно от майстор готвач.Благодаря ви за рецептата идващите почивни дни ще се опитам да ги направя, но не знам дали ще успя да ги увия така.Снимките са невероятни.Само ме притеснява дали ще успея да намеря такова сирене рикота,понеже може и да прозвучи странно но до сега не съм купувала, дали го има в по големите магазини?Наистина е божествена наслада с тези свежи вкусове на портокала , а захарта от къде мога да я намеря?
ОтговорИзтриванеЗдравейте! Много се радвам, че ще опитате нещо, приготвено от мен, много! Благодаря искрено за доверието! :) Аз далеч не съм майстор, просто любител, така че ще се справите и още как. Дано да ви харесат и на вкус, рецептата е на Йоли. ;)
ИзтриванеИначе... Рикотата си е точно извара. Така че ако имате местенце, от което купувате хубава, българска извара, спокойно може да замените. Пробвала съм да разбия извара с блендер - получава се фина и наповодбява дори крем сирене. Предполагам, че ще се получи много вкусно и с купешко крем сирене. А захарта... Използвах я, защото ми я бяха подарили. Но реално не е нищо особено. Така че моят съвет е просто да настържете мъничко портокалова кора (да кажем 1 к. л. за цялата смес) - ще се получи много по-приятно. :)
Ами това, е. Пускайте на воля въображението и смело напред. Няма нищо трудно. И се надявам да останете доволни, ще чакам след това отзивите. :)
Сърдечни поздрави!