сряда, 5 юни 2013 г.

Когато дъхът ти спира...

... думите са излишни. Но емоциите бяха толкова завладяващи, изживяването толкова вълнуващо, че желанието да споделя момента определено не стихва.

На 3 юни Пловдив беше разтърсен от истински величия - DEEP PURPLE. Нищо лично, но групи като тази определено заслужават повече внимание от някои други. Да, знам, че всеки има собствен вкус и музиката е разтегливо и субективно понятие, но тези хора са дали основата, на която днес стъпват уж световните звезди. И наистина ми е малко обидно, когато дадено нещо бива определяно за концерт на годината, а събития, свързани с група като Deep Purple и шоу като "The Wall" на Roger Waters някак остават на заден фон.


Пърпалята (както им казват някои български фенове) се събират още през 1968 г. в Хетфорд, Англия. През годините съставът се променя, но не и фактът, че са едни от пионерите на хеви метъла и хард рока. За да стигнем до наши дни, когато групата включва светила като Ian Paice, Roger Glover, Ian Gillan, Steve Morse, Don Airey. Умишлено изписвам имената на английски, защото срещам разминаване в произношението им на български.


Концертът се състоя на стадион "Христо Ботев" в Пловдив. И ето така изглеждаше той в самото начало, когато хората тепърва влизаха, за да станат свидетели на един страхотен концерт.

























Този малчуган определено спечели симпатиите ми. Така искрено се забавляваше, че просто ми изпълни душата.



























Това беше сцената - все още празна, но очакваща заветния час.



























Crossfire - рок бандата, която подгряваше преди излизането на Deep Purple. Място за сравнение между двете групи не може да има, но не бих отрекла, че създадоха добро настроение като за начало. Замислих се и друго - какво ли е да свириш на една сцена с подобни великани... Сигурно момчетата от Crossfire  са се чувствали още по-специално.






Този мъж определено беше оригинален. Първоначално не успях да видя прическата му, но след това всичко беше ясно.


А по-долната снимка показва как практично си носеха бирата. Стори ми се атрактивно и реших да снимам. Та за тези, които пият - наздраве! На мен музиката ми е напълно достатъчна.




































Не мога да говоря за любима група, но определено се прекланям пред всички тези хора (т. нар. "стари групи"), осмислили музиката на толкова поколения. В един момент се замислих "Боже, какви хора свирят пред нас..." Лично аз наистина се чувствах страхотно.


























Така завърши концертът - със заря. Предполагам в случая се съчетаваха двете събития - концертът и 100 години от създаването на футболен клуб "Ботев Пловдив". Всъщност годишнината на най-стария български футболен отбор беше причината за концерта в Града на тепетата.







С двата записа ви предлагам да се потопите и да усетите поне малка част от атмосферата на концерта.

Надявам се да не съм обидила никого с тази ми публикация, далеч не целя това. Просто искам да изразя уважението си пред групи като тази - защото определено трябва да им отдадем заслуженото. Те създават музика, но и цялостно възприемане на заобикалящия ни свят.

Желая на всички прекрасен ден с много усмивки, хубава музика и любими хора! :)




15 коментара:

  1. Ооооо , слушахме ги тайно като бях ученичка ! На магнитофон с ролки и ги разменяхме помежу си :) !
    Велики са ! И не виждам кого може да обидиш ,Гери !
    Благодаря за споделената емоция !
    Поздрави ,мила ! Хубава вечер !

    ОтговорИзтриване
  2. Че кого да обидиш?! Те са велики и всеки им се възхищава, дори и тези, които не харесват този род музика, поне заради успехите. Величия са, това е! Браво, за това, че си била част от това шоу!

    ОтговорИзтриване
  3. Ванче, Кате, радвам се, че намирам и сред вас привърженици на тази музика. А за обидата - ставаше въпрос да не се обиждат хората, които наричаха едно друго събитие "концертът на годината" за България. Защото според мен ето такива хора, като Пърпъл, са на висота, която въпросните днешни звезди трябва само да уважават. Както и да е. :)
    Прекрасна вечер ви желая, момичета!

    ОтговорИзтриване
  4. Гери, страхотно изживяване, преживях същите емоции тази година и дъхът ми беше спрял през цялото време, но един път не стига, а за концерта на годината, не знам за кой говориш, но за мен беше концерта, на който аз бях /Bon Jovi/, защото аз съм им фен от 12 годишна /сега съм на 35/, и това за мен беше концерта на годината, пък който иска да се обижда.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Желая ти много такива моменти, Поли, наистина си заслужават.
      Поздрави!

      Изтриване
  5. Гери, поздравления за поста! Създаде ми настроение и наистина се радвам, че сподели преживяното! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз се радвам, че споделеното усмихва някого. Благодаря, Дани, хубава вечер!

      Изтриване
  6. Безспорно са оставили една от най-трайните и значими следи в рок музиката,инструментално са невероятни и изключително трудно достижими,но вокално откровено казано винаги са ми идвали една идея по-кресливи ,отколкото ми допада на слуха.Разбира се,всичко е дълбоко субективно и ничие мнение не обвърза останалите.От тази генерация други са моите вечни любимци.
    Гери,радвам се,че ти се е напълнила душата,хубаво е ,когато се докоснеш до своите кумири и се насладиш на живо.Надявам се няма да се обидиш на откровеността ми.
    Прегръдка и хубав четвъртък,мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Росинце, как ще се обидя за подобно нещо? Всеки има вкус, нали така? И най-хубавото нещо от всичко е разнообразието - за всеки да има и всеки да е доволен. Благодаря ти, че се отби при мен и сподели мнението си. =)
      Слънчеви и усмихнати поздрави!

      Изтриване
  7. Гери, НЕблагородно ти завиждам за емоцията;) А на другата (Роджър Уотърс) мисля, че може да се срещнем. Специално заради него отидох до Загреб-идея си нямах, че ще намине и насам след 2 години и отсега ти казвам, такова нещо няма да видиш друг път;) Благодаря ти за удоволствието!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марте, представям си тогава колко по-приятно ще бъде да го преживееш отново. А още повече се радвам, че намирам и в теб съмишленик за тази музика. Аз благодаря, че намина и сподели! :)
      Прекрасна и усмихната вечер ти желая!

      Изтриване
  8. Гери,в родният ми град и групата,която е класика-как да се разсърдя?Радвам се,че си преживяла това щастие да ги чуеш на живо.
    Лека нощ от мен!

    ОтговорИзтриване
  9. И вие си имате чудни преживявания! Интересно ми бе да споделиш:)

    ОтговорИзтриване