петък, 22 март 2013 г.

С умиление

Вярно е, че никой не може да готви по-вкусно от бабите! Не знам, може би е някакъв неписан закон, но едва ли има човек, който да го отрече това. И аз не правя изключение, защото и досега си спомням вкусотиите, които моята баба ми е приготвяла.

Още помня как тя (майката на моята майка) отиваше на работа, а аз ровех из готварските й книги, купувах продуктите, които нямах и се започваше едно бъркане... То не бяха торти със загорял карамел отгоре - на 10 приготвих самостоятелно първата си торта и то с домашни блатове, то не бяха изхвърлени рула просто защото блатът се беше напукал отгоре (детска му работа)...

Все мили спомени, които ме отвеждат при един от най-скъпите хора в живота ми. Защото наистина съм взела много от баба, а още повече тя ми е дала - и като възпитание, и като умения, и като отношение към света и хората, и като личностно възприемане. Затова винаги ще съм й благодарна!

Не помня да е готвила нещо, което да не ми е харесвало. И как да е иначе... Прекарвах много време при баба ми, общо-взето по-голямата част от детството ми е преминала при нея. И ако днес, когато се прибирам вкъщи, майка ми се притеснява, че съм много отслабнала (друг е въпросът, че не съм била дебела), то в онези години майчините вълнения бяха обратните. Причината беше, че винаги се прибирах доста по-закръглена вкъщи - ама все пак баба ме е хранила, как да е иначе...

Много от бабините манджи винаги сравнявам с нещата, които опитвам днес. И никой не може да ми ги сготви така добре, просто не се получава. Една от тези любими вкусотии се опитвам да си приготвям и аз самата. Толкова ми е любима, а е и толкова полезна, а и съм толкова признателна на бабчето за ВСИЧКО, че реших да я споделя и тук.

Чорбичка с лапад и ориз

 

 

Ползвах ето този източник. Доближаваше се най-много до познатата супичка. Приготвяла съм я и със спанак, няма голяма разлика. Но баба я готвеше с лапад, затова този път и аз направих същото.

Рецепта ще копирам. Общо-взето съм се придържала към посочените продукти. Само едно промених - вместо глава лук, аз добавих два стръка зелен лук. И едно добавих - 2 щипки сушена чубричка. Със сигурност се получи вкусно, доволна съм. Е, не е същото като бабиното, но ще се науча. А ако е писано, може един ден и аз да бъда една баба със златни рецепти.


Необходими продукти:
- 500 г лапад (cпaнaĸ);
- 1/2 глава лук (или пресен лук, или праз лук);
- 3 ч. ч. вода;
- 1 ч. ч. opиз;
- 1 ч. ч. дoмaти oт ĸoнcepвa (доматен сок);
- 2 c. л. oлиo;
- 1 c. л. чepвeн пипep;
- шепа пресен джоджен;
- coл нa вĸус.

Спаканакът се измива, почиства се от стъблата и се нарязва на ситно.
Нарязаният лук се запържва за кратко в олиото. След това се добавя лападът (спанакът).
Разбърква се, докато омекне лападът, и след това се добавят водата и пиперът.
Cлeд ĸaтo зaвpи, ce пpибaвя opизът. Ако е необходимо, периодично се добавя по малко вода.
Когато opизът е сготвен, следват доматите (доматения сок) и нарязаният на ситно джоджен.
Ocтaвя се дa пoвpи 10 минyти, подправя се със сол и яcтиeтo e гoтoвo.




























 
Пробвала съм и варианта на фурна, но определено този (като супа) ми харесва много повече.
Една купичка от тази полезна вкусотия, 2-3 лъжички кисело мляко и малко чесън (по съвет на чинка ми) - направо се разтапям.







Знам, че не ви представям нещо уникално. Но за мен е много мил спомен, който свързвам с приятни и скъпи моменти.
Затова с умиление посвещавам тази публикация на моята баба и на всички други баби.

Бъдете живи и здрави, все така всеотдайни и безкрайно обичани!










22 коментара:

  1. Много вкусно изглежда,точно за този сезон,обичам такива бабини гозбички,но за съжаление си ги ям сама и рядко правя.
    Честита пролет и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, и аз си ги хапвам сама, ама това не ми пречи. Имам си много претенциозен господин, така че все се случва и сама да си хапвам манджички - като тази.
      Поздрави!

      Изтриване
  2. Гери, щом за теб е уникална, значи и за нас е така. Аз също съм отгледана от баба ми и знам чувството, което си облекла много добре с думи. До сега не съм приготвяла лапад, но тази пролет, ще се пробвам. Много ми допадна твоето предложение. Усмихнат ден ти пожелавам.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Таничка, ще се радвам да опиташ. Аз много обичам всякакви такива зелениики и съм решила да им отдам необходимото внимание.
      Хубав ден ти желая! =)

      Изтриване
  3. И аз много обичам тази чорбичка, а и лапад с ориз на фурна също. Някак с лапада е малко по-ароматна, докато със спанака е с по-неутрален вкус и аромат, поне според мен. Много хубаво, че си посветила публикацията на баба си. Наистина те са съкровища. А това, което най-много ме впечатлява, е как може един обикновен ориз, например, да се превърне в уникално вкусно ядене без много суетня в кухнята и скъпи подправки или продукти. От нищо правят нещо. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нали, Светле, простичките неща са така вкусни... И виж, хубаво ми напомни за подправките. Изпуснала съм нещо горе в списъка.
      Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  4. Прекрасно ястие, Гери! Пожелавам ти един ден да бъдеш най-прекрасната баба със златни ръце!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ех, Игличе, благодаря... Ако е писано, ще стане. И аз ти желая същото, но най-вече да си жива и здрава и много щастлива!

      Изтриване
  5. Да, няма по-вкусна манджичка от тази на баба :))
    Много красиво си поднесла супата, Гери!
    Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  6. Колкото и да ги готвим бабините и мамините гозби и рецепти,сантиментът дава щипката по-различен вкус,Гери!
    Много любима чорбичка и у нас,особено точно с лапад.
    Много апетитно е отново тук,и снимките чудесни!Прегръдка и хубави почивни дни!Честита пролет!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Росинце, права си - това е магията.
      Много хубаво, че е любима у вас и си хапвате полезни неща. При нас сама си я хапвам, ама с такова удоволствие.
      Благодаря ти за милите думи! Честита пролет и на теб и дано да е слънчев денят ти (при нас пак вали сняг)!

      Изтриване
  7. Това беше ''запазената ''марка чорба на свекърва ми :) !Никога не можах да я направя като нейната ! Има разлика от лапад и спанак ,Гери , с лапад е по вкусна и по пролетна ! Чудесна като твоята ! Пожелавам ти да станеш баба-мечта :) !
    Хубава петъчна вечер и спокойни почивни дни ! Прегръдка !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ванче, благодаря ти, трогна ме... И да, май сте прави във Светлето, с лапад си е по-вкусна и ароматна.
      Прекрасен ден и топла вечер ти желая!

      Изтриване
  8. Много мило ми стана докато те четях. Видях себе си в думите ти.
    Ех, как ме върна назад във времето... Благодаря!
    А супичката е прекрасна! Сега е времето :)

    ОтговорИзтриване
  9. И аз така като теб, все с умиление си спомням на баба вкусните ястия и глезотийки в кухнята :) Точно тази чорбичка ми е сред най любимите :) Страхотно представяне и снимки Гери :)
    Хубава вечер :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Голямо нещо са бабите, така е. А вкустоиите им - чудо... Права си, Еви.
      А аз тайничко се надявам един ден да достигна ниво като твоето и на другите умели кулинари-фотографи.
      Поздрави!

      Изтриване
  10. Ооо…какъв мил и вкусен спомен Гергана :)
    Всеки носи по нещо от своето детство, и то го топли за цял живот!
    Чудесна чорбичка, пролетна и незаменима!

    ОтговорИзтриване
  11. Супичката е много вкусна, още повече щом е спомен от баба!
    Пожелавам ти, а и съм уверена, че ще станеш баба със златни и много вкусни рецепти!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Тили, много ме трогна с тези мили думи... Ако е писано и съм здрава, ще се радвам да разбера какво е. А на теб ти желая все толкова прекрасна да бъдеш - със сигурност семейството те радва много.
      Поздрави!

      Изтриване