събота, 29 юни 2013 г.

Най-накрая

От известно време искам да направя някои промени с блога и днес определено ги направих. Исках по-различна визия, исках като цяло повече практичност в местенцето си, така че да е по-удобно и за мен, и за всички вие, които се отбивате тук. Надявам се да съм го постигнала.

За добро или лошо винаги влагам много от себе си в нещата, с които се захващам. Имам желание всичко да е идеално, да се получи добре и да съм доволна от свършеното. Май му се казва перфекционизъм... Ама както и да го наречем, определено пречи на моменти. Да, понякога се изисква, но невинаги е така. Безспорно обаче ми отнема много енергия. Опитвам се да отсявам значимото от "другото" и се надявам с времето да успея. В случая се радвам, че успях да реализирам това, което бях намислила. И тук е моментът да изкажа най-сърдечни благодарности на Дани от "Colourful place". Ако не бяха разясненията й на моите въпроси (къде логични, къде леко глуповати), едва ли щях да постигна каквото и да е. Дани, искрено ти благодаря! Бъди винаги така прекрасна! ❀

И по случай мъничкия ми успех (за мен блогът е важна част от ежедневието ми и определено си е успех всяко развитие, свързано с него), искам да ви почерпя с един много вкусен сладкиш. Даже бих казала, че е един от най-вкусните, които съм опитвала. И се радвам, че се реших да го приготвя, защото това е моят тип кекс - сочен и плътен.

Шоколадов кекс с тиквички


Рецептата е на Люси от "Lucci's World of Artcraft". По думите й от посочените количества се получават два сладкиша, така че аз просто разделих всичко на две, така че ще напиша рецептата така, както я приготвих аз. А малко по-късно ще ви разкажа за едно събитие, където всъщност се запознах с това лъчезарно и талантливо момиче. :) Люси, сърдечни благодарности за споделената рецепта, наистина!

Необходими продукти:
- 2 яйца;
- 125 г брашно;
- 190 г захар;
- 175 мл олио;
- 1 средна тиквичка, настъргана (1 ч. ч.);
- 30 г какао;
- 1 ч. л. сода бикарбонат;
- 1/2 ч. л. бакпулвер;
- 1/2 ч. л. канела;
- щипка сол.

Смесват се пресятото брашно, захарта, содата, бакпулверът, солта, какаото и канелата. Разбърква се добре до получаване на кафеникав прашец.
Разбитите отделно яйца (аз разбивах с миксер до побеляване) се прибавят към брашнената смес, както и олиото. Трябва да се получи гъсто шоколадово тесто. По препоръка на авторката се добавя малко топла вода, ако тестото се получи по-гъсто. При мен стана точно така и добавих около 50 мл топла вода, при което всичко си дойде на място. Накрая се прибавя и тиквичката - аз си послужих с блендер. Не за друго, но се притеснявах, че с рендето ще получа пo-едри парченца и ще си хапвам десерта сама...
Готовата смес се изсипва в намазнена и набрашнена тавичка и се пече в предварително загрята на 180° C фурна. Пече се до готовност (до суха клечка) - при мен отне около 45-50 минути.
Гарнира според предпочитанията. Аз избрах просто да поръся с малко пудра захар.



Кексът изглежда като недопечен, но всъщност си е добре. Просто е доста влажен като текстура и плътен като вкус. А тиквичките - уверявам ви, че не се усещат ни най-малко.



При нас кексът вече е спомен, свърши доста бързо и определено хареса на всички. Люси, благодаря още веднъж!

*               *                 *

Събитието, за което споменах по-горе...
Бях поканена на представяне на аржентински ястия, приготвени от шеф-готвача Алекс Левенски. Тук е мястото да благодаря и на още една дама - Мария Чалиева от "Fresh cuts of live". Всъщност тя е виновна за възможността да бъда част от тази среща.
Присъствахме няколко човека, които си водим блогове, както и други, за които така и не разбрах много... Но важното е, че си изкарахме много добре и се забавлявахме. Готвихме (беше нещо като кулинарно училище), хапнахме, говорихме си доста и... по женски. :) Да не забавя, имахме си и мъж в групата, но жените бяха повече. Сега кой готви по-добре, а? =)))
Та там се запознах с Люси и разбрах за нейния блог. Имах удоволствието да се запозная лично и с Ани от "Вкуснотека". И ако трябва да съм напълно честна, тайничко се надявах да се запозная с още повече блогърки - визирам всички вас, с които общуваме чрез виртуалните си местенца. Надявам се един ден и това да стане. Ще ми бъде изключително приятно да споделим сготвеното и на живо, на сладка раздумка.

И за малко да забравя... Кекс с тиквички - бях решила да опитам още преди около седмица-две, но не откривах "моята" рецепта. Та на аржентинско-българската среща попитах шеф-готвача за мнение, но той дори не беше чувал. Тогава Люси се обади и каза, че го е приготвяла и е страшно вкусен. Само след няколко дни го приготви отново и направи публикация за него в блога си. Оттам получих и рецептата.


Желая на всички усмихната и спокойна вечер - напук на сивото и бунтуващо се време навън...


49 коментара:

  1. Честита нова дрешка ,Гери ! Харесва ми , а щом ти си доволна това е най- важното !
    Спечели ме за каузата кекс с тиквички :) !Ще пробвам !
    Хубава съботна вечер ! Прегръдка !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ванче! Ще се радвам, ако опиташ и ви хареса. Наистина е много вкусен десерт.
      Хубава вечер и на теб! Изпращам ти малко дъждовни прегръдки от България, но пък са усмихнати. :))

      Изтриване
  2. Гери, честита нова визия на твоето прекрасно местенце! Много, много ми харесва! Веднага ще се почерпя от вкусния кекс, преди да са ме изпреварили, хихи. :) Усмивки и слънчева неделя!

    п.с. Благодаря за милите думи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Диди, аз ти благодаря, че си това, което си!
      Почерпи се и да ти е сладко.
      Изпращам ти много усмивки и ти желая прекрасна вечер! :)

      Изтриване
  3. Няма как след толкова хвалби по мой адрес да не ти го върна :) Гери, ти си прекрасен кулинар и естет и много ми харесва решението ти за поднасянето на десерта. На снимките в разрез наистина се вижда колко е пухкав, но същевременно и сочен. Радвам се, че рецептата ти е допаднала и сте си го хапнали! Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Люси, няма как да не кажа това, което мисля. А и винаги, когато има защо, обичам да хваля хората, защото заслужават. Мисля, че освен всичко друго, имаме нужда да чуваме и по някоя добра дума. Е, аз не мога да приемам особено комплименти, но... обичам да правя.
      Та за сладкиша - прекрасен е, много, много ни хареса и със сигурност ще го направя пак. Благодаря, че сподели, очаквам и бъдещите ти предложения.
      Хубава вечер, Люси!

      Изтриване
  4. Гери, честита нова визия!
    Чудесна е !
    А предложението ти изглежда страхотно!
    Снимките са прекрасни!
    Не съм опитвала още с тиквички и ми
    погъделичка любопитството :)
    Правила съм с червено цвекло и знам, че е чудесно!
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, благодаря сърдечно за милите думи. Сладкишът наистина е вкусен. Ако се решиш, ще се радвам да споделиш мнение. И не се тревожи, никой няма да разбере, че въобще има допълнителна съставка, още по-малко, че е тиквичка. :)
      Сърдечни поздрави на теб и морето! :)))

      Изтриване
  5. I made Bundt cake with chocolate and zucchini and tasted wonderfully.Yours looks so good.Enjoy it and have a nice weekend,my friend.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Zokie, I remember your comment when you said that you have also had a recipe for this cake. And I was looking for it in your blog, but I didn't find anything...
      But it's really delicious!
      Have a nice weekend, dear Zoki!

      Изтриване
  6. Честит нов облик на блога, Гери!
    А тиквички обичам много и готвя почти всеки ден! Обичам да се шегувам, че само на десерт не съм ги направила. А ето, че ни предлагаш точно десерт. :)
    Много апетитно кексче! :)
    Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Светле! Хайде, сега е ред да опиташ и десерт. Много се надявам да ти хареса, ще чакам да кажеш.
      Сърдечни поздрави и на теб! :))

      Изтриване
  7. Охо, каква хубава визия, Гери! :) Поздравления :) А сладкишът звучи екстра! Тези дни и аз направих един десерт с тиквички и установих, че са си много подходящи и за сладки неща, не само за солени. Естествено, половинката изброи цялата енциклопедия с кулинарни съставки, преди да се откаже и да му призная, че имаше именно тиквички вътре :D Ти веднага ли си каза какво си сложила? ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тики, благодаря, радвам се, че ти харесва! :)
      А за сладкиша - определено не казах първоначално. Половинката е толкова претенциозен, че просто ще загубя, ако призна преди да е опитал. Първо хапва и после признавам... :) Но над половината кекс си го хапна само той. :)
      Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  8. Rico,rico, me tomaría un trozo con un café ahora mismo. Un saludo

    ОтговорИзтриване
  9. Супер е промяната, Гери! Спретнато и подредено! А кексът е влажен и сочен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Лу, надявам се да е по-удобно за всички сега.
      Хубава вечер от мен! :)

      Изтриване
  10. Чудесна нова визия, а и кексът е страхотен! Колкото до запознанствата с други блогове, всяка година през октомври се срешаме в Стара Загора. Ще видиш във фейсбук и се надявам да се присъединиш!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Траянче, сърдечно благодаря за поканата! Но нямам фейсбук (отказвам да използвам тази социална мрежа), иначе с удоволствие бих дошла до Стара Загора за едно такова събитие - ще е чудесно. Ако имаш желание, ще се радвам да ми дадеш допълнителна информация. :)
      Хубава вечер ти желая!

      Изтриване
  11. Страхотни и новата визия и вкусната почерпка! Честито! Страхотно изглежда сега, аз и преди си го харесвах, но сега още повече:)! Поздрави, Гери!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се много, Кате, надявам се сега "ровенето" в блога да е по-лесно, дори за мен е по-удобно, като търся. :) Пък ако нещо не е както трябва, надявам се всички вие да ми кажете за това.
      Сърдечни поздрави и на теб, бонбон! :)

      Изтриване
  12. Още снощи коментирах, но нещо явно не се е получило... Честита нова визия! Много е свежа и приятна. :)
    За кекс с тиквички бях чувала, но не съм се осмелявала да приготвя. Твоя изглежда много сочен и вкусен! Мерси за рецептата.
    Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Алекс, опитай и няма да съжаляваш, ако харесваш точно такива сочни кексове. Гарантирам за вкуса. И се радвам, че одобряваш, за мен е важна оценката на всички ви - все пак този блог не е само за мен. :)
      Поздрави и на теб!

      Изтриване
  13. Честита нова премяна! Харесва ми много :) И аз към планирала нещо подобно и ако имам въпроси вече знам, че мога да те "тормозя" за съвети :) А на този кекс с тиквички отдавна се каня, но като гледам твоето изкушение може би не трябва да отлагам повече :) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габи, не отлагай повече. Аз само чаках да попадна на рецепта и определено я открих. А за блога - Дани бе така търпелива да ми обясни всичко, така че сега ако мога да помогна аз с нещо на някого, винаги съм насреща. Само питай. :)
      Хубава вечер Ви желая, г-жо Габи (ех, че хубаво звучи)! :)

      Изтриване
  14. Браво,Гери, направила си много красиво и уютно тук!Поздравления за красивата и стилна визия.И аз се опитах преди време, но направих само някои козметични неща.Дано му дойде времето и на моята визия някога- хи,хи! Успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Таничка, с каквото мога, ще помогна. И на мен помогнаха (Дани е виновницата), за да мога след това да се справя сама. Ама питах, питах доста. Така че ако решиш, насреща съм. :)
      Успешна да е и твоята седмица! :)

      Изтриване
  15. здравей Гери,
    блогът изглежда разкошно!
    Много благодаря за добрите думи, наистина се забавлявахме и се надявам да се видим скоро пак.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Мими! А за срещите - надявам се да се случват.
      Поздрави!

      Изтриване
  16. Гери, харесвам лятната ти рокля;)
    И кекса харесвам- и аз така- сочни и плътни ги обичам;)Пък и с тиквички!!!!
    И съжалявам, че не можах да се присъединя към аржентинската вълна- другия път, надявам се;) Хубава седмица ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марте, значи сме една порода с теб откъм вкус. :)
      А аз още повече съжалявам, защото щях да се запозная с още един прекрасен човек. Ама наистина се надявам някога да ви видя - всички, които ме радвате толкова много с присъствието си тук.
      Хубава да е и за теб, Марте! :)))

      Изтриване
  17. И новото ти оформление и снимките и рецептата -
    страхотни! Харесват ми, поздравления, Гери!
    Хубаво, усмихнато и щастливо лято, Диана

    ОтговорИзтриване
  18. Гери, чудесна свежа и с приповдигнато настроение визия си сътворила! И нежна, напълно си подхожда с прекрасното име!
    А за перфекционизма ми е познато, както и за отнемането на енергия ... Но да те "успокоя" - не се лекува, знам го от опит :) Но това ни носи крайното удовлетворение, защото претупването само би ни затормозило. Затова, давай напред и това, което правиш, ще е така добро, като блога и този кекс от нестандартни продукти :)
    Поздравления и пожелания за други успехи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Албенче, и аз се съмнявам, че няма да се излекувам, но поне да отсявам обектите, които да получават енергията ми... Но си права, удовлетворението после е голямо. Благодаря за милите думи!
      Прекрасна вечер от мен! :)

      Изтриване
  19. Гери, обновлението на блога ти е страхотно, мисля, че много точно ти допада- нежно, стилно и интересно. А за кекса само ще кажа, че мноого ме впечали и ще го пробвам. Усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Таничка, много благодаря за комплиментите, дано да са заслужени...
      А за кекса - много е вкусен, надявам се да се хареса и у вас.
      Сърдечни поздрави! :)

      Изтриване
  20. Страхотна нова визия на местенцето ти, Гери!!! Честита ти нова премяна :) много ти отива!!!
    Кексът изглежда невероятно - от миналата година се каня да приготвя нещо шоколадово с тиквички :) и все още не съм "сколасала", но като гледам кекса ти - трябва по-скоро да запретна ръкави...
    Усмихнат ден ти желая :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Мина, надявам се и за всички вас да е по-удобно така. :)
      А за кекса - ако обичаш по-сочните варианти, този със сигурност ще ти хареса. Много плътен вкус, аз определено съм му фен вече.
      Усмихнат и слънчев ден и за теб! :)))

      Изтриване
  21. Гери,вчера тъкмо бях отворила на твоята публикация,когато на работа настъпи инцидент и слава Богу,че все пак не бе трагичен,а можеше да е.
    Сега,на по-свежа глава влизам да ти честитя новата визия на блога!Много е важно на теб да ти е комфортно тук,на нас всякак ще ни хареса да сме в твоята компания!
    Шоколадов кекс с тиквички правих миналото лято и много ни хареса,вярно е,че става много сочен и тиквичките изобщо не се усещат.
    Взимам си парченце от твоя и ти пожелавам усмихната сряда с много настроение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Росинце, добре, че се е разминало на работа... А за визията - определено ми е по-добре сега, но наистина искам и за вас да е по-удобно. А за комплимента - много мило от твоя страна, дано да е така. На мен ми е още по-приятно в компанията на всички вас!
      За кекса - да, определено е сочен, сполучлива идея е, макар и със зеленчук. :)
      Почерпи се и с повече и да ти е сладко. Хубав ден и на теб, Росинце, изпращам ти много слънчеви усмивки! :)

      Изтриване
  22. Поздравления за новата визия, Гери! Много ми харесва и сигурна съм, че заедно с твоите рецепти, ще привлече безброй нови читатели.
    Кексът е класика, която отдавна се каня да приготвя. Няма да се бавя вече. Сърдечни поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Евче, благодаря за милите думи! Ще се радвам да опиташ кекса, дано да ти хареса!
      Слънчев и усмихнат ден ти желая! :)))

      Изтриване
    2. чудно е новото оформление, Гери:))) хей, какво стана със сесията?

      Изтриване
    3. Радвам се, че ти харесва, Алекс! А сесията приключи вчера... Очаквам да разбера резултата от този последен изпит към края на седмицата и вече ще съм спокойна. Засега всичко е по план! :)

      Изтриване
  23. Здравейте, попаднах на вашата рецепта и ето, че днес направих кекс за втори път в рамките на седмица ;)
    Прекрасен е, всички го харесаха и дори не разбраха, че е с тиквички :)))

    Поздрави от Варна!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еее, Мария, страшно съм Ви благодарна за оставения коментар, така ме зарадвахте! Да ви е много сладко вкъщи! Кексът наистина е чудесен, заслугата за него е изцяло на Люси - от нея взех рецептата. Виждам, че съм пропуснала да сложа връзка към нейното местенце (само съм казала на кого е), веднага поправям! Благодаря още веднъж за доверието, наистина ме усмихнахте!
      Прекрасен ден желая! :)

      П.П. Ако не е проблем за Вас, бих се радвала на "ти". ;)

      Изтриване