сряда, 23 януари 2013 г.

И полезното е вкусно!

Особено що се отнася до тиквата - безспорно полезен продукт, които съчетава тези си качества с чуден вкус. Само който обича тиква може да го потвърди.
И все съм се чудила защо има хора (и никак не са малко), които дори не искат да опитат, ако разберат, че в ястието има тиква. Да, въпрос на предпочитания, както с всяко друго нещо. Но този плодов зеленчук нито има някакъв остър аромат или вкус, нито причинява смущения в организма. Но... няма да караме никого насила. Насила хубост не става - така си е! Който не обича, да не хапва. А за любителите на първоизточника на приказната каляска предлагам едно вкусно кремче, което няма нищо вредно в себе си. Че даже е вкусно и напълно противоречи на разбирането, че полезните неща не са така вкусни като вредните.

Здравословен тиквен крем

 

Тази идея за тиквен крем видях на много места в интернет, а лятото идеята за нея ми подхвърли един от колегите ми в суши бара, където работех. Така че той е първоизточникът - благодаря, Вальо!

Необходими продукти:
- около 500 гр. сурова тиква;
- 1 к. ч. вода;
- 1 ч. л. мед;
- 2 щипки канела;
- малко орехчета за украса.

Сваряваме тиквата с 1 к. ч. вода за около 15 минути на умерена температура (не бива котлонът да е загрят на максимум). След това я намачкваме/пасираме. Добавяме меда и канелата и разбъркваме хубаво. Поръсваме с орехчета и оставяме в хладилник, за да изстине.

Моята тиква беше от тип "цигулка". Имах замразена и използвах нея - не беше проблем. Оставих да се размрази и после си я сварих. Медът е само 1 лъжичка, тъй като тиквата си беше достатъчно сладка и той е по-скоро допълнение към здравословната комбинация.
От това количество излизат само 2 порции, така че смело увеличете дозата за вкусното кремче.






Първоначално нямах намерение да пиша публикация за този десерт. Просто ми се хапваше сладко и реших, че трябва да й дойде редът на тиквата от фризера.
Но взех, че се вдъхнових и му отдадох малко повече внимание. За моя изненада се оказа и фотогенично кремче, та заслужено си получи снимките.



































Определено си заслужава да се опита, а аз със сигурност ще го правя отново!






5 коментара:

  1. Двойна порция за мен,моля!Обожавам тиква с мед,орехи и канела!Поднесено е много красиво,Гери!Сърдечен поздрав!

    ОтговорИзтриване
  2. Вкусно десертче! Правя го със сварена на пара тиква. Тъкмо ме подсети да го направя утре, че имам започната тиква :)
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря ви, момичета. Ето, разбирате какво е да си хапнеш вкусна тиква... Други, които не обичат, само губят.
    Очаквам нови предложения и от вас. Хубава вечер! =)

    ОтговорИзтриване
  4. И аз много обичам тиква, а това кремче ми е любимо! Снимките са много апетитни! :)
    Хубав ден! ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Светлана. Сега разгледах и твоето местенце - вече честичко ще те навестявам. Поздрави!

      Изтриване