понеделник, 18 февруари 2013 г.

Измъчено изпълнение


Реших, че ще си приготвя някакъв десерт. Още повече, че бях поканила приятелка на гости - имах и повод. И какво да е, избрах си сладкиша с ябълки и грис. Запазила съм си ето тази рецепта сигурно от няколко месеца вече. Яна, благодаря за споделеното!
Е, претърпя малко промени при мен, но важното е, че сладкишът беше много вкусен.
А защо измъчен? Защото както се опитвах да го снимам, фотоапаратът се развали (картата показваше някаква грешка)... Изобщо много "приятна" ситуация. Веднага си помислих, че всичко приключи, защото не е нова техника - може би му беше това животецът, знам ли.
За щастие моята половинка се оказа със златни ръце и какво прави, какво струва, фотоапаратът тръгна отново, та успях да запечатам вкусния и ароматен десерт.

Рошав сладкиш с ябълки 


 


Рецепта няма да пиша. Общо-взето спазих количествата на Яна - направих малки промени. Единственото, което добавих от себе си, беше едно пакетче ванилия (за сметка на по-малко канела от половин пакетче). А защо е рошав? Защото и овесените сладки, които правих преди време, също нарекох рошавелки - просто са си рошави и това е.
Когато бях готова за реденето на сладкиша (по рецепта сухата смес се редува с настърганите ябълки), две неща ми минаха през ума. Едното беше свързано с това дали въобще да го редя, или да смеся всичко заедно и просто да го изсипя във формата (не е моя измислица това, опитвала съм го по този начин и беше страхотен резултатът), а другата ми чуденка беше за самата форма. Накрая резултатът беше следният: спазих съвета на Роси ("Кулинарен еликсир") и сложих хартия за печене на дъното на тавичката, която леко намазах с олио. А самата смес - всичко обърках заедно и просто го изсипах в тавичката.

 

  


Изпекох сладкиша, поръсих с пудра захар и зачаках да изстине. Предстоеше му фотосесия... И както споменах по-рано, фотоапаратът отказа да съдейства. Всичко подготвено беше прибрано, апаратчето пък взе, че се оправи, пак редих, пак снимах... Изобщо сложна работа.
В крайна сметка си имахме вкусен сладкиш, който не бухна особено (май следващия път ще го редя, както си е по рецепта), но пък определено ни хареса - и на нас, и на гостенката ни.

23 коментара:

  1. Много обичам сладкиши с ябълки, а твоят рошавелко много ми допада! :) А и е много фотогеничен! :)
    Този неприятен проблем с апарата, няма как да влоши вкуса на сладкиша.
    Хубав и усмихнат ден, Гери! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Гери, чудесен сладкиш, ароматен и приятен на вкус! Поздравявам те за участието ти в радиопредаването, много ми хареса и се радвам, че качи записа, за да мога да те чуя! :)
    Браво на половинката, че се е справил и с проблема на фотоапарата, имам нужда да се наслаждавам на снимките ти!
    Поздрави и хубав ден! :))

    ОтговорИзтриване
  3. Гери,облажи ми се окото при вида на този сладкиш!Бях се зарекла да го направя и тази зима и на-не дойде ред.Ама и зимата още не е заминала,та да не бързам със заключенията,може и да се вреди все пак!Той по принцип не бухва,така че мисля,че ти се е получил идеален и безобразно сочен!Как ми се прияде точно сега не е истина!Благодаря за подстрекаването!Прегръдка и честито за повода! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Чудесно си изглежда, Гери! Рошав, не рошав знам, че е вкусен :)А и снимките ти са много апетитни! Поздрави и приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  5. Прекрасен сладкиш Гери.Много харесвам ей такива рошави сладкишчета.Хем са много вкусни хем и фотогенични.Поздрави и хубава вечер ти желая!

    ОтговорИзтриване
  6. Ех, че красиво! Снимките не "говорят" за никакви премеждия с фотото, даже напротив!
    Как ми се иска парченце от това вълшебство - не е тайна, че обичам десерти с ябълки! Искам и аз на гости :)

    ОтговорИзтриване
  7. Момичета, толкова ме зарадвахте с думите си... Направо аз нямам думи.
    Светле, Дани, Роси, Снежи, Таничка, Миме, сърдечно благодаря на всички ви!
    Да, за мое щастие фотоапаратът се оправи и не повлия на вкуса на сладкиша. И аз много обичам десерти с плодове, а този е така хрупкав и ароматен - един от фаворитите ми.
    Черпя всички ви с него - не само по едно парче, по колкото ви се услади.
    Прекрасен ден ви желая, мили и слънчеви дами!

    ОтговорИзтриване
  8. Чудесен е сладкиша. И у дома е на особена почит :). Придърпвам си едно парченце, благодаря.
    Поздрави, мила и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Диди, благодаря! Почерпи се и да ти е сладко.
      Хубав ден!

      Изтриване
  9. Браво на половинката ,че е оправил фотото за да можем да видим тези прекрасни снимки!Гери, аз го редя този сладкиш, но моя не става по-бухнал.Така че следващия път ще действам по твоя метод. А за теб комплименти страхотно се е получило сладкото ти ,рошаво изкушение :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нати, благодаря за милите думи!
      Относно сладкиша - бъркай смело, не се губи нищо от вкуса, сега разбирам, че и от обема. Но все повече се убеждавам, че ми трябва тавичка с по-малък диаметър и тогава май всичко ще си дойде на място.
      Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  10. Гергана, сладкишът ти е станал хубав!Хубаво е да има разбирач на фотоапарати, карти и компове у дома! На моя майстор, това му е любимият сладкиш! И моята рецепта е такава, само дето обърквам ябълките с канелата и отгоре поръсвам от сухата смес, но използвам доста повече ябълки.Ако искаш хвърли едно око-http://vkusnosbety.blogspot.com/2011/10/blog-post_04.html
    Никога не е бухвал, но аз го пека в една голяма тава- тавата на фурната!
    Напълно разбираемо е, че гостенката ти е останала очарована!
    сърдечен поздрав!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бети, благодаря ти много! И да знаеш - ще се възползвам и от твоята рецепта. Сладкишът определено ми харесва, така че твоят вариант е добре дошъл.
      Прекрасна седмица ти пожелавам!

      Изтриване
  11. Гери, чудесен ти се е получил сладкишът! Напразни са били притесненията ти!
    Прекрасни снимки!

    ОтговорИзтриване
  12. Гери, супер е! Мисля да зарадвам себе си, а и още някой, с него! ^^

    ОтговорИзтриване
  13. Тили, благодаря. Вече ще знам, че така трябва да се получи.
    Плами, добре дошла при мен. Ще се радвам да те виждам тук.
    Хубав ден на всички! =)

    ОтговорИзтриване
  14. Гери, чуден е станал! Този тип ябълков сладкиш не бухва много, така че не се притеснявай.
    А колкото до снимането, искам да ти кажа, че аранжировката, снимките, обработката и качването в блога ми отнемат 10 пъти повече време отколкото да сготвя :)
    Хубав ден ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  15. Гери,моите девойки/ученичките/ наричат този сладкиш "Ръсеното".Обожават го и е задължително да е хрупкав и рошав.Често добавям маслени трохи отгоре, че ядките и брекетите не се спогаждат.
    Поздрави, мила и вдъхновение за още вкуснотийки!

    ОтговорИзтриване
  16. Лети, Вили, сърдечно благодаря, много сте мили. Относно снимането - и при мен се получава така, но се надявам освен отнетото време, някога и снимките да са по-добри (вярно, зависи и от техниката, която има човек).
    А за самия сладкиш - точно такъв си беше, ароматен, вкусен, хрупкав, рошав... Всичко. Наистина много ни хареса, пак ще се прави. Бети ми беше подхвърлила една идея, Роси е правила с круши, все си мисля, че вероятно търпи импровизации.
    Поздрави на всички!

    ОтговорИзтриване
  17. Измъчено, но сладко...,
    Поздравления за предаването и чудесния сладкиш - изглежда много фин и ароматен!
    Независимо, или въпреки препятствията, снимките са много слънчеви и апетитни.
    И моите поздравления с пожелания за хубава вечер, Диана

    ОтговорИзтриване
  18. Независимо от проблемите снимките на вкусния сладкиш са станали прекрасни, така че всичко е добре, когато свършва добре! Хубави събота и неделя, Гери!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Игличе, благодаря много за милите думи. Напълно права си - важен е крайният резултат.
      Много усмихнати почивни дни и за теб!

      Изтриване