Реших, че ще си приготвя някакъв десерт. Още
повече, че бях поканила приятелка на гости - имах и повод. И какво да е,
избрах си сладкиша с ябълки и грис. Запазила съм си ето тази рецепта сигурно от няколко месеца вече.
Яна, благодаря за споделеното!
Е, претърпя малко промени при мен, но важното е,
че сладкишът беше много вкусен.
А защо измъчен? Защото както се опитвах да го
снимам, фотоапаратът се развали (картата
показваше някаква грешка)... Изобщо много "приятна" ситуация. Веднага си помислих,
че всичко приключи, защото не е нова техника - може би му беше това животецът, знам ли.
За щастие моята половинка се оказа със златни ръце
и какво прави, какво струва, фотоапаратът
тръгна отново, та успях да запечатам вкусния и ароматен десерт.
Рошав сладкиш с ябълки
Рецепта няма да пиша. Общо-взето спазих количествата на Яна - направих малки промени. Единственото,
което добавих от себе си, беше едно пакетче ванилия (за сметка на по-малко
канела от половин пакетче). А защо е рошав? Защото и овесените сладки, които
правих преди време, също нарекох рошавелки - просто са си рошави и това е.
Когато бях готова за реденето на сладкиша (по рецепта сухата смес се редува с настърганите ябълки), две неща ми минаха през ума. Едното беше свързано с това дали
въобще да го редя, или да смеся всичко заедно и просто да го изсипя във формата
(не е моя измислица това, опитвала съм го по този начин и беше страхотен
резултатът), а другата ми чуденка беше за самата форма. Накрая резултатът беше
следният: спазих съвета на Роси ("Кулинарен
еликсир") и сложих хартия за печене на дъното на тавичката, която
леко намазах с олио. А самата смес - всичко обърках заедно и просто го изсипах
в тавичката.
Изпекох
сладкиша, поръсих с пудра захар и зачаках да изстине. Предстоеше му фотосесия... И както споменах по-рано, фотоапаратът отказа да съдейства. Всичко подготвено беше прибрано, апаратчето пък взе, че се оправи, пак редих, пак снимах... Изобщо сложна работа.
В
крайна сметка си имахме вкусен сладкиш, който не бухна особено (май следващия
път ще го редя, както си е по рецепта), но пък определено ни хареса - и на нас,
и на гостенката ни.
Много обичам сладкиши с ябълки, а твоят рошавелко много ми допада! :) А и е много фотогеничен! :)
ОтговорИзтриванеТози неприятен проблем с апарата, няма как да влоши вкуса на сладкиша.
Хубав и усмихнат ден, Гери! :)
Гери, чудесен сладкиш, ароматен и приятен на вкус! Поздравявам те за участието ти в радиопредаването, много ми хареса и се радвам, че качи записа, за да мога да те чуя! :)
ОтговорИзтриванеБраво на половинката, че се е справил и с проблема на фотоапарата, имам нужда да се наслаждавам на снимките ти!
Поздрави и хубав ден! :))
Гери,облажи ми се окото при вида на този сладкиш!Бях се зарекла да го направя и тази зима и на-не дойде ред.Ама и зимата още не е заминала,та да не бързам със заключенията,може и да се вреди все пак!Той по принцип не бухва,така че мисля,че ти се е получил идеален и безобразно сочен!Как ми се прияде точно сега не е истина!Благодаря за подстрекаването!Прегръдка и честито за повода! :)
ОтговорИзтриванеЧудесно си изглежда, Гери! Рошав, не рошав знам, че е вкусен :)А и снимките ти са много апетитни! Поздрави и приятна вечер!
ОтговорИзтриванеПрекрасен сладкиш Гери.Много харесвам ей такива рошави сладкишчета.Хем са много вкусни хем и фотогенични.Поздрави и хубава вечер ти желая!
ОтговорИзтриванеЕх, че красиво! Снимките не "говорят" за никакви премеждия с фотото, даже напротив!
ОтговорИзтриванеКак ми се иска парченце от това вълшебство - не е тайна, че обичам десерти с ябълки! Искам и аз на гости :)
Момичета, толкова ме зарадвахте с думите си... Направо аз нямам думи.
ОтговорИзтриванеСветле, Дани, Роси, Снежи, Таничка, Миме, сърдечно благодаря на всички ви!
Да, за мое щастие фотоапаратът се оправи и не повлия на вкуса на сладкиша. И аз много обичам десерти с плодове, а този е така хрупкав и ароматен - един от фаворитите ми.
Черпя всички ви с него - не само по едно парче, по колкото ви се услади.
Прекрасен ден ви желая, мили и слънчеви дами!
Чудесен е сладкиша. И у дома е на особена почит :). Придърпвам си едно парченце, благодаря.
ОтговорИзтриванеПоздрави, мила и усмихнат ден!
Диди, благодаря! Почерпи се и да ти е сладко.
ИзтриванеХубав ден!
Браво на половинката ,че е оправил фотото за да можем да видим тези прекрасни снимки!Гери, аз го редя този сладкиш, но моя не става по-бухнал.Така че следващия път ще действам по твоя метод. А за теб комплименти страхотно се е получило сладкото ти ,рошаво изкушение :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Нати, благодаря за милите думи!
ИзтриванеОтносно сладкиша - бъркай смело, не се губи нищо от вкуса, сега разбирам, че и от обема. Но все повече се убеждавам, че ми трябва тавичка с по-малък диаметър и тогава май всичко ще си дойде на място.
Сърдечни поздрави!
Гергана, сладкишът ти е станал хубав!Хубаво е да има разбирач на фотоапарати, карти и компове у дома! На моя майстор, това му е любимият сладкиш! И моята рецепта е такава, само дето обърквам ябълките с канелата и отгоре поръсвам от сухата смес, но използвам доста повече ябълки.Ако искаш хвърли едно око-http://vkusnosbety.blogspot.com/2011/10/blog-post_04.html
ОтговорИзтриванеНикога не е бухвал, но аз го пека в една голяма тава- тавата на фурната!
Напълно разбираемо е, че гостенката ти е останала очарована!
сърдечен поздрав!
Бети, благодаря ти много! И да знаеш - ще се възползвам и от твоята рецепта. Сладкишът определено ми харесва, така че твоят вариант е добре дошъл.
ИзтриванеПрекрасна седмица ти пожелавам!
Гери, чудесен ти се е получил сладкишът! Напразни са били притесненията ти!
ОтговорИзтриванеПрекрасни снимки!
Гери, супер е! Мисля да зарадвам себе си, а и още някой, с него! ^^
ОтговорИзтриванеТили, благодаря. Вече ще знам, че така трябва да се получи.
ОтговорИзтриванеПлами, добре дошла при мен. Ще се радвам да те виждам тук.
Хубав ден на всички! =)
Гери, чуден е станал! Този тип ябълков сладкиш не бухва много, така че не се притеснявай.
ОтговорИзтриванеА колкото до снимането, искам да ти кажа, че аранжировката, снимките, обработката и качването в блога ми отнемат 10 пъти повече време отколкото да сготвя :)
Хубав ден ти пожелавам!
Гери,моите девойки/ученичките/ наричат този сладкиш "Ръсеното".Обожават го и е задължително да е хрупкав и рошав.Често добавям маслени трохи отгоре, че ядките и брекетите не се спогаждат.
ОтговорИзтриванеПоздрави, мила и вдъхновение за още вкуснотийки!
Лети, Вили, сърдечно благодаря, много сте мили. Относно снимането - и при мен се получава така, но се надявам освен отнетото време, някога и снимките да са по-добри (вярно, зависи и от техниката, която има човек).
ОтговорИзтриванеА за самия сладкиш - точно такъв си беше, ароматен, вкусен, хрупкав, рошав... Всичко. Наистина много ни хареса, пак ще се прави. Бети ми беше подхвърлила една идея, Роси е правила с круши, все си мисля, че вероятно търпи импровизации.
Поздрави на всички!
Измъчено, но сладко...,
ОтговорИзтриванеПоздравления за предаването и чудесния сладкиш - изглежда много фин и ароматен!
Независимо, или въпреки препятствията, снимките са много слънчеви и апетитни.
И моите поздравления с пожелания за хубава вечер, Диана
Благодаря, Диди! Сърдечни поздрави и на теб!
ИзтриванеНезависимо от проблемите снимките на вкусния сладкиш са станали прекрасни, така че всичко е добре, когато свършва добре! Хубави събота и неделя, Гери!
ОтговорИзтриванеИгличе, благодаря много за милите думи. Напълно права си - важен е крайният резултат.
ИзтриванеМного усмихнати почивни дни и за теб!